Η Καθαρά Δευτέρα, η κινητή γιορτή που σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, αποτελεί μια ημέρα βαθιάς πνευματικής και πολιτιστικής σημασίας για την Ελλάδα. Είναι η ημέρα που οι πιστοί καλούνται να αφήσουν πίσω τις χαρές των Αποκριών και να ξεκινήσουν ένα ταξίδι εσωτερικής κάθαρσης, νηστείας και προσευχής.
Η πνευματική διάσταση της Καθαράς Δευτέρας
Η ονομασία «Καθαρά Δευτέρα» αντικατοπτρίζει την επιθυμία των Χριστιανών να «καθαριστούν» πνευματικά και σωματικά. Η νηστεία, που διαρκεί 40 ημέρες, συμβολίζει την περίοδο νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Είναι μια περίοδος περισυλλογής, αυτοσυγκράτησης και ενατένισης της ψυχής. Η αποχή από τα αρτύσιμα φαγητά δεν είναι απλώς μια σωματική άσκηση, αλλά μια ευκαιρία για πνευματική ανανέωση.
Έθιμα και παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα
Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με μοναδικά έθιμα και παραδόσεις. Από το παραδοσιακό τραπέζι με τη λαγάνα, τον ταραμά και τα θαλασσινά, μέχρι το πέταγμα του χαρταετού και το Γαϊτανάκι, κάθε περιοχή έχει τον δικό της τρόπο να τιμήσει αυτή την ημέρα.
Το πέταγμα του χαρταετού: Ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας. Ο χαρταετός συμβολίζει την ανάταση της ψυχής προς τον ουρανό, την ελπίδα και την πίστη. Όσο πιο ψηλά πετάξει, τόσο πιο κοντά νιώθουν οι άνθρωποι τον Θεό και τις προσευχές τους.
Το Γαϊτανάκι: Ένα έθιμο που έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Ο χορός με τις πολύχρωμες κορδέλες συμβολίζει τον κύκλο της ζωής και την αναγέννηση.
Τα τοπικά έθιμα: Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τα δικά της μοναδικά έθιμα. Στη Χίο, αναβιώνει το Έθιμο του Αγά, στην Αλεξανδρούπολη ο Μπέης περιφέρεται στην πόλη, στην Κέρκυρα οι ιερείς χορεύουν, στην Κάρπαθο γίνεται το Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων.
Στο Γαλαξίδι οι καρναβαλιστές αλευρομουτζουρώνονται, στη Μεθώνη γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος, στη Βόνιτσα καίγεται ο Αχυρένιος-Γληγοράκης, στη Θήβα ο Βλάχικος γάμος και στο Πολύσιτο Βιστωνίδας οι Μουτζούρηδες μουτζουρώνουν τους επισκέπτες.
Γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα
Το πέταγμα του χαρταετού, αν και σχετικά νεότερο έθιμο, έχει κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων. Συμβολίζει την επιθυμία της ψυχής να ανυψωθεί, να ξεφύγει από τα γήινα και να ενωθεί με το θείο.
Η εικόνα του χαρταετού που ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό είναι μια εικόνα ελπίδας, πίστης και αισιοδοξίας.
Αλέξης Κούγιας: Σε σοκ ο Γιώργος Λιάγκας από τον θάνατό του – «Ήταν απίθανο να καταφέρει να ζήσει»
Τρίκαλα: Πλημμύρισε η κεντρική πλατεία από χιλιάδες κόσμου για τα Τέμπη (φωτογραφίες, βίντεο)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"