Κατατίθεται αύριο στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 με την κυβέρνηση ουσιαστικά να θέλει να επαναφέρει την οικονομία εκεί που ήταν πριν από αυτά τα τέσσερα δύσκολα χρόνια.

Συγκεκριμένα το προσχέδιο του προυπολογισμού φαίνεται πως μεταξύ άλλων προβλέπει τη στήριξη των νοικοκυριών τα οποία έχουν χτυπηθεί τόσο πολύ με πρόσθετο εισόδημα 2 δις. ευρώ που θα λάβουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια δικαιούχοι.

Μάλιστα το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει την οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα σε 660.000 δημοσίους υπαλλήλους από την 1η Ιανουαρίου του 2024, αλλά και την ενίσχυση των επιδομάτων ευθύνης κατά 30%. Εργαζόμενοι στο Δημόσιο με παιδιά θα λάβουν πρόσθετες απολαβές 20 έως 50 ευρώ τον μήνα λόγω αναπροσαρμογής τω ν οικογενειακών επιδομάτων.

Αυξημένες αποδοχές κατά 3,1% θα λαμβάνουν από την 1η Ιανουαρίου και 1,8 εκατ. συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά αλλά και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και δεν είχαν συμπληρώσει τριετία πριν από την 14η Φεβρουαρίου του 2012. Με τη συμπλήρωση θα δίνεται αύξηση 10%.

Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2024 αναμένεται η τρίτη κατά σειρά ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού, με τον τελευταίο να αναμένεται ότι θα ξεπεράσει πλέον και τα 800 ευρώ.

Με την αλλαγή του χρόνου, ενεργοποιείται το «ξεπάγωμα» των τριετιών. Ο εργαζόμενος μόλις θα συμπληρώνει τριετία θα παίρνει ένα επιπλέον 10%, εφόσον τουλάχιστον αμείβεται με τις κατώτατες αποδοχές.

Και θα έχουμε και μια αισθητή αλλαγή από τις αρχές του 2024 για τους γονείς που έχουν δύο περισσότερα παιδιά μέσα από τη μείωση της παρακράτησης και εκεί μπορεί να προκύψει μια ετήσια αύξηση καθαρών αποδοχών που να ξεπερνά τα 100  ευρώ. 

Όσον αφορά στο θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ και αν θα έχουμε την παράταση του μέτρου που προβλέπει διατήρηση  των μειωμένων συντελεστών, ο κ. Χατζηδάκης άφησε τα πάντα ανοιχτά.  

Συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να είναι:

. Παρεμβάσεις το 2023

   * Market Pass: Ξεκίνησαν ήδη από την Παρασκευή οι πρώτες πληρωμές για την έκτακτη ενίσχυση στους δικαιούχους για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Η δεύτερη πληρωμή προγραμματίζεται για τις αρχές Νοεμβρίου ενώ οι πληγέντες της Θεσσαλίας και του Έβρου θα λάβουν επίδομα και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, το οποίο θα είναι διπλάσιο.

   * Αγροτικό πετρέλαιο: Οι αγρότες θα εισπράξουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2023.

   * Youth Pass: Περίπου 200.000 νέοι και νέες 18 και 19 ετών θα λάβουν το επίδομα των 150 ευρώ.

   * Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Θα χορηγηθεί εφάπαξ σε 750.000 συνταξιούχους όλων των ταμείων με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα καταβληθεί έκτακτο επίδομα από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

   * Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Αναπροσαρμόζεται κατά 8% το ποσό που θα λάβουν 225.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Τα νέα αυξημένα ποσά θα κυμαίνονται από 216 έως και 432 ευρώ.

   * Επίδομα θέρμανσης: Θα ξεκινήσει η καταβολή της ενίσχυσης από 100 – 1.000 ευρώ στα νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

   2. Παρεμβάσεις το 2024

   * Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους: Μετά από 14 χρόνια 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξήσεις που κατά μέσον όρο κυμαίνονται από 6,5% έως 10,5% στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα θέσης ευθύνης ενώ εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι με παιδιά θα λάβουν πρόσθετες αυξήσεις λόγω της αύξησης των οικογενειακών επιδομάτων. Έτσι ο κάθε δημόσιος υπάλληλος θα λάβει επιπλέον 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά το χρόνο. Αν συνυπολογιστούν η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, της εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, η αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί και άλλες παρεμβάσεις τότε το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο ανεβαίνει σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά.

   * Αυξήσεις στους συνταξιούχους: Περίπου 1,8 εκατ. συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ θα δουν αυξήσεις τουλάχιστον 3% στις μηνιαίες αποδοχές τους.

   * Αύξηση ειδικών επιδομάτων: Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες το επίδομα μητρότητας από τους 4μήνες θα διαμορφωθεί στους 9 μήνες και στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα.

   * Αύξηση αφορολόγητου ορίου: Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ και αφορά περίπου 1,3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους με παιδιά. Η ελάφρυνση σε ετήσια βάση κυμαίνεται από 90 ευρώ έως 220 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών ενώ αντίστοιχη μείωση θα έχουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά αυτή θα φανεί στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν το 2025 μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2024.

   * ΕΝΦΙΑ: Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, για πάνω πάνω από 1 εκατ. φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρες).

   * Δωρεάν φάρμακα: Μονιμοποιείται η απαλλαγή των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

   * Κεφαλαιαγορά: Μειώνεται ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% στο 0,2% και κατά 50% ο φόρος Χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Οι έξι άξονες της οικονικής πολιτικής

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο Third Thessaloniki Metropolitan Summit που διοργανώνει ο Economist στη Θεσσαλονίκη περιέγραψε μεταξύ άλλων τους έξι άξονες της οικονομικής πολιτικής (δημοσιονομική σταθερότητα, νέο παραγωγικό μοντέλο, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αύξηση της απασχόλησης, εύρωστο τραπεζικό σύστημα, αύξηση των επενδύσεων), επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

– Δημοσιονομική σταθερότητα: Στην Ελλάδα όπως είπε υπήρξαν ακόμη και λάτρεις των ελλειμμάτων. Η δημοσιονομική υπευθυνότητα είχε παρεξηγηθεί. Εμείς στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα έμαθε τα μαθήματά της από το παρελθόν και είναι μια χώρα την οποία μπορεί κανείς να εμπιστευθεί και να επενδύσει.

– Ανακατεύθυνση του παραγωγικού μοντέλου: «Οι εξαγωγές πλησιάζουν το 50% του ΑΕΠ, ωστόσο το ρεκόρ δεν μας αρκεί», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. «Γι’ αυτό θα δώσουμε έμφαση στους τομείς στους οποίους είμαστε αποδεδειγμένα πιο ανταγωνιστικοί (φαρμακοβιομηχανία, αγροδιατροφικός τομέας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), θα εστιάσουμε σε σύνθετα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας, θα δώσουμε κίνητρα για τη μεγέθυνσή των επιχειρήσεων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων και ώθηση στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Οι startups πολλές φορές μας εξέπληξαν ευχάριστα», είπε.

– Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: Την προηγούμενη 4ετία έγιναν σημαντικά βήματα. Υπάρχουν περιθώρια να προχωρήσουμε περισσότερο όχι εφαρμόζοντας δικές μας πατέντες αλλά αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία για να κάνουμε τις αναγκαίες διασταυρώσεις προκειμένου να υπάρχει δίκαιη φορολόγηση όλων. «Με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ο τελικός στόχος είναι η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών», σημείωσε ο υπουργός.

– Αύξηση του εργατικού δυναμικού και ενίσχυση των δεξιοτήτων του με περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2025 που αποτελεί προγραμματική δέσμευση, επιπλέον κίνητρα συμμετοχής των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας και αναβάθμιση των προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης δεξιοτήτων με αξιοποίηση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Ανάκαμψης.

– Εύρωστο τραπεζικό σύστημα: «Βιώσαμε μια δραματική εμπειρία με τις τράπεζες την προηγούμενη δεκαετία. Υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε με χρήματα των φορολογούμενων να ανακεφαλαιοποιήσει κατ΄ επανάληψη το τραπεζικό σύστημα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, πρέπει να επιδιώκουμε σταθερά να έχουμε εύρωστο τραπεζικό σύστημα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης. Οι πρωτοβουλίες εν προκειμένω περιλαμβάνουν: αντιμετώπιση των όποιων εκκρεμοτήτων με τη χρήση του επιτυχημένου προγράμματος Ηρακλής, μείωση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων (με πρωτοβουλίες όπως η χρήση των Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου που έχουν απόδοση κοντά στο 4 % και η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα), η απομείωση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες και η περαιτέρω αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων με πρωτοβουλίες, όπως το νομοσχέδιο που θα προβλέπει μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερες υποχρεώσεις για τους servicers.

– Ενίσχυση των επενδύσεων: Η Ελλάδα με τις προσπάθειες που κατέβαλε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η χώρα της ΕΕ με την μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε ο υπουργός. Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, και η συστηματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ιδίως της ακίνητης και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων θα φέρουν στην Ελλάδα περισσότερα κεφάλαια.

«Υπάρχουν επιμέρους ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αλλά η κατεύθυνση δεν θα αλλάξει. Όχι για δογματικούς λόγους αλλά επειδή όπως λένε στον αθλητισμό, ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Και αντίστοιχα οικονομική πολιτική που φέρνει αποτέλεσμα δεν την αλλάζεις για να ξαναπάς σε πειράματα που έχουμε πληρώσει πανάκριβα στο παρελθόν. Η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση αυτή την ώρα είναι η πραγματικότητα. Και αυτό αυξάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης. Είναι πατριωτικό μας καθήκον να πετύχουμε. Είμαστε, λοιπόν, αποφασισμένοι να δουλέψουμε σοβαρά και αποτελεσματικά για να δικαιώσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει το βλέμμα στραμμένο στις δύο επόμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας. Η μία είναι προγραμματισμένη για τις 20 Οκτωβρίου από S&P Ratings και η δεύτερη στις 2 Δεκεμβρίου από την Fitch Ratings. Υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι μία εκ των δύο, αν όχι και οι δύο θα δώσουν στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική αξιολόγηση.

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στην Άγκυρα – Τρομοκρατικό χτύπημα στο υπουργείο Εσωτερικών – Η ισχυρή έκρηξη και οι πληροφορίες για νεκρούς (vid)

Spetses Mini Marathon: Τερμάτισαν μαζί Στέφανος Κασσελάκης – Τάιλερ Μακμπέθ – Δείτε το βίντεο

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις