Τεράστια είναι η οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί η Θεσσαλία από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel η οποία βύθισε πολλές περιοχές.
Μια καταστροφή η οποία αναμένεται να έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία όλης της χώρας, από την εθνική παραγωγή και το ΑΕΠ μέχρι τις ήδη βεβαρυμμένες τιμές των προϊόντων στα ράφια.
Η Θεσσαλία, το πλουσιότερο κομμάτι της ελληνικής γης και ένα από τα πιο εύφορα όλης της Ευρώπης, αποτελεί το μεγαλύτερο τροφοδότη της χώρας μας σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, με συμμετοχή στο ΑΕΠ άνω του 5%.
Κριθάρι, τομάτες, πατάτες και άλλα κηπευτικά και λαχανικά, φρούτα και καρποί από ροδακινιές και μηλιές, το χαρακτηριστικό του Πηλίου, μέχρι αμυγδαλιές και καρυδιές, ζωοτροφές όπως το τριφύλι και η κράμβη, καλαμπόκι και βαμβάκι παράγονταν σε αφθονία στον κάμπο δίνοντας ζωή σε μια από τις πλουσιότερες περιοχές της χώρα.
Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες ζώα, βοοειδή, αιγοπρόβατα και χοίροι συνέθεταν το παζλ της παραγωγής των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, που συνεισφέρουν 8-10 δις. ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους.
Σε ο,τι αφορά σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, η πρώτη εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Σχεδόν 900.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης σε Καρδίτσα, Μαγνησία, Λάρισα και Τρίκαλα έχουν καταστραφεί. Το μεγαλύτερο μέρος απ’ αυτά ήταν καρποφόρο, σε διάφορα στάδια πριν την αποκομιδή του καρπού. Σχεδόν απόλυτη είναι η καταστροφή στη βαμβακοπαραγωγή, την πιο διαδεδομένη και επικερδή καλλιέργεια στον κάμπο. Χιλιάδες αγρότες ήταν ένα βήμα πριν ανέβουν στα τρακτέρ και στους βαμβακοσυλλέκτες για να μαζέψουν την παραγωγή, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς.
Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η Λάρισα παράγει το το 24% του σκληρού σιταριού και το 22,5% του κριθαριού ενώ υπάρχει και η μισή ελληνική παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας και σχεδόν το ένα τρίτο της παραγωγής φιστικιών.
Παράλληλα στη Θεσσαλία παράγεται το 71,1% του χοιρινού κρέατος, πάνω από το ένα τρίτο από αρνιά (36,6%) και πρόβατα (35,8%) αλλά και το ένα τρίτο του κρέατος από νεαρά μοσχάρια (έως 2 ετών).
Στη Θεσσαλία έχουμε και τη μισή ελληνική παραγωγή τυριών (47% των μαλακών τυριών, 23% των σκληρών τυριών, 57% του νωπού βουτύρου, 38% της μυζήθρας και 38% της κρέμας) -το μεγαλύτερο μέρος τους στο νομό Τρικάλων αλλά και το 18,5% του γάλακτος (20,4% του πρόβιου, 25,4% του βουβαλίσιου, 15,2% του αγελαδινού).
Τέλος στη Θεσσαλία βρίσκονται πάνω από τις μισές αχλαδιές (54%) και αμυγδαλιές (51,5%) της χώρας, το 36% των καστανιών, το 31% των μηλιών και το 22,2% των καρυδιών.
Δείτε ΕΔΩ τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Όμως και για άλλες καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι, το οποίο είχε συλλεχθεί, η μοίρα των παραγωγών δεν είναι καλύτερη. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το καλαμπόκι ήταν στις αποθήκες, οι οποίες πλημμύρισαν με το μεγαλύτερο μέρος του αραβόσιτου να μην έχει διατεθεί. Πλημμυρισμένα είναι και χιλιάδες στρέμματα με τριφύλλι και ελαιοκράμβη, ζωοτροφών για τα κοπάδια στην περιοχή.
Όμως ούτε ζώα πλέον υπάρχουν, ούτε ζωοτροφές… Εκτεταμένες ζημιές και στην τομάτα, με σχεδόν το 60% της παραγωγής της χώρας στη Θεσσαλία, στα καρποφόρα δέντρα και στα λαχανικά.
Σε ο,τι αφορά στα ζώα, υπολογίζεται πως πάνω από 15.000 αγελάδες, γουρούνια, πρόβατα και αρνιά πνίγηκαν από τις πλημμύρες ενώ οι πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις υποστηρίζουν πως οι απώλειες μπορούν να φτάσουν και τις 20.000.
Θεσσαλία: Στο Στρασβούργο ο Μητσοτάκης
Στο Στρασβούργο μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς ανεύρεση πόρων για την ανοικοδόμηση του Θεσσαλικού κάμπου καθώς ο ελληνικός προϋπολογισμός είναι αδύνατο να αντέξει μια τέτοια καταστροφή.
Μάλιστα όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας, ώστε να μην επωμισθεί ο Έλληνας φορολογούμενος το κόστος των ζημιών που άφησε πίσω του η κακοκαιρία».
Συγκεκριμένα στις 09:30 τοπική ώρα θα βρεθεί με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.
Στις 10:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με θέμα τη στήριξη της χώρας μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.
Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες στις οποίες από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετέχουν: ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να εξασφαλίσει έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής, η οποία – όπως είπε – «συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση και μία καταστροφή η οποία απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Θεσσαλία: Αναζητούνται extra κονδύλια για τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των υποδομών
Τι διαθέτει αυτήν τη στιγμή ο Προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές; Κατ’ αρχάς, 300 εκ ευρώ ως κρατική αρωγή, που είναι εγγεγραμμένα στο ΠΔΕ. Επιπλέον, υπάρχει το Αποθεματικό του 1 δισ ευρώ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Ήδη, όμως, στο ΓΛΚ αναζητούν κι άλλες “πηγές” για να καλυφθούν οι διαφαινόμενες επιπλέον δαπάνες. Όσον αφορά στη συνδρομή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Φυσικών Καταστροφών, το αίτημα θα υποβληθεί μόλις γίνει ο πρώτος απολογισμός των ζημιών, αλλά σε καμία περίπτωση αυτή η βοήθεια δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Αυτό που τονίζει αρμόδια πηγή είναι ότι ΟΛΕΣ αυτές οι δαπάνες “μετράνε” κανονικά στον υπολογισμό του πλεονάσματος ή του ελλείμματος και δεν εξαιρούνται. Τουτέστιν ο “πονοκέφαλος” είναι και ταμειακός- δηλαδή να εξασφαλιστούν οι πόροι- αλλά και δημοσιονομικός.
Δραματική έκκληση βοήθειας από το Κεραμίδι Τρικάλων – «Είμαστε 45 άτομα εγκλωβισμένα για 6η μέρα»
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"