Κορονοϊός: Οι εμβολιασμένοι πολίτες της Ελλάδας “κινούνται” σε νέους ρυθμούς μέτρων πλέον, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε για τις επόμενες 15 μέρες να δοκιμάσει ένα νέο μοντέλο σχετικά με τη “ελευθερία” που μπορούν να έχουν σε χώρους που αφορούν τη διασκέδαση.

Πολίτες οι οποίοι έχουν λάβει το γνήσιο πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούν να διασκεδάζουν “ελεύθερα” σε χώρους διασκέδασης, να είναι όρθιοι και να χορεύουν αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει ανησυχία στους χώρους της επιστημονικής κοινότητας.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών επιστημών του London School of Economics, κ.Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε στους κινδύνους που ενδεχομένως να υπάρχουν σχετικά με την “ελευθερία” που απέκτησαν οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Το πρόβλημα με τη διασπορά του ιού

Ο καθηγητής ανέφερε πως η πλειοψηφία των εμβολιασμένων πολιτών έχουν μικρή πιθανότητα να κολλήσουν σε σχέση με τους ανεμβολίαστους και τόνισε πως έχουν μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους οι οποίοι θα βρίσκονται δίπλα τους.

Το πρόβλημα, όμως, το οποίο ανησυχεί τους επιστήμονες είναι η διασπορά του ιού σε ηλικιωμένους ανεμβολίαστους, καθώς ένας εμβολιασμένος πολίτης ο οποίος μπορεί να κολλήσει και να είναι ασυμπτωματικός, μπορεί να μεταφέρει τον ιό στο σπίτι του όπου και μπορεί να υπάρχει κάποιος ηλικιωμένος ο οποίος να μην έχει λάβει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

“Περίπου 600.000 άτομα στη χώρα μας άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί. Προσωπικά, θα προτιμούσα αυτό το άνοιγμα να γίνει ένα μήνα αργότερα, ώστε να έχει γίνει η τρίτη αναμνηστική δόση στις ευπαθείς ομάδες“, είπε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Κορονοϊός – Το τείχος ανοσίας δεν είναι εφικτό

Ο καθηγητής αναφέρθηκε παράλληλα και στη μετάλλαξη Δέλτα και ξεκαθάρισε πως δε θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας εξαιτίας της και πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον συγκεκριμένο ιό για πολλά χρόνια.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις