Η 28η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η εθνική Επέτειος του “ΟΧΙ”, κατά την οποία γιορτάζεται η άρνηση της Ελλάδας το 1940 να παραχωρήσει μέρος των ελληνικών εδαφών στον ιταλικό στρατό, αλλά σηματοδοτεί και την είσοδο της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Το μεγάλο “ΟΧΙ” που σήμανε την αρχή του πολέμου

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Ιωάννης Μεταξάς, λαμβάνει δια χειρός του Ιταλού πρέσβη στην Ελλάδα, τελεσίγραφο από την ιταλική κυβέρνηση, η οποία απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο ώστε να καταλάβει στρατηγικά σημεία της χώρας, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, για τον ανεφοδιασμό και άλλων διευκολύνσεων του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Ο Μεταξάς διάβασε το τελεσίγραφο, κοίταξε τον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά την ιστορική φράση: “Άρα, αυτό σημαίνει πόλεμος”.

Η απάντηση αυτή του Μεταξά χτύπησε το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα και μεταφράστηκε από τον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με τη λέξη “ΟΧΙ”.

Δύο ώρες μετά την αιχμηρή απάντηση του Ιωάννη Μεταξά, ιταλικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ήπειρο, σηματοδοτώντας την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου και την είσοδο της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πρώτη επέτειος του “ΟΧΙ”

Η πρώτη επέτειος άρνησης της υποταγής στους Ιταλούς γιορτάστηκε στα χρόνια της Κατοχής. Ο πρώτος εορτασμός πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1941 στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών με ομιλίες φοιτητών και καθηγητών.

Τα χρόνια της Κατοχής, οι επέτειοι της 28ης Οκτωβρίου ήταν λιτές με μικρές συγκεντρώσεις και λογύδρια, υπό τον φόβο επέμβασης των ιταλικών και γερμανικών στρατευμάτων. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν στην επέτειο του 1943 , να παρενέβησαν Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι υποχρέωσαν όσους συμμετείχαν να σταθούν με τα χέρια ψηλά μέχρι το βράδυ, ενώ έστειλαν και είκοσι περίπου από αυτά τα άτομα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κάποια δεν επέστρεψαν.

Επίσημα όμως γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Το 1952, η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε η γιορτή της Αγίας Σκέπης από τη 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, καθώς, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.

Από τότε η 28η Οκτωβρίου γιορτάζεται σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου, κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Με παρελάσεις και εκδηλώσεις, η μέρα τιμάται για να θυμίζει εκείνη τη μέρα που η Ελλάδα αρνήθηκε πεισματικά την υποταγή και πάλεψε για την ελευθερία της.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις