Κρυπτονόμισμα “SQUID”: Τον τελευταίο μήνα είχε κάνει την εμφάνισή του ένα κρυπτονόμισμα εμπνευσμένο από τη δημοφιλή Νοτιοκορεατική σειρά του NETFLIX, Squid Game, το οποίο αρχικά δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες στους απανταχού traders και NFT συλλέκτες, αλλά πολύ γρήγορα αποδείχτηκε πως ήταν μια καταφανής απάτη εκατομμυρίων. Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε πως η απάτη αδυναμίας μεταπωλήσεων αποτελεί μέχρι και σήμερα την “παιδική ασθένεια” της blockchain τεχνολογίας.

Η ονομασία του εν λόγω κρυπτονομίσματος είναι “SQUID” και να σημειωθεί πως δεν έχει καμία επίσημη διασύνδεση με το Squid Game, την δημοφιλή σειρά του NETFLIX που έκανε πρεμιέρα στις 17 Σεπτεμβρίου. Η ιστοσελίδα των δημιουργών του, squidgame.cash, είναι πλέον ανενεργή, όπως ακριβώς και το twitter τους και οι προσδοκίες χιλιάδων απανταχού traders.

Παρά τη μη επίσημη συσχέτιση, η ιδέα του “SQUID” token βασίστηκε δημοφιλή σειρά του NETFLIX. Όπως χαρακτηριστικά περιέγραφαν οι δημιουργοί του στη “Λευκή Βίβλο” (έτσι ονομάζεται το “καταστατικό” κάθε κρυπτονομίσματος), το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα θα συνοδευόταν από ένα “play-to-earn” video game βασισμένο στη σειρά Squid Game, το οποίο θα κυκλοφορούσε εντός ενός μήνα. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και όσο δυσκόλευαν οι “πίστες”, οι παίκτες θα αποκτούσαν ψηφιακές “μάρκες” (tokens), μέσω των οποίων θα μπορούσαν είτε να αυξήσουν την αξία των κρυπτονομισμάτων τους, είτε να τα μεταπωλήσουν. Μάλιστα, οι δημιουργοί του ανέφεραν στη “Λευκή Βίβλο” τους πως το token, το οποίο τέθηκε σε προπώληση στις αρχές Οκτωβρίου, εξαντλήθηκε σε “ένα δευτερόλεπτο”.

Ωστόσο, το εν λόγω video game δεν έκανε ποτέ την εμφάνιση του και οι δημιουργοί του κρυπτονομίσματος ανακοίνωσαν πως εγκαταλέιπουν το project, επικαλούμενοι επιθέσεις από hackers.

Συγκεκριμένα, ένας συντονιστής του επίσημου καναλιού του “SQUID” στο Telegram έγραψε:

Κάποιοι προσπαθούν να χακάρουν το έργο μας αυτές τις μέρες. Όχι μόνο τον λογαριασμό μας στο twitter, αλλά και το smart contract μας. Προσπαθούμε να το προστατεύσουμε, αλλά η τιμή [του κρυπτονομίσματός μας] είναι ακόμη μη φυσιολογική. Οι developers δεν επιθυμούν να συνεχίσουν το project, καθώς είναι απογοητευμένοι και αγχωμένοι με τις επιθέσεις που δέχονται. Πρέπει να καταργήσουμε όλους τους περιορισμούς και τους κανόνες συναλλαγών στο Squid Game. Το Squid Game θα εισέλθει σε ένα νέο στάδιο κοινοτικής αυτονομίας”.

Κρυπτονόμισμα “SQUID” – Πως στήθηκε η απάτη εκατομμυρίων

Το “Squid”, το οποίο διαφημιζόταν ως ένα “play-to-earn cryptocurrency”, είχε δει την τιμή του να εκτινάσσεται στα ύψη τις τελευταίες ημέρες – αυξανόμενη κατά χιλιάδες τοις εκατό. Συγκεκριμένα, τις πρώτες μέρες trading σημείωσε άνοδο η αξία του κατά 45.000%.  Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, πολλοί traders άρχισαν να το επικρίνουν, καταγγέλλοντας στο twitter πως δεν μπορούν να το μεταπωλήσουν στο αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, PancakeSwap και να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Να σημειώσουμε πως τέτοιου είδους απάτες είναι κοινές στον κόσμο του crypto και αποτελούν την συχνότερη “παγίδα” για τους επενδυτές. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος developer μιας νέας ψηφιακής “μάρκας” (token) προσελκύει υποψήφιους αγοραστές, πολύ γρήγορα σταματά τις συναλλαγές και στη συνέχεια “εξαφανίζεται” -έχοντας, όμως, βγάλει τεράστιο κέρδος από τις αρχικές πωλήσεις.

Οι developers του “SQUID” ακολούθησαν την παραπάνω τακτική απάτης και βγήκαν κερδισμένοι κατά περίπου 3,38 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον τεχνολογική ιστοσελίδα Gizmodo.

Έχουμε λάβει πολλές αναφορές ότι χρήστες δεν μπόρεσαν να μεταπωλήσουν το token στο Pancake Swap. Παρακαλούμε να είστε προσεκτικοί”, προειδοποίησε η γνωστή ιστοσελίδα παρακολούθησης της αγοράς κρυπτονομισμάτων, CoinMarketCap.

Μάλιστα, το δικό του σχόλιο έκανε στο twitter και ο γνωστός αναλυτής κρυπτονομισμάτων, Crypto Tyrion, σημειώνοντας πως οι developers του “SQUID” token έχουν μπλοκάρει τα σχόλια στο twitter (το οποίο αποτελεί το κατεξοχήν social medium των traders), ενώ παρατήρησε πως δεν υπάρχουν στο LinkedIn.

Τι είναι το “play-to-earn” κρυπτονόμισμα

Η φιλοσοφία των “play-to-earn” κρυπτονομισμάτων είναι η εξής: Οι traders αγοράζουν ψηφιακές “μάρκες”, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως digital assets σε video games. Μέσα στα (συμβατά) βιντεοπαιχνίδια έχουν την δυνατότητα είτε να αποκτήσουν κι άλλα tokens, είτε να αυξήσουν την αξία των υπαρχόντων (π.χ. κάποιο σπάνιο skin σε MMORPG). Τέλος, αυτές οι ψηφιακές “μάρκες” μπορούν να ανταλλαχθούν στον αναλογικό κόσμο με άλλα κρυπτονομίσματα ή ακόμη και εθνικά νομίσματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Google τιμά τον Charles K. Kao, τον επιστήμονα που είναι ο “πατέρας” των οπτικών ινών

Ο Λάζος Μαντικός για το viral περιστατικό με τη γουρούνα και τον Γιώργο Παπαδάκη – “Είναι δεύτερος πατέρας μου” (vid)

Ξέσπασε η μητέρα του Τάσου Ξιαρχό – “Μου έλεγαν θα αποτελειώσουμε τον γιο σου” (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις