Πρόσφατα άρχισε να ακούγεται ξανά το όνομα της ΠΥΡΚΑΛ, ξεχασμένη μέσα στο χρόνο με κάποια κτήρια να περιμένουν την “αναγέννηση” τους. Το DEBATER σας μεταφέρει στην ιστορία αυτού του ιστορικού χώρου από το 1874 (έτος ιδρύσεως), στο τώρα, αλλά και στο μέλλον για το πως πρόκειται να διαμορφωθεί μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το πάρκο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ που πρότεινε να ονομαστεί ως φόρο τιμής “κυβερνητικό πάρκο Ανδρέας Λεντάκης”!

Ποιος είναι ο Ανδρέας Λεντάκης

Ο πρώην Δήμαρχος Υμηττού θα ήταν περήφανος αν ζούσε τώρα και άκουγε την πρόταση του πρωθυπουργό να πάρει ένα τεράστιο πάρκο 120.000 τ.μ. το όνομα του! Η σύζυγος του Έφη Λεντάκη μιλώντας στο DEBATER μας τόνισε ότι: “Δεν γνώριζα ότι θα έκανε μια τέτοια ενέργεια ο πρωθυπουργός. Το άκουσα ξαφνικά όπως όλοι οι πολίτες. Είναι τιμητικό αυτό το πρωτότυπο πάρκο να πάρει το όνομα του συζύγου μου. Το θεωρώ αυτονόητο ότι θα περάσει και θα εγκριθεί από το ΔΣ του Δήμου η πρόταση του πρωθυπουργού”. 

Μάλιστα συνέπεσε σχεδόν με την επέτειο της ολοκλήρωσης των εικοσιτεσσάρων χρόνων από την απώλεια του Ανδρέα Λεντάκη (απεβίωσε 20 Μαρτίου 1997). 

Έφη Λεντάκη: Δεν είναι από τα συγκρίσιμα μεγέθη ο Ανδρέας Λεντάκης. Δεν υπάρχουν άνδρες στην πολιτική που να έχουν όλες τις ιδιότητες του σήμερα

Δυο μήνες μετά το θάνατο του συζύγου της, η φιλόλογος και ψυχολόγος Έφη Λεντάκη ίδρυσε το ίδρυμα πολιτισμού και εκπαίδευσης “Ανδρέας Λεντάκης” και παλεύει καθημερινά για τη διατήρηση της μνήμης του. “Ελπίζω να το δω και να περπατήσω σε αυτό το πάρκο με το όνομα του“, δηλώνει συγκινημένη στο DEBATER.

“Ο Ανδρέας Λεντάκης ήταν σπάνια προσωπικότητα στον πολιτικό και πνευματικό χώρο. Αυτός ο συγκερασμός πνευματικού και πολιτικού είναι σπάνιος. Δεν είναι από τα συγκρίσιμα μεγέθη ο Ανδρέας Λεντάκης. Δεν βλέπω να υπάρχουν τώρα άνδρες στην πολιτική που να έχουν όλες τις ιδιότητες του Ανδρέα Λεντάκη σήμερα“.

Ενώ κλείνοντας μας εξομολογήθηκε:  “Δεν σας κρύβω ότι ήρθαν άτομα και μου είπαν ότι έγινε καθυστερημένα αυτό το ανεκπλήρωτο χρέος της πολιτείας προς τον Ανδρέα“.

Ο Δήμαρχος που ίδρυσε το πρώτο Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και το ελεύθερο Πανεπιστήμιο

Ο Ανδρέας Λεντάκης εκλέχθηκε δήμαρχος Υμηττού πρώτη φορά το 1978 και εκ τοτε επανεκλέχτηκε άλλες δύο φορές 1982 και 1986. Αποτέλεσε εμπνευστής και θεμελιωτής θεσμών που έμειναν στην ιστορία και μέχρι σήμερα λειτουργούν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας. Τα κέντρα ανοιχτής προστασίας ηλικιωμένων, τα γνωστά σε όλους μας (Κ.Α.Π.Η.), το ελεύθερο ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το “πρόγραμμα φροντίδας στο σπίτι” που μετεξελίχθηκε σε πρόγραμμα “βοήθεια στο σπίτι” πανελλαδικά, είναι μερικά που ξεκίνησαν από τον τότε Δήμαρχο Υμηττού Ανδρέα Λεντάκη και απέκτησαν πανελλαδική ισχύ. Αξίζει να αναφερθούμε και στα διεθνή συμπόσια γλυπτικής, το κλειστό γυμναστήριο Υμηττού και στο θέατρο βράχων “Μελίνα Μερκούρη”. 

Ο Μίκης Θεοδωράκης και “Τα τραγούδια του Ανδρέα” με τον γνωστό στίχο “…Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Ανδρέα…

Ο αείμνηστος Ανδρέας Λεντάκης ήταν Έλληνας πολιτικός της ανανεωτικής Αριστεράς και συγγραφέας. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών συνελήφθη, βασανίστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για 4 χρόνια με το πρόσχημα ότι ήταν άπατρις. Υπέστη τα πάνδεινα από τη Χούντα των Συνταγματαρχών ως ιδρυτικό στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη. 

“Με χτυπούσαν με μικρούς σάκκους γιομάτους με άμμο στο κεφάλι, γιατί γνώριζαν πως είχα μετατραυματική επιληψία…” αποκαλύπτει στον Μίκη Θεοδωράκη στη φυλακή ο Ανδρέας Λεντάκης που ήταν μαζί σε γειτονικά κελιά τότε. Στη συνεχεία τα εξιστορεί στο αυτοβιογραφικό του έργο “Το χρέος” ο σπουδαίος συνθέτης μας και δημιουργείται το τραγούδι “Το σφαγείο»”που αποτελεί το ένα από “Τα τραγούδια του Ανδρέα” με τον γνωστό στίχο: “…Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Ανδρέα…”