Τζιά: Βράχοι 60 τόνων “κρέμονται” πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων του νησιού της Κέας.

Σύμφωνα με το syrospress.gr, εδώ και έναν χρόνο, συνέβη μια κατολίσθηση δύο μεγάλων βράχων στο εκκλησάκι της Χρυσοσπηλιώτισσας, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κέας, Μουζάκη Δημήτρη.

Όπως αναφέρει, άρχισαν οι εργασίες αναστήλωσης των βράχων στην Χρυσοσπηλιώτισσα, που είναι έτοιμοι να ξεκολλήσουν.

Τζιά
Ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσης

“Οι κρεμάμενοι βράχοι βρίσκονται στην περιοχή πάνω από το Δημαρχείο στο εκκλησάκι της Χρυσοσπηλιώτισσας. Πρόκειται για επικίνδυνους βράχους και ιδιαίτερα στο σημείο που βρίσκονται. Υπήρξε όπως προβλέπεται, η ανάλογη μελέτη από γεωλόγο και αυτή τη στιγμή, η εξέλιξη είναι ότι ήρθε ο κ. Σαρέλλας, ειδικευμένος στις κατολισθήσεις. Θα μπει άμεσα συρματόπλεγμα και ανοξείδωτο πλέγμα για να συγκρατεί τους βράχους. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει¨, σημείωσε ο δήμαρχος.

Στα αποκλειστικά πλάνα που εξασφάλισε το DEBATER μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από τις εργασίες αναστήλωσης.

Ο ειδικευμένος εναερίτης στις κατολισθήσεις και στις βραχοπτώσεις σε δυσπρόσιτα μέρη, Παναγιώτης Σαρέλλας, δήλωσε: “Στην Τζιά εδώ και ένα χρόνο έχει γίνει μια κατολίσθηση στο εκκλησσάκι της Χρύσοσπηλιώτισσας και έχει ξεκολλήσει ένας βράχος γύρω στους 60 τόνους.

Το ιδιαίτερο με αυτό και ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι ότι βρίσκεται επάνω από το χωριό και απειλεί άμεσα ανθρώπινες ζωές. Καθώς ο βράχος βρίσκεται σε υψόμετρο και αφού ξεκόλλησε πέρσι με έναν εκκωφαντικό θόρυβο στέκεται πλέον σχεδόν από τύχη, τονίζει.

“Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ακριβώς από κάτω είναι το δημαρχείο, δίπλα μια παιδική χαρά και πιο κάτω το ιατρείο.Λόγω της εμπειρίας μου έχω επισημάνει τον κίνδυνο στην αρχή του τόπου και αποφάσισαν να δράσουν άμεσα με μία τοπική αλλά θα έλεγα προσωρινή λύση όπως είναι η ειδική όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις αρμάτωση του βράχου με εξειδικευμένους εναερίτες καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση.

Το ζήτημα είναι ότι με τις δυνατότητες που έχει ο δήμος και λόγω της αμεσότητας του θέματος το πιο ρεαλιστικό είναι αυτή την στιγμή να γίνει αυτή η αντιμετώπιση. Το γεγονός όμως ότι βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή αλλά και σε υψόμετρο καθιστά την περίπτωση πολυ επικίνδυνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότερα και πιο συνολικά έργα. Όπως η τοποθέτηση δυναμικών φραχτών και το ελεγχόμενο σπάσιμο του βράχου από εναερίτες”, καταλήγει.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις