Ακρίβεια: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε μεγάλα προβλήματα στην αγορά και οι επιχειρηματίες ήδη νιώθουν “την ανάσα της ακρίβειας” στο σβέρκο τους.

Οι τιμές προϊόντων πρώτης γραμμής έχουν εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα να παρασέρνουν κι άλλα προϊόντα που λατρεύουν οι Έλληνες, όπως οι τηγανητές πατάτες και το σουβλάκι.

Το ηλιέλαιο έχει φτάσει σε επίπεδα αυγοτάραχου και είναι πλέον δυσεύρετο, με αποτέλεσμα την επιβολή πλαφόν στα σούπερ μάρκετ, την αύξηση των τιμών στους καταλόγους, ενώ το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο.

Ο Γιάννης Πηλίδης, πρόεδρος μικρών και μεσαίων σούπερ μάρκετ Ελλάδας, ανέλυσε στο DEBATER την κατάσταση στην αγορά, τις αλλαγές στις τιμές και τις εκτιμήσεις του για το μέλλον.

“Λόγω του πολέμου οι ανατιμήσεις είναι στις εξής κατηγορίες: αλεύρι, ζάχαρη και στο ηλιέλαιο. Οι βασικές κατηγορίες οι οποίες έχουν ανατιμηθεί λόγω του πολέμου.

Είδαμε τις αυξήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα γιατί πάντοτε στα σούπερ μάρκετ οι αυξήσεις περνάνε μετά από 15-20 ημέρες, γιατί υπάρχουν τα παλιά αποθέματα. Άρα οι αυξήσεις αυτές βγήκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω ότι είχαν τελειώσει τα παλαιά αποθέματα και αγόρασαν με καινούργιες τιμές“, είπε.

Πίνακας ποσοστιαίας αύξησης τιμών


Αλεύρι 10 έως 35%
Ζάχαρη 10%
Ηλιέλαιο 54%

Ακρίβεια: “Οι συνέπειες θα είναι μακροχρόνιες”

“Η αύξηση στις τιμές στο ηλιέλαιο 54% και αναμένεται και άλλη ανατίμηση, όπως επίσης και στη ζάχαρη άλλο ένα 10% πάνω!“, είπε.

Τα αλεύρια σταθερά μέχρι το Πάσχα με αυτές τις ανατιμήσεις που ήδη έχουν περάσει. Θα έχουμε δηλαδή ανατίμηση στα αλεύρια από τον Μάιο και μετά…

“Θα διαρκέσει καιρό αυτή η κατάσταση γιατί δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα κρατήσει ο πόλεμος.

Οι επιπτώσεις θα είναι μακροχρόνιες γιατί με το που τελειώσει ο πόλεμος, δεν θα καλλιεργήσουν αμέσως τη γη τους και θα έχουν παραγωγές“.

Ακρίβεια: Ποιο ειναι το χειρότερο σενάριο

“Το χειρότερο σενάριο για εμάς είναι να υπάρχουν ελλείψεις, να μην έχουμε προϊόντα να πουλάμε η να έχουμε υπερβολικές ανατιμήσεις τις οποίες δεν μπορεί να αντέξει ο καταναλωτής, αυτό όπως αντιλαμβάνεστε θα έχει κόστος στον τζίρο μας και λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους που έχουμε από τις αυξήσεις στο ρεύμα, θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε πολλές επιχειρήσεις”, τόνισε.

“Θεωρώ ότι δεν θα συμβεί το χειρότερο σενάριο καθώς τα αποθέματα που έχουμε είναι σημαντικά. Το αλεύρι το 70% το παράγουμε εμείς. Αυτό πιστεύω είναι θετικό για εμάς. Το πιο επικίνδυνο προϊόν το οποίο δεν το παράγουμε, είναι το ηλιέλαιο“.

“Θεωρώ ότι έτσι όπως ανεβαίνει η τιμή του ηλιελαίου θα φτάσει το ελαιόλαδο. Δεν ξέρω κατά πόσο ο καταναλωτής θα συνεχίσει να το επιλέγει, εκτός από εκείνους που για την κατασκευή των προϊόντων τους χρειάζονται οπωσδήποτε ηλιέλαιο“.

“Αν θα φτάσουμε στο πενταλιτρο να έχουμε 2-3€ διαφορά, δεν νομίζω ο καταναλωτής να επιλέξει ηλιέλαιο από το ελαιόλαδο που είναι και πιο υγιεινό”, καταλήγει ο κύριος Πηλίδης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΑΖΟΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Ειδήσεις σήμερα:

Μηχανάκι, κράνος και εξοπλισμό θα παρέχουν υποχρεωτικά οι ψηφιακές πλατφόρμες εστίασης στους διανομείς

Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2022 – Τι αλλάζει φέτος και πότε ανοίγει το Taxisnet

Αυτά τα τέσσερα πράγματα μπορούν να καταστρέψουν τη σεξουαλική ζωή μέσα σε μια σχέση!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις