Το βιτριόλι ή αλλιώς θειικό οξύ έχει δυστυχώς έρθει ξανά στην επικαιρότητα και αναλύεται τόσο για τις ανεπανόρθωτες ζημιές που προκαλεί όσο και για τους λόγους που χρησιμοποιείται, με αφορμή την άδικη επίθεση προς την Ιωάννα Παλιοσπύρου που δέχτηκε από την Έφη Κακαράντζουλα αλλάζοντας τη ζωή της για πάντα!

Πότε ξεκίνησαν οι επιθέσεις με βιτριόλι

Δυστυχώς, αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα δούμε ότι οι επιθέσεις με βιτριόλι δεν είναι τωρινό “φαινόμενο”, αλλά έχουν μεγάλη ιστορία! Προπολεμικά ο φόβος για επιθέσεις σε εραστές που δεν κρατούσαν τις υποσχέσεις τους για γάμο στις αγαπημένες τους ήταν πολύ μεγάλος! Η θέση της γυναίκας τότε στην κοινωνία δεν ήταν όπως σήμερα και ο γάμος ήταν σκοπός ζωής. Αν αυτό δεν συνέβαινε και ο άντρας αθετούσε την υπόσχεση του τότε η φράση “θα σου ρίξω βιτριόλι” ήταν πολύ συνηθισμένη σε όλη την Ελλάδα. Τις περισσότερες φορές ήταν απλά μια ισχυρή απειλή ωστόσο υπήρχαν και οι περιπτώσεις που απεγνωσμένες και προδομένες γυναίκες δεν έμεναν στα λόγια αλλά έκαναν πράξη μια επίθεση με βιτριόλι στον αγαπημένο τους.

Το βιτριόλι δεν ήταν μόνο “όπλο” ερωτικής αντιζηλίας ή εκδίκησης για τις γυναίκες εκείνα τα χρόνια, καθώς έχουν καταγραφεί συμβάντα κατά τα οποία νεαροί άντρες το χρησιμοποιούσαν εξίσου για “πονηρό” σκοπό. Ένας νεαρός στη Φλώρινα τη δεκαετία του 1930 επηρεασμένος από τις ερωτικές ιστορίες που περιείχαν επίθεση με βιτριόλι, είχε συλληφθεί καθώς πιτσιλούσε με “πιστόλι” που είχε φτιάξει μόνος του κοπέλες στο δρόμο στα οπίσθια προκειμένου να λιώσουν τα ρούχα και να αποκαλυφθεί αυτό το σημείο του σώματος τους. Μετά από κάποιες επιθέσεις ο νεαρός συνελήφθη αφού είχε τραυματίσει αρκετές κοπέλες.

Τι είναι το βιτριόλι και τι ζημιές προκαλεί;

Πρόκειται για μια χημική ένωση με μοριακό τύπο H2SO4, η οποία είναι πλήρως διαλυτή στο νερό σε όλες τις συγκεντρώσεις. Είναι ένα πολύ ισχυρό και καυστικό οξύ που προκαλεί βαριά εγκαύματα αν πέσει στο δέρμα ενώ όταν είναι θερμό και σε πυκνή μορφή μπορεί να προκαλέσει και την οξείδωση ενώσεων.

Το βιτριόλι αντιδρά με όλες τις βάσεις και τα δραστικά μέταλλα και θεωρείται ένα από τα κορυφαία προϊόντα της χημικής βιομηχανίας και χρησιμοποιείται κυρίως σε υγρά μπαταρίας οχημάτων, σε χρώματα βαφής, στην κατεργασία ορυκτών, στην παρασκευή λιπασμάτων, στη διύλιση πετρελαίου και σε πολλές ακόμα τέτοιες περιπτώσεις που απαιτούν επεξεργασία, αλλοίωση και διάβρωση διαφόρων υλικών που με κανένα άλλο τρόπο ο άνθρωπος δεν μπορεί να παρέμβει για να μεταλλάξει.

Το βιτριόλι ανακαλύφθηκε τον 8ο αιώνα και οφείλει την αποκάλυψη του στον αλχημιστή Abu Musa Jabir Ibn Hayyan al azdi. Στη συνέχεια τους επόμενους αιώνες μελετήθηκε από ιατρούς και άλλους αλχημιστές ενώ το όνομα του προέρχεται από τη λατινική λέξη vitreus που σημαίνει γυαλί, σχετιζόμενο με την υαλώδη εμφάνιση των ένυδρων θειικών αλάτων, που επίσης είχαν το όνομα “βιτριόλι”.

Ειδήσεις σήμερα:

Έφτασες στην υπέροχη ηλικία των 40; Με αυτούς τους τρόπους θα περιποιηθείς σωστά το πρόσωπο σου

Κομήτης μαμούθ 160 χιλιομέτρων έρχεται – Πότε θα μπει στο ηλιακό μας σύστημα (pic&vid)

“Απελευθερώθηκε” η Britney Spears – Ανεστάλη η κηδεμονία από τον πατέρα της (vids)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις