Στον αέρα βρίσκεται το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ όσον αφορά στο σκέλος της πυρόσφαιρας που προκλήθηκε μετά τη σύγκρουση της εμπορικής με την επιβατική αμαξοστοιχία στα Τέμπη.

Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, που δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2025, περιέχει αναφορές για τις αιτίες που οδήγησαν στην εκδήλωση πυρκαγιάς, με τη Γάνδη να θεωρεί ότι δεν συμμετείχε άμεσα στις προσομοιώσεις που επικαλείται το πόρισμα.

Το πρωί της Δευτέρας 7/4, μετά τις διαφωνίες που εξέφρασαν τα πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, προχώρησε σε σημαντικές αποκαλύψεις και βαριές καταγγελίες.

Μιλώντας στον Realfm 97,8, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι «την επιστολή από το Πανεπιστήμιο της Πίζας την πήρα την Παρασκευή το μεσημέρι. Δεν πίστευα στα μάτια μου και συγκάλεσα αμέσως το Συμβούλιο», είπε ο Χρήστος Παπαδημητρίου.

Όπως ανέφερε, «έλαβα την επιστολή που έγραφε ότι ο καθηγητής Landucci είχε μια ιδιωτική αλληλογραφία με τον Ευρωπαίο εμπειρογνώμονα και δεν είχε δώσει την άδεια να συμπεριληφθεί στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ» και πρόσθεσε ότι «ζητήσαμε να απαλειφθεί κάθε αναφορά στο Πανεπιστήμιο της Πίζας».

Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε σχετικά με το πανεπιστήμιο της Γάνδης ότι «το “πρόβλημα Γάνδη” ανέκυψε κατά την παρουσίαση του πορίσματος. Στις 26 Φεβρουαρίου μου ήρθε ένα πόρισμα και βλέπω ότι το πόρισμα της Γάνδης μιλά για προσομοιώσεις που έλεγξαν και δεν ήταν δικές τους, αλλά της ΕΔΑΠΟ. Τα υπόλοιπα τα έμαθα χθες το βράδυ».

Επίσης, διευκρίνισε ότι την «παραμονή της συνέντευξης για την παρουσίαση του πορίσματος μας είπαν ότι είναι άρτιο και προχωράμε. Γνωρίζω τότε ότι είναι διορθωμένο».

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, «το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αφορά στη σιδηροδρομική ασφάλεια και η πυρόσφαιρα είναι ένα μικρό μέρος. Ο κ. Ακού είπε ότι όλα είναι μια χαρά στις 26 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, είχαμε ζητήσει να μη βγει το μέρος του πορίσματος που αφορά στην πυρόσφαιρα, χωρίς να υπάρχει πιστοποίηση από ανώτατο ίδρυμα, κάτι που απορρίφθηκε από τους τεχνικούς».

Σύμφωνα με τον Χρήστο Παπαδημητρίου, το Συμβούλιο θα συνεδριάσει και μεταξύ άλλων θα ζητηθούν εξηγήσεις από την Επιτροπή όσον αφορά στο κομμάτι της πυρόσφαιρας, ενώ θα ζητηθεί να απαλειφθεί κάθε αναφορά στα Πανεπιστήμια της Πίζας και της Γάνδης.

Ο κ. Παπαδημητρίου είπε μάλιστα ότι «είχα διαφωνήσει με τον κ. Ακού για την ασαφή και γενική αναφορά στη σύμβαση 717 που κατ’ εμέ έπαιξε ουσιώδη ρόλο στον θάνατο των παιδιών. Αυτό δεν μπήκε στο πόρισμα. Είναι άποψή μου και δεν το πήρα ποτέ πίσω».

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι «έχω δεχτεί απειλές προκειμένου να σταματήσω την έρευνα», διευκρινίζοντας ότι «δεν πρόκειται για εγχώριο παράγοντα». Σε ερώτηση για το είδος των απειλών, απάντησε ότι «θα χάσω τη δουλειά μου, το κατ’ ελάχιστον».

Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ επισήμανε ότι «δεν έχω λάβει καμία επιστολή από την Γάνδη και ακόμα το πανεπιστήμιο ζητάει την αμοιβή του».

Σε άλλη συνέντευξη, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Χρήστος Παπαδημητρίου, είπε: «Το συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναμένεται να προχωρήσει στην απόσυρση από το πόρισμα της κάθε αναφοράς γύρω από την πυρόσφαιρα».

Εξήγησε ότι είχε ζητήσει στις 26/2 να μην βγει στον αέρα το πόρισμα πριν να δοθεί η αντίστοιχη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Λωζάννης, το οποίο θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο στον συγκεκριμένο τομέα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ο Μπαρτ Ακού, μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και νούμερο 2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, δήλωσε ότι αν δε βγει το πόρισμα, θα προχωρήσει ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας τον ελληνικό οργανισμό ότι δεν αφήνει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό να κάνει τη δουλειά του.

«Φανταστείτε τι είχε να γίνει στην Ελλάδα αν συνέβαινε κάτι τέτοιο», σχολίασε. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ο κ. Ακού στο κομμάτι για την πυρόσφαιρα, βασίστηκε σε ανεπίσημες συνομιλίες με ειδικούς από το πανεπιστήμιο της Γάνδης, κάτι που ανάγκασε το πανεπιστήμιο να δηλώσει ότι διαφωνεί με το πόρισμα.

Όμως, υπογράμμισε, το πόρισμα είναι «μια άρτια επιστημονική εργασία που περιέχει 17 συστάσεις ασφαλείας και ένα μόνο περίεργο και επιστημονικά δυσεπίλυτο σημείο, αυτό της πυρόσφαιρας, το οποίο και αφήνεται ανοιχτό».

Ο κ Παπαδημητρίου εξήγησε ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν είχε δικαίωμα να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο πόρισμα.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του, ώστε να σταματήσει την έρευνα, απάντησε καταφατικά.

Τέμπη: Το πανεπιστήμιο της Γάνδης δεν έκανε έρευνα

Όπως προκύπτει, το πανεπιστήμιο της Γάνδης δεν έκανε έρευνα για την πρόκληση της πυρόσφαιρας μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων, αλλά βασίστηκε στα στοιχεία και στους υπολογισμούς της ΕΔΑΠΟ (Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών), μέλος της οποίας είναι ο Κώστας Λακαφώσης.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Μαραγκός, o ερευνητής του Πανεπιστημίου της Γάνδης και καθ’ ύλην αρμόδιος ερευνητής στην υπόθεση των Τεμπών που συνεργάστηκε με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ από κοινού με τον καθηγητή Bart Merci, «οι δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γάνδης ουδέποτε κλήθηκαν να διερευνήσουν το δυστύχημα και ουδέποτε πραγματοποίησαν οποιαδήποτε προσομοίωση για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Το μοναδικό τους καθήκον περιορίστηκε στην προσφορά της επιστημονικής τους άποψης πάνω σε τρεις προκαταρτικές προσομοιώσεις, που τους απέστειλε ο κ. Λακαφώσης, για τις οποίες παρείχαν σχόλια προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι δεν εγκρίνουν και διαφωνούν τόσο με τα ευρήματα των προσομοιώσεων CFD που παρουσιάζονται στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ όσο και με τον τρόπο που συμπεριλήφθηκε το όνομα του πανεπιστημίου στο εν λόγω πόρισμα».

Μάλιστα, οι προσομοιώσεις της ΕΔΑΠΟ δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αλλά μόνο τα αποτελέσματα τους.

Υπενθυμίζεται ότι και το πανεπιστήμιο της Πίζας ζήτησε να τροποποιηθεί το πόρισμα και να μην γίνεται αναφορά στο πανεπιστήμιο επειδή δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Δημοσκόπηση GPO: Πρωτιά για ΝΔ με 9,9% διαφορά από την Πλεύση Ελευθερίας

“Λίφτινγκ” στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου – Τα νέα πρόσωπα που αναλαμβάνουν κεντρικούς ρόλους

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις