Τον Απρίλιο του 2025 το θρυλικό MINION ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό με την υπογραφή της DIMAND, δίνοντας νέα πνοή στο κέντρο της Αθήνας, 27 χρόνια μετά την εγκατάλειψή του. Η συνολική ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) του έργου υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε περίπου €53 εκατ., ενώ σε μια συνολική επιφάνεια 14.000 τ.μ. το μοντέρνο και βιοκλιματικό κτίριο μικτών χρήσεων, πρόκειται να αποτελέσει και πάλι ένα «στολίδι» στην καρδιά της Αθήνας.
Ο στόχος της επένδυσης αυτής είναι η αναγέννηση μιας χαμένης αίγλης, ενός τοπόσημου πέριξ της πλατείας Ομονοίας, κάνοντας τους νεώτερους να θαυμάσουν ένα μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο κτίριο και τους παλαιότερους να ανατρέξουν σε παιδικές αναμνήσεις βαθιά χαραγμένες στη μνήμη τους.

Η ανακατασκευή του
Σύμφωνα με το πλάνο της DIMAND οι εργασίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε 2 φάσεις στα κτίρια Α και ΒΓΔΕ, ενώ θα διαμορφωθούν 6.000 τ.μ. εμπορικής χρήσης και 8.000 τ.μ. γραφειακών χώρων.
Στο κτίριο Α, με συνολική επιφάνεια 4.500 τ.μ., θα δημιουργηθούν διαμερίσματα, θέτοντας ως στόχο την προσέλκυση μόνιμων κατοίκων και όχι την δημιουργία ενός κτιρίου που θα λειτουργεί με βραχυχρόνια μίσθωση. Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν μέσα στο 2025 και να ολοκληρωθούν το 2027, ενώ ήδη υπάρχει λίστα αναμονής πολιτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Όσον αφορά στο κτίριο ΒΓΔΕ, το οποίο έχει συνολική επιφάνεια 14.000τ.μ. και πρόκειται να λάβει πιστοποίηση LEED GOLD, η DIMAND έχοντας έρθει ήδη σε συμφωνία για την εκμίσθωση του συνόλου του στον Όμιλο Inditex (ZARA) και τη Δ.Ε.Η., φιλοξενούνται εμπορικά καταστήματα και γραφεία. Συγκεκριμένα, το ZARA, καταλαμβάνει χώρους στα επίπεδα -1, 0, 1 και 2, με εισόδους επί της οδού Πατησίων, ανεξάρτητες των γραφειακών χώρων. Ο όμιλος INDITEX πέρα από το κατάστημα ZARA, στεγάζει στο πλήρως ανακαινισμένο ΜΙΝΙΟΝ και τα γραφεία του, στον 3ο και 4ο όροφο, ενώ στο κτίριο φιλοξενούνται και τα νέα γραφεία της ΔΕΗ.
Η ιστορία του εμβληματικού MINION
Όλα ξεκίνησαν το 1934 όταν ο Γιάννης Γεωργακάς μαζί με τον Άγγελο Σεραφειμίδη πήραν την απόφαση να ανοίξουν ένα περίπτερο, που ονόμασαν “MINION”. Δέκα χρόνια μετά, το 1944, ο Γιάννης Γεωργακάς αγόρασε σταδιακά το κτίριο της οδού Πατησίων με σκοπό να στεγάσει εκεί την επιχείρησή του, έχοντας ως όραμα τη δημιουργία πολυκαταστήματος. Την δεκαετία του ’50 το MINION είχε καταφέρει να απασχολεί 1000 άτομα προσωπικό, έχοντας προς πώληση τουλάχιστον 120.000 είδη, με την κερδοφορία του να αγγίζει το 1 δις δραχμές.
Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου του 1980 το πολυκατάστημα καταστράφηκε ολοσχερώς από εμπρησμό, ενώ το 1983 αποκαταστάθηκαν με δάνεια οι ζημιές. Η λειτουργία του καταστήματος μπήκε σε βραχεία τροχιά, αφού λόγω χρεών κρατικοποιήθηκε. Το 1991 ο Γιάννης Γεωργακάς αγόρασε ξανά το MINION από το κράτος, ύστερα από προκήρυξη διαγωνισμού. Το 1998, όμως, το ΜΙΝΙΟΝ έκλεισε τις πόρτες του οριστικά, περνώντας στα χέρια της Elmec Sports της οικογενείας Φάις.
Την περίοδο 2021-2024 ο Όμιλος DIMAND αποφάσισε να δώσει ξανά πνοή στο MINION, εξαγοράζοντας το κτίριο έπειτα από πλειοδοτικό διαγωνισμό και ξεκινώντας άμεσα εργασίες για την ανακατασκευή του.
Το 2025 είναι η χρόνια που το ένδοξο MINION, με την υπογραφή της DIMAND, αναγεννάται και παραδίδεται ξανά στους πολίτες.
Τα επόμενα έργα της DIMAND
Μετά την ολοκλήρωση και εγκαινίαση του εμβληματικού Πύργου του Πειραιά, δυο χρόνια αργότερα, αναμένεται να παραδοθεί από την DIMAND το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά που αναπτύσσει για λογαριασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου. Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά θα είναι το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτίριο στη χώρα μας και θα στεγάσει όλα τα δικαστήρια και τις δικαστικές υπηρεσίες της πόλης του Πειραιά.


Παράλληλα, με σταθερούς ρυθμούς προχωρά η μεγάλη επένδυση του νέου Votanikos Business Park, το οποίο “κυοφορείται” στο πρώην ακίνητο της Aθηναϊκής Χαρτοποιίας στην περιοχή του Βοτανικού. Ήδη, έχουν κλείσει συμφωνίες με τους πρώτες μισθωτές, ενώ σύντομα θα έχουμε νέες ανακοινώσεις. Το έργο αφορά στην ανάπτυξη κτιριακού συγκροτήματος, που στοχεύει σε πιστοποίηση LEED Gold. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην εγκατάσταση συστημάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, σε υλικά χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, στην αναβαθμισμένη ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος και την υγεία και ευεξία των χρηστών. Στόχος είναι η δημιουργία ενός συγκροτήματος που θα λειτουργεί ως κόμβος επιχειρηματικής δραστηριότητας στο κέντρο της πόλης με εκτεταμένους χώρους πρασίνου και σύγχρονες υποδομές, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα για τους εργαζομένους αλλά και τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGeneration EU. Η συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης στην επένδυση ανέρχεται σε ποσοστό 40% και της Alpha Bank σε 30%, καλύπτοντας συνολικά το 70% του κόστους του επενδυτικού προγράμματος. Το υπόλοιπο 30% θα χρηματοδοτηθεί από την DIMAND.

Σημαντική είναι και η παρουσία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, όπου μετά την ολοκλήρωση του HUB 26, η DIMAND στρέφει την προσοχή της στην ανάπλαση των εγκαταστάσεων της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ. Η συνολική έκταση του οικοπέδου είναι 23 στρέμματα και η ανάπτυξη αφορά συγκρότημα μικτών χρήσεων, φιλοξενώντας κατοικίες, ξενοδοχεία, γραφεία, χώρους πολιτισμού, άθλησης, εστιατόρια, καθώς και εμπορικά καταστήματα.

Η ανάπτυξη περιλαμβάνει την αποκατάσταση και επανάχρηση των τριών διατηρητέων συγκροτημάτων της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ Θεσσαλονίκης, καθώς και την ανέγερση δύο νέων κτιριακών όγκων, πιστοποιημένων σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αειφόρου ανάπτυξης LEED σε επίπεδο GOLD, με δύο κοινά υπόγεια χώρων στάθμευσης.
Συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου στο Ισραήλ – Η οικονομική και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ στο επίκεντρο
Κορωπί: Αυτός είναι ο 51χρονος με το “ματωμένο” κατσαβίδι – “Θα σκοτώσω και θα γίνω ήρωας”
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"