Στη μετάλλαξη Όμικρον η οποία “επελαύνει” σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων σε μεγάλο βαθμό και στη χώρα μας, αλλά και στο συνδυασμό της ταυτόχρονης νόσησης από γρίπη και κορονοϊό, τη λεγόμενη flurona αναφέρθηκε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Διεθνώς έχει ταυτοποιηθεί η περίπτωση μιας εγκύου γυναίκας στο Ισραήλ 31 ετών, στην οποία ανιχνεύθηκε ταυτόχρονα ο ιός της γρίπης και ο SARS-CoV-2. Ιστορικά στις ΗΠΑ είχε ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο του 2020 ένας άνδρας που νοσούσε ταυτόχρονα από τους δύο αυτούς ιούς, αλλά δεν υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά“, είπε αρχικά ο καθηγητής μιλώντας στον Alppha.

Μάλιστα ο κ. Σαρηγιάννης στάθηκε στην πιθανότητα να αυξηθούν τα κρούσματα της flurona το επόμενο διάστημα τόσο λόγω του καιρού όσο και λόγω του γεγονότος ότι έχει μειωθεί η αλληλεπίδραση με τον ιό της γρίπης, εξαιτιας της πανδημίας.

Οι ειδικοί σε σχέση με λοιμώξεις, ιολόγοι κτλ. και άνθρωποι στην ομάδα μου, συμφωνούν ότι υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούν άνθρωποι, οι οποίοι θα έχουν αυτή συννοσηρότητα είναι σημαντική. Δεν είναι καθόλου απίθανο δεδομένου ότι είμαστε στον χειμώνα, υπάρχει ακόμα κόσμος που δεν έχει κάνει το εμβόλιο της γρίπης και επειδή μειώθηκε λόγω των lockdown κτλ. η αλληλεπίδραση με τον ιό της γρίπης, είμαστε ευάλωτοι. Σε αυτό που όλοι οι γιατροί συμφωνούν είναι να γίνει και το εμβόλιο της γρίπης ειδικά σε ευπαθείς οργανισμούς και ηλικιωμένους, ενώ θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Ο μηχανισμός μετάδοσης είναι παρόμοιος δηλαδή με αεροσταγονίδια. Επειδή, όμως, ο ιός της γρίπης είναι πιο μεγάλος σαν μέγεθος σωματιδίων από τον κορονοϊό είναι λιγότερο πιθανή μετάδοση αν δεν υπάρχει κάποιο ενεργό κρούσμα στον χώρο“, συμπλήρωσε.

“Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου η πίεση στο ΕΣΥ εξαιτίας της Όμικρον”

Ο κ. Σαρηγιάννης μίλησε και για τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία τείνει να επικρατήσει στη χώρα μας, τονίζοντας ότι οι εισαγωγές είναι σε σημαντικό βαθμό χαμηλότερες σε σχέση με τη Δέλτα, όμως όπως συμπλήρωσε η αύξηση των κρουσμάτων, δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στις απλές κλίνες covid.

Οι εισαγωγές τώρα με τη μετάλλαξη Όμικρον είναι γύρω στο 41% χαμηλότερη από ότι με τη Δέλτα. Αυτή τη στιγμή βέβαια έχουμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και αυτό μας δίνει μια αύξηση στις απλές κλίνες covid. Τις τελευταίες μέρες έχουμε μια αυξητική πορεία στους αριθμούς των νοσηλειών. Ακόμα δεν έχουμε δει αύξηση στις ΜΕΘ και αυτό είναι καλό. Όσο όμως αυξάνει ο αριθμός των νοσηλειών ίσως κάποιοι χρειαστούν και ΜΕΘ. Το θετικό είναι ότι οι νοσηλείες με την Όμικρον κρατούν 40% λιγότερο σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις. Αλλά δεν είναι μηδέν και περιμένουμε μια αύξηση και στους πιο σκληρούς δείκτες“.

Όσον αφορά για το πότε πιστεύει ότι θα φανεί η πίεση στο σύστημα υγείας από τη μετάλλαξη Όμικρον θα αρχίσει να φαίνεται σε περίπου 10 ημέρες και μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Θεωρώ ότι από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα αρχίσουμε να έχουμε πίεση στο σύστημα Υγείας και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε ανάγκη για περισσότερες κλίνες πέρα από τη μέχρι τώρα διαθεσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αν κάνουμε το άθροισμα όλων των μολύνσεων έχουμε γύρω στα 340.000 ενεργά κρούσματα και από αυτά ένα πολύ μικρό ποσοστό θα μπει στο νοσοκομείο και ένα ακόμη μικρότερο να μπει σε ΜΕΘ. Έχουμε πληρότητα στις νοσηλείες 90% που σημαίνει ότι τα περιθώρια είναι μικρά για νέες εισαγωγές”, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ειδήσεις σήμερα:

Πυροβόλησαν την 4χρονη ανιψιά του Τζορτζ Φλόιντ την ώρα που κοιμόταν στο σπίτι της! (vids)

Νέο επεισόδιο στη συμμετοχή του Τζόκοβιτς στο Αυστραλιανό Open – Πρόβλημα και με τη βίζα εισόδου

Ανάβουν τα “αίματα” στην καλύβα τον “Διάσημων” – Ο coach Βαλάντης και η ένσταση της Μυριέλλας Κουρεντή (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις