Δημοσίευμα του Al Jazeera για τα ελληνοτουρκικά φιλοξενούν γνώμες και απόψεις Ελλήνων αξιωματούχων, αλλά και Τούρκων με πολλούς από αυτούς να αναφέρουν πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναιτ όσο τεταμένες και εν όψει εκλογών και στις δύο χώρες που δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς μια ανοιχτή σύγκρουση.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να διαψεύσει πως ένα πιθανό στρατιωτικό επεισόδιο στο Αιγαίο ή έστω την ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να προκαλέσει γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Al Jazeera η Αθήνα θεωρεί πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να κλιμακώσει την ένταση, προκειμένου να τονώσει τη δημοτικότητα και να δει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν μιας και τώρα βρίσκονται στο ναδίρ.

Ο εν αποστρατεία ναύαρχος, Αλέξανδρος Διακόπουλος σημειώνει χαρακτηριστικά πως ενώ το 2019, το 2020, το 2021 απέκλειε κάθε ενδεχόμενο πολέμου για τα ελληνοτουρκικά, οπλέον στο 2022 δεν μπορεί να μην βλέπει το ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας με νόημα πως η τουρκική ρητορική οικοδομείται προς μια επίθεση.

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, μιλώντας στο Al Jazeera δήλωσε πως ως πρεσβεία έχουν οι Τούρκοι έναν λογικό διάλογο με τους Έλληνες συναδέλφους τους και κάλεσε τον κόσμο να μην πιστεύει ότι διαβάζει στις εφημερίδες.

“Όλοι προσπαθούμε να μην συμβούν ατυχήματα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο το καλοκαίρι του 2020, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ άσχημα πολύ γρήγορα” επισήμανε ο Μπουράκ Οζούγκεργκιν.

Ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, συμφωνεί.

“Νομίζω ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει πολλές παράλληλες κρίσεις», υποστηρίζει ο Συρίγος, διαβλέποντας μία κρίση στο προσφυγικό την οποία θα ακολουθήσει η έλευση ενός ερευνητικού τουρκικού σε περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί θαλάσσια δικαιοδοσία της”.

Οι τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών

Σύμφωνα με το Al Jazeera τα ελληνοτουρκικά είναι στην πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας τους με τους δύο συμμάχους να είναι σε τροχιά σύγκρουσης τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως αναφέρει το ελληνικό και το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί το ένα το άλλο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Αφορμή αυτού είναι η διάθεση της Τουρκίας να ερευνήσει επίμαχες περιοχές για υδρογονάνθρακες και μάλιστα περιοχές όπου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η δικαιοδοσία ανήκει στην Ελλάδα.

“Κοιτάζοντας τη στρατηγική της Τουρκίας το 2019-21, προσπαθούσαν να μας κάνουν να χρησιμοποιήσουμε εμείς βία πρώτα. Τώρα η Τουρκία συνειδητοποιεί ότι αυτό δεν θα συμβεί… έτσι εξετάζουν να ασκηθεί χρήση βίας από την τουρκική πλευρά που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μέσω της παρουσίασης της Ελλάδας ως της δύναμης που κατέχει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου“, λέει ο Διακόπουλος.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, καθηγητής διεθνών σχέσεων αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “η Ελλάδα χρειάζεται μια στρατηγική για την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια». «Πρέπει να είναι μια κλιμακωτή στρατηγική, που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει το Δίκαιο της Θάλασσας αντί απλώς να το επικαλείται”.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ενές Καντέρ “κατακεραυνώνει” τον Ερντογάν – “Είναι ένας βάναυσος δικτάτορας, όλοι ξέρουν ότι θα κλέψει στις εκλογές” (vid)

Ο Κίμωνας Κουρής αποκαλύπτεται για τους “Παγιδευμένους” και τα “ατίθασα χρόνια” του στο σχολείο (vids)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις