Ο θρυλικός ορειβάτης Αντώνης Συκάρης απεβίωσε σε ηλικία 60 ετών στην προσπάθειά του να φέρει εις πέρας το όνειρό του να κατακτήσει τις 14 κορυφές που είναι πάνω από 8.000 μέτρα κατά την κατάβαση του όρους  Νταουλαγκίρι, μία ημέρα αφότου είχε κατακτήσει την κορυφή σε υψόμετρο 8.167 μέτρων, όμως μία σύμπτωση της μοίρας έρχεται να δώσει ακόμα πιο τραγική διάσταση στην είδηση που βύθισε στο πένθος την ελληνική ορειβασία.

Συγκεκριμένα ο Αντώνης Συκάρης έφυγε την ίδια ημέρα (12 Απριλίου) με τον Χτήστο Κάκαλο, τον πρώτο ορειβάτη που ανέβηκε στον Μύτικα στην υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου.

Ποιος ήταν ο Χρήστος Κάκαλος

Ο Χρήστος Κάκαλος (Λιτόχωρο, 1879 ή 13 Ιουλίου 1882 – 12 Απριλίου 1976) ήταν Έλληνας κυνηγός από το Λιτόχωρο, ο οποίος θεωρείται ο πρώτος ορειβάτης που ανέβηκε στον Όλυμπο στις 2 Αυγούστου 1913 οδηγώντας τον περίφημο φωτογράφο Φρεντερίκ Μπουασονά και τον συνοδό του, Ντανιέλ Μπο Μποβί.

Είναι ο πρώτος που ανέβηκε στον Μύτικα στην κορυφή του Ολύμπου. Φημολογείται ότι ανέβηκε στο Στεφάνι από τα Καζάνια και ότι κοιμήθηκε σε μία “σπηλιά” κάτω από το Στεφάνι, δηλαδή σχεδόν στον αέρα, δεμένος μόνο με σχοινιά.

Ο Κάκαλος ήταν κυνηγός αγριοκάτσικων και τον πήραν οδηγό η αποστολή των Ευρωπαίων που ανέβηκαν στο βουνό το 1913.

Η ομάδα ξεκίνησε για τη Μονή Αγίου Διονυσίου στις 29 Ιουλίου 1913 και κατασκήνωσαν στην Πετρόστρουγκα. Στις 30 Ιουλίου ανέβηκαν στη Σκούρτα, στον Προφήτη Ηλία (“Θρόνος του Δία”) και στο Σκολιό (“Μαύρη Κορυφή”). Έπειτα από μια χιονοθύελλα στα Πριόνια, στις 31 Ιουλίου έφτασαν σε μια κορυφή που την ονόμασαν αρχικά “Κορυφή της Νίκης” (σε ανάμνηση της ελληνικής νίκης στη Μάχη του Σαρανταπόρου) και τη θεώρησαν ως την υψηλότερη (λίγο μετά μετονομάστηκε σε Ταρπηία Πέτρα). Για το λόγο αυτό έγραψαν μια κάρτα και την τοποθέτησαν σε μπουκάλι, κάτω από ένα σωρό με πέτρες. Η κάρτα βρέθηκε το 1927 και στάλθηκε στην Ελβετία (σήμερα φυλάσσεται στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης).

Αργότερα οι Μπουασονά, Μποβί και Κάκαλος συνειδητοποίησαν ότι δεν είχαν φτάσει ακόμα στην ψηλότερη κορυφή, καθώς όταν βελτιώθηκε ο καιρός, φάνηκε μια ψηλότερη κορυφή. Στις 2 Αυγούστου, και ώρα 10 και 25΄ το πρωί κατέκτησαν τη μέχρι εκείνη τη στιγμή απάτητη κορυφή του Ολύμπου. Ο Κάκαλος αναρριχήθηκε πρώτος στην κορυφή, η οποία ονομάστηκε αρχικά “Κορυφή Βενιζέλος” και αργότερα Μύτικας. Η εν λόγω ανάβαση έγινε γνωστή με τη δημοσίευση (1919) του βιβλίου “La Grece Immortelle” (“Η Αθάνατη Ελλάδα”).

Ο Χρήστος Κάκαλος ανέβηκε πολλές φορές στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας. Ως το τέλος της ζωής του, ο μπαρμπα-Χρήστος, όπως ήταν περισσότερο γνωστός, εξακολουθούσε να κάνει ορειβασία. Το 1972, λίγο πριν το θάνατό του, ανέβηκε σε ηλικία 93 ετών στον Όλυμπο.

Πέθανε τον Απρίλιο του 1976 στο Λιτόχωρο, σε ηλικία 97 ετών. Στο “Οροπέδιο των Μουσών” του Ολύμπου λειτουργεί καταφύγιο που φέρει το όνομά του.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Google τιμά τη θρυλική Ισπανίδα σοπράνο Montserrat Caballe – Συνέδεσε την όπερα με τη ροκ (vids)

Ξέσπασε ο Λέων για την Πάτρα – “Το έγκλημα του αιώνα δεν μπορεί να γίνει μάχη μεταξύ ιατροδικαστών”

Χαμός στη Βραζιλία – Οργισμένες αντιδράσεις μετά από παραγγελία “μαμούθ” σε Viagra για τον στρατό!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις