Ενεργειακή κρίση: Σε πόλεμο “Βόρειων και Νότιων” εξελίσσεται η μάχη για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών φυσικού αεριου και ρεύματος στην Ευρώπη.

Η Gazprom έθεσε σε εφαρμογή τον αγωγό Nord Stream1 με μειωμένη ροή, δηλαδή στο 20% των δυνατοτήτων του με την επανεκκίνησή του μετά τις εργασίες συντήρησής του. Αποτέλεσμα, οι τιμές των ορυκτών καυσίμων να εκτοξευτούν και ο χειμώνας που έρχεται διαφαίνεται πολύ δύσκολος.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο ευρωπαϊκός νότος έχει εκφράσει σθεναρή αντίσταση στις προτάσεις της Κομισιόν για τη διαχείριση του φυσικού αερίου.

O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του πρότεινε να δημιουργηθεί ένας

“πανευρωπαϊκός μηχανισμός μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα”.

Το σχέδιο “Save Gas for a Safe Winter” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “αποτελεί κάτι ενδιάμεσο ανάμεσα στην εθελοντική μείωση της ζήτησης, που πρέπει όλοι μας να διασφαλίσουμε, και την υποχρεωτική μείωση που ενδέχεται να προκύψει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Εάν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε, μέχρι τον Σεπτέμβριο, ότι μεγάλο ποσοστό αυτής της ποσότητας θα καλυπτόταν από ισχυρές δεσμεύσεις για μείωση της κατανάλωσης, το επιπρόσθετο κόστος που προκύπτει από τα ρίσκα που διαβλέπουν οι αγορές θα συρρικνωνόταν και το ‘όπλο’ της Ρωσίας θα είχε εξουδετερωθεί σε μεγάλο βαθμό” αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Οι αγορές ενέργειας έχουν θεσπίσει εργαλεία που τους επιτρέπουν να πληρώνουν τους χρήστες προκειμένου να μην καταναλώνουν ενέργεια, όταν αυτό ωφελεί το σύστημα στο σύνολό του. Ο μηχανισμός που προτείνω θα ήταν πιο ευρύς, καλύπτοντας τη μείωση της ζήτησης για αρκετούς μήνες και όχι για ώρες ή ημέρες. Για να λειτουργήσει, αυτό το εργαλείο θα συνδύαζε στοιχεία από τον σχεδιασμό της αγοράς ενέργειας -το πότε, πόσο, για πόσο καιρό- και έναν τρόπο να αποζημιωθεί δίκαια η βιομηχανία. Το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε έναν συνδυασμό εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και επιτρέποντας τη ροή κεφαλαίων σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μειώσουν την κατανάλωσή τους. Πρόκειται για μια ιδέα που συνδυάζει την οικονομική και την ενεργειακή αποδοτικότητα με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”, τονίζει ο πρωυπουργός στην επιστολή του.

Ενεργειακή κρίση: Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, η Ρουμανία και Κύπρος στηρίζουν την πρόταση της Ελλάδας

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Κύπρος δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρόταση της Ελλάδας.

Η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, κατάφερε να πετύχει την εξαίρεση για τον υπολογισμό της μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η ελληνική πλευρά ζήτησε και πέτυχε να περιληφθεί στο κείμενο η πρόβλεψη που, κατ’ εξαίρεση στο άρθρο 2 και στο άρθρο 5, επιτρέπει τον υπολογισμό της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου σε σχέση, όχι με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, αλλά συγκρινόμενο με την προηγούμενη χρονιά.

Η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, πέτυχαν να συμπεριληφθεί διάταξη με την οποία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μπορούν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό οι ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος.

Ενεργειακή κρίση: Τρελό ράλι αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και το ρεύμα παρά τη συμφωνία των “27”

Μπορεί οι “27” να συμφώνησαν για “ψαλίδι” 15% σε εθελοντική βάση στην κατανάλωση φυσικού αερίου, από 1ης Αυγούστου έως 31 Μαρτίου του 2023, παρόλα αυτά οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται χωρίς τέλος.

Η τιμή του φυσικού αεριου εκτινάχθηκε χθες Τρίτη στην αστρονομική τιμή των 214 ευρώ ανά MWh και ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό.

Ειδήσεις σήμερα

Χαμός στον αέρα με τον Πορτοσάλτε – “Μην χώνεσαι σε κάτι που αφορά εμένα και τα λαγούμια του ΣΥΡΙΖΑ” (vid)

Αυτό είναι το σχέδιο του Ερντογάν για “ισλαμοποίηση” της Κύπρου – Πώς εκμεταλλεύεται νεαρούς Τουρκοκύπριους

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις