25 Μαρτίου 1821: Τί φαγητά έτρωγαν οι Έλληνες την περίοδο της Επανάστασης του 1821 και πως κατάφερναν να παραμένουν δυνατοί και να ανταπεξέρχονται στις αντίξοες συνθήκες του πολέμου;

Λίγα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες αυτής της δύσκολης εποχής για τον ελληνισμό, καθώς το πρώτο μέλημα όλων τότε ήταν η επιβίωση. Αυτό που γνωρίζουμε ωστόσο είναι ότι οι τροφές όπως τα όσπρια, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά ήταν αυτές που καταναλώνονταν περισσότερο τότε, ενώ το κρέας ήταν σπάνιο.

Στα απομνημονεύματα των ηρώων υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με το θέμα της διατροφής την περίοδο της Επανάστασης, στα οποία διακρίνουμε τις δυσκολίες και πολλές φορές τις ακραίες συνήθειες που υιοθετούσαν προκειμένου να τα βγάλουν πέρα και να ζήσουν.

Συγκεκριμένα αναφέρονται αρκετά περιστατικά στα οποία οι αγωνιστές του 1821 έμεναν άπλυτοι, άυπνοι και νηστικοί και ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες κατάφερναν να πολεμήσουν δίνοντας όλο τον εαυτό τους.

Υπάρχουν ακόμα ιστορίες όπου λέγεται ότι ο απλός λαός που δεν μπορούσε να καλλιεργήσει τη γη λόγω πολέμου, πολλές φορές δεν είχε άλλη επιλογή και αναγκαζόταν να τραφεί με απομεινάρια τροφών ή βρώμικες τροφές όπως ποντίκια, σαύρες, αγριόχορτα και πολλά ακόμα χειρότερα.

Το κυνήγι ήταν επίσης κομμάτι της διατροφής των Ελλήνων της Επανάστασης και κυρίως των κλεφτών, οι οποίοι κυνηγούσαν λαγούς και πέρδικες. Δεν έτρωγαν σαλάτες και το καθημερινό γεύμα τους ήταν αρκετά ελαφρύ και λιτοδίαιτο και εκτός από τα σιτηρά σε κάθε μορφή, τις ελιές, το κρεμμύδι και το φρέσκο τυρί, κατανάλωναν και κρέας ανάλογα πόσο καλά είχε πάει το κυνήγι.

Τα ζώα που σκότωναν για να φάνε συνήθιζαν να τα ψήνουν σε σούβλες στις οποίες τα περνούσαν κομμένα σε κομμάτια ή ολόκληρα. Άναβαν φωτιές σκάβοντας μεγάλες λακκούβες στο έδαφος και έψηναν τα κρέατα πάνω από αυτές φτιάχνοντας αυτοσχέδιες σούβλες όπου τα  τα στηρίζαν.

Όταν βέβαια δεν ήθελαν να δημιουργηθεί καπνός για να μην γίνουν στόχος και μπορεί ο εχθρός να τους εντοπίσει, έψηναν το κρέας γύρω από τη φωτιά και όχι πάνω από κάρβουνα και το άφηναν να “γίνει” με τη θερμοκρασία της φλόγας.

‘Έψηναν γρήγορα και πρόχειρα και πιθανόν να το κατανάλωναν μισοψημένο χωρίς να έχει μαγειρευτεί το κρέας καλά. Αυτός ο τρόπος ψησίματος αξίζει να πούμε ότι έχει παραμείνει και διατηρείται παραδοσιακά μέχρι σήμερα κυρίως σε περιοχές της Κρήτης, πράγμα που προέρχεται από τους αγωνιστές της Επανάστασης του νησιού!

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τη στιγμή συντριβής του Boeing 737 με τους 132 επιβαίνοντες

Ο Ζελένσκι συνομίλησε με τον Άστον Κούτσερ και τη Μίλα Κούνις – Το μεγάλο “ευχαριστώ” του Ουκρανού προέδρου (pics)

“Το σύστημα του Πούτιν λειτουργεί όπως ο ‘Νονός’” – Αποκαλύψεις από πρώην σύζυγο Ρώσου ολιγάρχη (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις