Η Κομισιόν παρουσίασε τη Δευτέρα ένα λεγόμενο “νέο μέσο έκτακτης ανάγκης”, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την ενεργειακή κρίση, που μοιάζει να σκεπάζει όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από τη δημιουργία ειδικού Συμβουλίου.
Η συγκεκριμένη κίνηση θα επιτρέπει στην Κομισιόν αλλά και στα κράτη – μέλη της “να δημιουργήσουν ένα δίκτυο συντονισμού και επικοινωνίας για την αύξηση της ετοιμότητας”. Όταν εντοπίζεται απειλή για την ενιαία αγορά, η Κομισιόν θα μπορεί να ενεργοποιεί την κατάσταση επαγρύπνησης.
Σε περίπτωση κρίσης με ευρύ αντίκτυπο στην ενιαία αγορά, το Συμβούλιο θα μπορεί να ενεργοποιεί την κατάσταση λειτουργίας έκτακτης ανάγκης. Θα συσταθεί συμβουλευτική ομάδα, αποτελούμενη από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, για να αξιολογεί μια δεδομένη κατάσταση και να προτείνει τα καταλληλότερα μέτρα αντιμετώπισης.
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την ψηφιακή εποχή, Μέργκρετ Βεστέγιερ, δήλωσε ότι “χρειαζόμαστε νέα εργαλεία που θα μας επιτρέπουν να αντιδρούμε γρήγορα και συλλογικά. Έτσι, κάθε φορά που θα έχουμε απέναντί μας μια νέα κρίση, θα μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η ενιαία αγορά μας θα παραμένει ανοικτή και ότι τα εμπορεύματα ζωτικής σημασίας θα παραμένουν διαθέσιμα για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών. Κι αυτό θα καταστεί εφικτό με το νέο μέσο έκτακτης ανάγκης για την ενιαία αγορά“.
Σε κατάσταση έκτακτης επαγρύπνησης, η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη θα παρακολουθούν τις αλυσίδες εφοδιασμού στρατηγικά σημαντικών εμπορευμάτων και υπηρεσιών που έχουν προσδιοριστεί, καθώς και στη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων σ’ αυτούς τους τομείς.
Όταν ενεργοποιηθεί η κατάσταση λειτουργίας έκτακτης ανάγκης, η ελεύθερη κυκλοφορία στην ενιαία αγορά θα διατηρείται με την κατάρτιση μαύρης λίστας απαγορευμένων περιορισμών (μέτρων που εισάγουν διακρίσεις). Η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα να συστήσει στα κράτη μέλη να διασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα των αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων εμπορευμάτων, διευκολύνοντας την επέκταση ή την αναπροσαρμογή της χρήσης γραμμών παραγωγής ή επιταχύνοντας τη χορήγηση αδειών.
Σε έκτακτες περιστάσεις, και μόνο εφόσον έχει ήδη ενεργοποιηθεί κατάσταση λειτουργίας έκτακτης ανάγκης, η Κομισιόν μπορεί να ζητά σε οικονομικούς φορείς να αποδέχονται παραγγελίες με προτεραιότητα για προϊόντα που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση κρίσεων. Οι επιχειρήσεις πρέπει είτε να συμμορφώνονται με τα αιτήματα αυτά είτε να εξηγούν τους σοβαρούς λόγους που δικαιολογούν τυχόν άρνηση.
Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας στην τελική κατάταξη του Ευρωμπάσκετ 2022
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"