Αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξει από το υπουργείο Οικονομικών νομοσχέδιο με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και όσοι απορρίπτουν τις αιτήσεις θα πρέπει να το αιτιολογούν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καλώντας παράλληλα τις τράπεζες να δουλέψουν περισσότερο τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτοί γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί. Είπε επίσης, ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκίνησαν το 2017, ενώ σημείωσε ότι δεν πρέπει να καθοδηγούμε τους πολίτες σε εσφαλμένες επιλογές. “Τα θέμα είναι να προστατεύσεις αυτούς που έχουν ανάγκη” τόνισε, προσθέτοντας πως για τα ευάλωτα νοικοκυριά προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

Δήλωσε, παράλληλα, ότι “η απόφαση του Αρείου Πάγου, από ότι διαβάζω, λέει ότι θα πρέπει να συνεχίσει το ίδιο καθεστώς που ισχύει από το 2015“. Και έκανε λόγο για πλαίσιο προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αναφέροντας ότι “έχουμε στήσει πλέγμα μέτρων ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να βοηθηθούν. Για αυτό κάναμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, προκειμένου να βοηθηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά”.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι “έχει δημιουργηθεί ασφαλής δημοσιονομικός χώρος” και τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί με τον πρωθυπουργό πού θα δοθεί αυτή η στήριξη.

Ο υπουργός απέρριψε ουσιαστικά το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση 120 δόσεων, λέγοντας ότι “εάν ο πολίτης πιστεύει ότι υπάρχουν πάντα 120 δόσεις τότε δεν θα πληρώνει κανένας”. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι “προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση που να δείχνει ότι σεβόμαστε τόσο τον πολίτη που τα φέρνει δύσκολα, όσο και αυτόν που ξεκίνησε τώρα να τα φέρνει δύσκολα“. Όμως, υπογράμμισε πως γίνεται προσπάθεια ώστε “να μην χαλάσει η κουλτούρα πληρωμών“.

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Επιστολή Φραγκάκη στον Σταϊκούρα

Εν τω μεταξύ, η δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Κατερίνα Φραγκάκη απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό:

“Σε συνέχεια προηγουμένων επιστολών που σας έχω κοινοποιήσει, χαιρετίζω τις τροποποιήσεις που έχετε κάνει μέχρι στιγμής στον εξωδικαστικό μηχανισμό και έχοντας μεγάλο αριθμό αιτήσεων, παρατηρώ ότι πράγματι η διαδικασία πλέον κινείται σε γρηγορότερους ρυθμούς.

Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι σύμφωνα με αυτά που γνωστοποιήσατε σήμερα μέσω δελτίου τύπου είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα γίνει αποτελεσματικότερος. Ειδικότερα αναφέρατε ότι θα πρέπει να υπάρχει αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης, που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη, και να πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση αυτής στην πλατφόρμα, Επίσης θα εντάσσονται οφειλέτες και με μία μοναδική οφειλή. Ταυτόχρονα θα ενταχθούν νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση και θα καταργηθεί η ποινή προεξόφλησης οφειλών προς το δημόσιο αλλά και θα μειωθεί το επιτόκιο ρύθμισης αυτών.

Το μεγάλο αγκάθι του εξωδικαστικού μηχανισμού όπως σας έχω αναφέρει και στο παρελθόν, είναι η αρνητική αντιμετώπιση των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης. Όπως σας είναι γνωστό εξακολουθούν να απορρίπτουν μεγάλο όγκο αιτημάτων ρύθμισης οφειλών και συνεχίζουν κανονικά την αναγκαστική εκτέλεση της περιουσίας των οφειλετών.

Ειδικά σε περιπτώσεις που επίκειται πλειστηριασμός παρατηρούμε την έντονη απροθυμία τους να προωθήσουν λύσεις διευθέτησης, μέσω της αυτοματοποιημένης πλατφόρμας και τελικά δεν λαμβάνει ο πολίτης την προστασία που ανέμενε. Αλλά και όταν δεν επίκειται πλειστηριασμός, η στάση τους είναι ανάλγητη και καταχρηστική, καθώς είναι γνωστές οι περιπτώσεις, που ενώ οι δανειολήπτες βρίσκονται σε διαδικασία εξωδικαστικής διαπραγμάτευσης, οι Τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης, κοινοποιήσαν καταχρηστικά διαταγές πληρωμής και ξεκίνησαν τα καταδιωκτικά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Ενόψει των ανωτέρω, προκειμένου οι χρηματοδοτικοί φορείς να σταματήσουν να μπλοκάρουν τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού και για να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, θα πρέπει :

  1. Να ορισθεί χρηματική ποινή κατά των εταιρειών διαχείρισης και των Τραπεζών, που ενώ έχει γίνει οριστική υποβολή και ο πολίτης βρίσκεται σε προστασία μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, προχωρούν παράνομα τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.
  2. Σε περίπτωση αναιτιολόγητης απόρριψης και μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης από τους χρηματοδοτικούς φορείς να ματαιώνονται αυτομάτως οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και να προστατεύονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.
  3. Όσοι οφειλέτες απέρριψαν τις προτάσεις λόγω υψηλών επιτοκίων, ή λόγω άρνησης των εταιρειών διαχείρισης ή των Τραπεζών να μπορούν να επανέλθουν άμεσα με νέα αίτηση.
  4. Να διορθωθούν τα προβλήματα της πλατφόρμας που αφορούν στην μοναδικοποίηση των ακινήτων και ειδικά όταν υφίστανται ποσοστά συνιδιοκτησίας.
  5. Να δοθεί η δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης του κεφαλαίου, χωρίς την καταβολή των τόκων.
  6. Να γίνεται άρση των κατασχέσεων που έχουν γίνει εις χείρας τρίτου (π.χ μισθωμάτων) για τα χρέη προς το Δημόσιο.
  7. Οι τροποποιήσεις αυτές να έχουν αναδρομική ισχύ και σε περιπτώσεις που έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ώστε οι πολίτες να επωφεληθούν των μειωμένων επιτοκίων, αλλά και της προστασίας σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας από τις εταιρείες διαχείρισης ή τις τράπεζες.

Δια της παρούσης λοιπόν, σας θέτω τα ανωτέρω με την βεβαιότητα ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αποδώσει τα μέγιστα ο Ν.4738/2020 και θα μετατραπεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός σε μια αποτελεσματική διαδικασία ρύθμισης των οφειλών και κατά συνέπειας μείωσης του ιδιωτικού χρέους, αλλά και ταυτόχρονα προστασίας των οφειλετών από τις καταχρηστικές πρακτικές των Τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης”.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα τρία ζώδια που γκρινιάζουν συνέχεια

Ανοίγει σε λίγες ημέρες η πλατφόρμα για το Market Pass – Τι αλλάζει στο “καλάθι του νοικοκυριού”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις