Εξοικονόμηση ενέργειας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για “κόφτη” στα κλιματιστικά των δημοσίων κτιρίων άφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

“Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας” δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ “στο δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας“.

Εξοικονόμηση ενέργειας: Τι μελετά η κυβέρνηση

Το σχέδιο “θερμοστάτης” ή “ενεργειακής αποτελεσματικότητας” που μελετά η κυβέρνηση ισχύει ήδη και σε άλλες χώρες της ΕΕ και έχει στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Θα μπορούσε να συμβεί με τον τρόπο που λειτουργεί στην Ιταλία και στην Ισπανία που είναι η αύξηση της τηλεργασίας στους δημοσίους υπαλλήλους ώστε να μειωθεί και η χρήση των ΙΧ και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Επιπλέον εξετάζονται κίνητρα για αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με φωτοβολταϊκά κτλ.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση κάνοντας λόγο για μια “συλλογική προσπάθεια που πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη”.

Με μερικές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα και να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν στην εφαρμογή τους. Η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο“, είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι ισχύει σε Ιταλία και Ισπανία

Στην Ιταλία ήδη από την 1η Ιουνίου έχουν τεθεί σε ισχύ νέα μέτρα, τα οποία θέτουν πιο αυστηρά όρια στη θερμοκρασία των κλιματιστικών, με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, τα κλιματιστικά, σε κτήρια της δημόσιας διοίκησης, δεν θα μπορούν να ρυθμίζονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 25 βαθμών το καλοκαίρι. Όσο για τον χειμώνα, η θέρμανση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 21 βαθμούς.

Στην πρώτη αυτή φάση, η όλη στρατηγική εξοικονόμησης ενέργειας θα αφορά μόνο τα κτήρια του δημοσίου, αλλά δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε ιδιωτικά γραφεία και κατοικίες.

Η “επιχείρηση θερμοστάτης” θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2023, με στόχο να εξοικονομηθούν 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ο Ιταλός υπουργός δημόσιας διοίκησης Ρενάτο Μπορουνέτα, παράλληλα, δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera ότι “έχει σκοπό να εγκαταστήσει ηλιακά πάνελ σε ένα εκατομμύριο κτήρια του ιταλικού δημοσίου”.

Ο Τύπος υπογραμμίζει, πάντως, ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιός θα αναλάβει την υποχρέωση να ελέγχει την τήρηση των μέτρων αυτών, σε έναν τεράστιο αριθμό κτηρίων.

Στο ίδιο μοτίβο και η Ισπανία θα ενθαρρύνει τους δημόσιους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι και θα περιορίσει τον κλιματισμό στα δημόσια κτίρια προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στο πλαίσιο των προσπαθειών που έχουν ζητήσει από τα κράτη μέλη της ΕΕ οι Βρυξέλλες προκειμένου να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Βάσει ενός “σχεδίου ενεργειακής αποτελεσματικότητας”, το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο θερμοστάτης των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους 27 βαθμούς Κελσίου προκειμένου “ο κλιματισμός των γραφείων” να γίνεται “με τη λιγότερη κατανάλωση ενέργειας”.

Τον χειμώνα ο θερμοστάτης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται “όπου είναι εφικτό τεχνικά”, διευκρινίζεται στο έγγραφο, τις αδρές γραμμές του οποίου είχε παρουσιάσει την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο.

Το σχέδιο, το οποίο έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στην Ισπανία, προβλέπει επίσης μέτρα προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πηγαίνουν στη δουλειά τους, αλλά και αύξηση της τηλεργασίας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν “να εργάζονται τρεις ημέρες από το σπίτι τους και δύο ημέρες με φυσική παρουσία“, υπογράμμισε η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν “άμεσα”.

Ειδήσεις σήμερα:

Η μητέρα του μικρού Ράινερ ξεσπά για το παιδί της – “Αυτή η οικογένεια είναι μαφία” (vids)

ΕΝΦΙΑ 2022 – Ανοίγει η πλατφόρμα για διορθώσεις λαθών στο Ε9

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις