Καρχαρίας: Σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να σας τύχει κάθε ημέρα, όμως κολυμπώντας το καλοκαίρι σε διάφορα μέρη του κόσμου, καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν είναι αδύνατο να συμβεί!

Ναι, μια “συνάντηση” με καρχαρία σίγουρα θα σας “παγώσει” το αίμα και δεν θα είναι και η καλύτερη εμπειρία όμως αν διαβάσετε τα παρακάτω θα μάθετε ότι ο κίνδυνος που διατρέχετε δεν είναι τελικά και τόσο μεγάλος.

Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι καρχαρίες δεν επιτίθενται ποτέ σε ανθρώπους χωρίς πρόκληση ή λόγο και μάλιστα αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό την επαφή μαζί τους. Επιπλέον, δεν θεωρούν τον άνθρωπο φυσικό θήραμα και έτσι δεν θα του επιτεθούν αν δεν αισθανθούν απειλεί ή αν δεν τον περάσουν λανθασμένα για κάποιο λόγο για φυσικό θήραμα.

Ειδικοί “καρχαριολόγοι”, άνθρωποι δηλαδή που έχουν κάνει μεγάλες έρευνες πάνω στους καρχαρίες και στον τρόπο που ζουν, αντιδρούν και λειτουργούν μας δίνουν κάποιες συμβουλές για να περάσουμε σχεδόν απαρατήρητοι και να τους αντιμετωπίσουμε με ασφάλεια αν ποτέ βρεθούμε δίπλα τους:

  • Στεκόμαστε στο νερό σε μια κάθετη θέση και ΟΧΙ οριζόντια: Η θεωρία και η εμπειρία των ειδικών λέει ότι οι καρχαρίες θα κρατήσουν μεγαλύτερη απόσταση από κάθετες μορφές και φιγούρες, από ότι από τις οριζόντιες, οι οποίες θα τους θυμίσουν τη μορφή ψαριού, που αποτελεί φυσικό θήραμα.
  • Κουνάμε τα πόδια μας όσο γίνεται λιγότερο: Με αυτόν τον τρόπο οι καρχαρίες θα διαπιστώσουν ότι δεν πρόκειται για ψάρια κλπ. Τα πόδια μπορεί να δώσουν την εντύπωση ότι πρόκειται για το πτερύγιο της ουράς ενός ζώου, με αποτέλεσμα να θελήσουν να το εξερευνήσουν.
  • Στρέφουμε την προσοχή μας προς τον καρχαρία: Αυτή η συμβουλή προκύπτει από τη θεωρία που θέλει τους καρχαρίες να δέχονται επίθεση από πίσω ή από κάτω, οπότε αντιμετωπίζοντας τους από μπροστά δεν θα νιώσουν να απειλούνται από εσάς.

Χρήσιμες πληροφορίες που αξίζει ακόμα να γνωρίζουμε για να αποφύγουμε την επίθεση από έναν καρχαρία:

  • Ο καρχαρίας μυρίζει το αίμα από μεγάλη απόσταση και αυτή η μυρωδιά τους προσελκύει.
  • Αποφεύγουμε το κολύμπι κοντά σε ψαράδες, κοντά σε δολώματα και οπουδήποτε μέσα στη θάλασσα μπορεί να υπάρχει αίμα και να προσελκύσει καρχαρίες.
  • Προσέχουμε τη θάλασσα και εάν βρισκόμαστε σε γνωστό βιότοπο καρχαριών, δεν πηγαίνουμε για καταδύσεις σε κοπάδια ψαριών ή όπου άλλα αρπακτικά μπορεί να κυνηγούν.
  • Αποφεύγουμε το κολύμπι με φορά προς τον ήλιο, γιατί έτσι δεν έχουμε καλή ορατότητα κάτω από το νερό. Οι καρχαρίες κυνηγούν πάντα με τον ήλιο πίσω τους για να έχουν αυτό το πλεονέκτημα.
  • Αποφεύγουμε το κολύμπι τη νύχτα, όπου τα περισσότερα θαλάσσια είδη δραστηριοποιούνται και κυνηγούν όπως ο καρχαρίας.
  • Δεν αγγίζουμε και δεν ταΐζουμε καρχαρίες, καθώς η μυρωδιά φαγητού τους προκαλεί και μπορεί να αισθανθούν απειλή και τότε υπάρχει περίπτωση να επιτεθούν.
  • Τέλος, δεν εμποδίζουμε τις προσπάθειες ενός καρχαρία να διαφύγει σε ανοιχτά νερά.

Ειδήσεις σήμερα:

Αγγελική Ηλιάδη και ο Γρηγόρης Αναστασιάδης έκαναν τις πρώτες τους βουτιές – Η γνωριμία που εξελίχθηκε σε έναν αναπάντεχο έρωτα (pics)

Αυστηρό μήνυμα Δένδια στην Τουρκία – “Αρνούμαστε τις απειλές”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις