Τόλης Κόκκινος: Έχει ειπωθεί πολλάκις ότι η Ελλάδα “διώχνει” τα μεγαλύτερα ταλέντα της, όμως όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος.

Αυτό αποδεικνύει ο Τόλης Κόκκινος, συνθέτης με έδρα την Ελλάδα, με διεθνή καριέρα και σπουδαίες συνεργασίες εντός και εκτός συνόρων.

Ο Τόλης Κόκκινος γεννήθηκε στην Αθήνα. Η αγάπη του για τη σύγχρονη μουσική τον οδήγησε στο Berklee College Of Music στη Βοστόνη, όπου σπούδασε ενορχήστρωση, παραγωγή, διεύθυνση ορχήστρας, μουσική για τον κινηματογράφο και jingle writing.

Του έχει απονεμηθεί το PETER CALLETA AWARD και ο τιμητικός τίτλος MAGNA CUM LAUTE. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα διεύθυνε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο ενορχήστρωσης και πρώτου τραγουδιού (1997). Από το 2017 επιμελείται μουσικά τα θεατρικά έργα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου, ενώ διατηρεί δικό του Studio, όπου παράγει μουσικές για την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. 

Παράλληλα, συμμετείχε σε πολλές συναυλίες (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ηρώδειο, Βεάκειο, Κατράκειο,Θέατρο Βράχων, Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου, BPCBoston,2002 Eurovision National Contest, Shanghai National Theatre κλπ).

Στο βιογραφικό του “φιγουράρουν” συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιώργος Νταλάρας, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Γιώργος Λέκκας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Κότσιρας, η Χαρούλα Αλεξίου, ο Γιάννης Πλούταρχος, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Πάριος, ο Στέλλιος Διονυσίου, η Μαρία Φαραντούρη, ο Δημήτρης Μπάσης και ο Μπάμπης Στόκας.

Η μεγάλη απόφαση της αναχώρησης για την Αμερική

Όπως είπε ο ίδιος στο DEBATER, όταν πήρε την απόφαση να φύγει για την Αμερική, έψαχνε κάτι πολύ συγκεκριμένο.

“Όταν έφυγα από την Ελλάδα, έψαχνα τον τρόπο να βρω και να δημιουργήσω τον ήχο που λάτρευα από παιδί, δηλαδή τη τζαζ. Όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα, δεν υπήρχαν σχολές ούτε η πληροφόρηση που υπάρχει τώρα. Τα περισσότερα έπρεπε να τα βρούμε μόνοι μας, πολλές φορές και με λάθος τρόπο. Η επιθυμία μου να παράξω τη μουσική που αγαπούσα με οδήγησε στο να φύγω και να κάνω καριέρα στην Αμερική“, σημειώνει.

Οι συνεργασίες με τον Παύλο Σιδηρόπουλο και το Μίκη Θεοδωράκη

Είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον Παύλο Σιδηρόπουλο στα 16 μου χρόνια. Αυτό ήταν ίσως το μαγικό κουμπί, συνδυαστικά με το ότι προέρχομαι από μουσική οικογένεια, που με οδήγησαν στο να αποφασίσω ότι η Αμερική ήταν μονόδρομος. Παρότι είχα όλες τις προϋποθέσεις να μείνω εκεί, η ζωή παίζει πολλές φορές περίεργα παιχνίδια. Δεν μετανοιώνω όμως γιατί γύρισα και συνεργάστηκα με ανθρώπους όπως ο Μίκης Θεοδωράκης“, αναφέρει.

Η συνεργασία μου μαζί του ήταν σταθμός, περίπου πέντε χρόνια αφότου γύρισα από την Αμερική. Είχα την ευκαιρία να δω τη μουσική μέσα από τα μάτια του. Ο Μίκης είναι μια πολυδιάστατη προσωπικότητα, μια ζωντανή ιστορία. Τον αποκαλούσα “μάγο του λόγου” γιατί έχει το χάρισμα να σου μιλάει πέντε ώρες και να νομίζεις ότι έχουν περάσει πέντε λεπτά“.

Για τον Παύλο Σιδηρόπουλο, τι να πω; Ήταν ο απόλυτος Έλληνας ροκ σταρ. Ο Παύλος ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος. Έκανε να συμβαίνουν μαγικά πράγματα, σε μαγνήτιζε…”, αναφέρει.

Η μοναδικότητα της ελληνικής μουσικής

Ο Τόλης Κόκκινος αγαπά την ελληνική μουσική, η οποία όπως λέει, είναι μοναδική και είναι κρίμα που δεν προβάλλεται όπως της αξίζει, όπως λέει.

Η mainstream μουσική καθορίζει το δείκτη του πολιτισμού μιας χώρας. Σήμερα το μουσικό επίπεδο που προβάλλεται τεχνηέντως στην Ελλάδα είναι χαμηλού επιπέδου και είναι κρίμα γιατί η ελληνική μουσική είναι μοναδική.

Αγαπώ την ελληνική μουσική, αυτή που καθορίζω εγώ ως τέτοια. Η Ελλάδα έχει κομβικό ρόλο στην παραγωγή μουσικής. Η μουσική μας έχει στοιχεία από την Ανατολή, τη Δύση, την Αφρική, ακόμη και από την Ασία. ‘Ολα αυτά την κάνουν μοναδική. Επίσης, ακόμη πιο μοναδική την κάνει ο πλούτος της γλώσσας μας, που είναι πολύ μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη έχω ακούσει σε ξένα τραγούδια. Γι΄αυτό μπορεί ο οποιοσδήποτε, ό,τι ακούσματα κι αν έχει μπορεί να αγαπήσει πραγματικά την ελληνική μουσική”, τονίζει.

Το μυστικό της επιτυχίας

Μέσα στο lockdown, που υπήρξε μεγάλο πλήγμα για την πλειοψηφία των καλλιτεχνών, ο Τόλης Κόκκινος δεν έχασε χρόνο και δημιούργησε σε συνεργασία με τον τραγουδιστή Γιώργο Πάγκαλο, το “Χίλια Μυστικά”, ένα ιδιαίτερο κομμάτι που αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο.

Όπως λέει, τα τραγούδια, για να αρέσουν, πρέπει να γράφονται χωρίς αυτό τον σκοπό.

Συνήθως τα τραγούδια που αρέσουν στον κόσμο είναι αυτά που γράφτηκαν χωρίς αυτό το κίνητρο. Έχουμε δει τραγούδια “fast food”, για γρήγορη κατανάλωση, αλλά αυτό συνήθως δεν αποβαίνει καλό. Όταν δημιουργείς κάτι χωρίς τον αυτοσκοπό του κέρδους, εκεί προκύπτουν διαμάντια“.

Το μυστικό της επιτυχίας, όπως λέει, είναι να έχεις όραμα και η σκληρή δουλειά.

Ένας καλλιτέχνης αξίζει να ταξιδέψει 100 φορές για χάρην της μουσικής. Από εκεί και έπειτα αν ξεκινήσει με το να τη δει ως μέσο καταξίωσης ή του να βγάλει λεφτά, δεν θα βγάλει ποτέ. Πρέπει να το αγαπάς, γιατί είναι δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Αν όμως έχεις το άστρο και το πείσμα θα τα καταφέρεις. Αντί να προσπαθούμε να έχουμε μόνο κέρδος, γιατί να μην προσπαθήσουμε να “παιδέψουμε” τον εαυτό μας και να τον καλλιεργήσουμε;

Αν με ρωτήσεις, κάθε άνθρωπος πρέπει να ασχοληθεί με τη μουσική ή με μια μορφή τέχνης”, καταλήγει ο Τόλης Κόκκινος.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΟΦΙΑ ΓΑΛΑΝΗ

Ειδήσεις σήμερα:

Οδηγίες της αστυνομίας ακολουθούσε η ψυχολόγος της Καρολάιν – Τι αποκαλύπτει η δικηγόρος της

“Τζούφια στοιχεία” χαρακτηρίζει τα SMS Καλογρίτσα ο ΣΥΡΙΖΑ

Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις