Κακοκαιρία “Ελπίς“: Την παράταση της αργίας για αύριο σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τα νεότερα για την κακοκαιρία “Ελπίς”.

Τι σημαίνει, όμως, στην πράξη αυτή η αργία για τους εργαζόμενους. Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος απαντά.

Κακοκαιρία “Ελπίς” – Τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα:

Αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα, οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω των συνθηκών, δεν υποχρεούνται να καταβάλουν και μισθούς: “Δεν είναι καν αργία, καθώς υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες στην απασχόληση, στη λειτουργία των επιχειρήσεων -άρα και στην αμοιβή.”

Σημειώνεται επίσης πως όταν υπάρχει ανωτέρα βία όπως είναι η χιονόπτωση και ένας εργαζόμενος, ενώ η επιχείρηση λειτουργεί, δεν μπορεί να φτάσει στον τόπο εργασίας, τότε αυτός ο εργαζόμενος δικαιούται τον μισθό του.

Διευκρινίζεται επίσης, πως κατά τεκμήριο είναι προσωπική η κατάσταση ανωτέρας βίας που βιώνει ο καθένας, σε σχέση με τη δυνατότητα του να μετακινηθεί για να προσέλθει στον χώρο εργασίας του. Εάν, λοιπόν ο εργαζόμενος δεν μπορεί να πάει στη δουλειά του, σε κάθε τέτοια περίπτωση του οφείλεται ο μισθός. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα τηλεργασίας σε καμία περίπτωση.

Κακοκαιρία “Ελπίς”: Δείτε αναλυτικά τι ισχύει για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα:

Εάν μια επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει, ασχέτως εάν ο εργαζόμενος μπορεί να πάει στον χώρο εργασίας του, σε τέτοια περίπτωση δεν οφείλεται ο μισθός.

Αναφορικά με την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, σε 6 περιοχές της χώρας (Αττική, Βοιωτία, Κυκλάδες, Σποράδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη) κατά κανόνα οι επιχειρήσεις κλείνουν υποχρεωτικά. Δηλαδή, απαγορεύεται να λειτουργήσουν. Πλην, όμως, επιχειρήσεων κλάδων τροφίμων, δομών υγείας, φαρμακείων και όσων γενικά επιτρέπεται να λειτουργούν την ημέρα των αργιών: “Για παράδειγμα, τα καφέ και η εστίαση όπου είναι δυνατό. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές που οι επιχειρήσεις είναι δια νόμου κλειστές, ο μισθός καταβάλλεται. Στις ανοιχτές επιχειρήσεις, που δεν μπορεί να προσέλθει ο εργαζόμενος, οφείλεται ο μισθός επειδή δεν μπορεί να πάει ο εργαζόμενος.

Αναφορικά με την τηλεργασία, τίθεται μονάχα ως επιλογή στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός δηλαδή των 6 περιοχών που ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία) και μονάχα ως σύσταση.

Εάν, όμως μια επιχείρηση που εμπίπτει σε εκείνες που οφείλουν να παραμείνουν ανοιχτές (π.χ. φαρμακείο) και δεν μπορεί να ανοίξει λόγω συνθηκών, δεν οφείλει μισθούς.

Κακοκαιρία “Ελπίς” – Τι ισχύει για τον δημόσιο τομέα

Στις 6 περιοχές που ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία, κλείνει ο δημόσιος τομέας και δεν υπάρχει τηλεργασία.

Τηλεργασία στον δημόσιο τομέα υπάρχει μονάχα στις υπόλοιπες περιοχές που μπορεί να λειτουργήσει, διαφορετικά οι εργαζόμενοι παίρνουν κανονική άδεια.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μπάιντεν… έβρισε δημοσιογράφο με ανοιχτό μικρόφωνο – “Τι χαζός σκύλας γιος” (vid)

Τριτοκοσμικές εικόνες – Εγκλωβισμένοι από την Αττική Οδό κοιμούνται στα πατώματα ξενοδοχείου (vid)

Η τρομακτική περιπέτεια πολιτών που ήταν κλεισμένοι 1,5 ώρα σε συρμό του Προαστιακού – Αποκλειστική μαρτυρία στο DEBATER

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις