Μία έκθεση που θα προκαλέσει “ενεργειακό σεισμό” έρχεται στο φως της δημοσιότητας από το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και αναφέρεται στους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα.

Η δυνητική αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι της τάξης των €250 δισ.

Στις θαλάσσιες περιοχές όπου έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Εάν ληφθεί υπόψιν το γεγονός πως μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο των 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της
Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ20, ικανών να
καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ.

Σήμερα, είναι γνωστό ότι από τις υπάρχουσες σεισμικές καταγραφές στον ελλαδικό χώρο είναι χαρτογραφημένες περίπου 40 γεωλογικές δομές, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω γεωφυσικών και γεωτρητικών μελετών για την πιστοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα

Σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ως αποτέλεσμα των υψηλών σχετικά εισαγωγών ενεργειακών πρώτων υλών, η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα υψηλή (81.4% το 2020), ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ κυμαίνεται στο 57%.

Η δε ενεργειακή ένταση της οικονομίας, αν και έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, παραμένει σε αρκετά, υψηλό επίπεδο και στον βιομηχανικό τομέα.
.
Η παραγωγή αργού πετρελαίου στην Ελλάδα το 2020 ήταν ασήμαντη (0.16 εκατ. τόνους, Mt) σε σύγκριση με την εγχώρια κατανάλωση πετρελαιοειδών της τάξεως των 11,0 Mt την ίδια χρονιά. Επομένως, η χώρα μας, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων αργού πετρελαίου για να καλύψει τις ανάγκες της.

Οι εισαγωγές αυτές προέρχονται από μια ομάδα χωρών με το Ιράκ να εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής (2019), ακολουθούμενο από το Καζακστάν, τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Σαουδική Αραβία. Οι συνολικές εισαγωγές το 2019 έφθασαν σχεδόν τα 24 Mt, με το 46% αυτού του όγκου, μετά τη διύλιση, να διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά, ενώ το υπόλοιπο εξήχθη υπό την μορφή bunkering (δηλαδή ναυτιλιακών καυσίμων), αεροπορικών καυσίμων και έτοιμων προϊόντων σε ΝΑ Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε όλη την έκθεση για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

Ειδήσεις σήμερα:

“Θέλω να δω ποδόσφαιρο” και 5 ακόμα δικαιολογίες των αντρών για να αποφύγουν το σεξ!

Διακόπηκε για τις 17 Μαΐου η δίκη του πρώην μουσικού των Πυξ Λαξ στο Εφετείο – Παρών ο κατηγορούμενος

Ηλικιωμένη στου Παπάγου έζησε τη φρίκη στα χέρια ληστών – “Έβαλαν πιστόλι στο κεφάλι της οικιακής βοηθού”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις