Η Μπλε Πολυκατοικία, με το εμβληματικό καφέ-μπαρ Floral που στεγαζόταν στο ισόγειο της και έβαλε λουκέτο πριν κάποια χρόνια, στην πλατεία στα Εξάρχεια είναι μια από τις παλαιότερες πολυκατοικίες της Αθήνας και αποτελεί σταθμό στην ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Χτίστηκε το 1933 στη διασταύρωση των οδών Αραχώβης και Θεμιστοκλέους, αλλάζοντας τα δεδομένα της εποχής αφού η εικόνα της Αθήνας μέχρι τότε είχε ως εξής: Χωματόδρομοι, ισόγεια μικρά κτίσματα με κεραμοσκεπές, σπίτια προσφύγων ή διώροφες κατοικίες που από κάτω είχαν καταστήματα και κάποια λίγα αρχοντικά διάσπαρτα στην πόλη.

Στο μεσοαστικό προάστιο της Αθήνας, λοιπόν, τα αγαπημένα μας σήμερα Εξάρχεια, υψώθηκε το αρχιτεκτονικό θηρίο για την εποχή, η Μπλε Πολυκατοικία από το δίδυμο, Κυριακούλη Παναγιωτάκου και Σπύρου Παπαλουκά, για λογαριασμό τoυ τότε κοσμοπολίτη επιχειρηματία, Αντωνόπουλο.

Ο πρώτος νέος και πολλά υποσχόμενος αρχιτέκτονας και ο δεύτερος διακεκριμένος ζωγράφος, σχεδιάζουν με απόλυτη πρωτοβουλία και χωρίς καμία καθοδήγηση ή ανάμειξη του ιδιοκτήτη, το κτίριο που θα ανατρέψει την αρχιτεκτονική εικόνα της εποχής και στη συνέχεια θα γίνει τόπος συνάντησης για συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων σημαντικών προσωπικοτήτων από την πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο.

Μπλε πολυκατοικία

Η Μπλε Πολυκατοικία γίνεται ένα δημιούργημα έξι ορόφων με 32 διαμερίσματα που στη συνέχεια γίνονται 39. Πρόκειται για ένα συγκρότημα δύο πολυκατοικιών με ξεχωριστή είσοδο και οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους μόνο από το δώμα και το υπόγειο. Από το δώμα, απλώνεται καταπληκτική η θέα της μεσοπολεμικής Αθήνας. Στα σχέδια του αρχιτέκτονα Παναγιωτάκου περιέχεται και πισίνα, αλλά αυτή τελικά δεν γίνεται ποτέ πραγματικότητα.

Για να ολοκληρωθεί η Μπλε Πολυκατοικία χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος! Μόλις είναι έτοιμη, κατοικείται κατευθείαν, αφού όλα τα διαμερίσματα ήταν ήδη «κατοχυρωμένα» πριν την ολοκλήρωση της εξαιτίας της φήμης που είχε ήδη εξαπλωθεί για τη μοναδικότητα της.

Ξεχώρισε, εντυπωσίασε και έμεινε στην ιστορία με το έντονο μπλε χρώμα της το οποίο εμπνεύστηκε ο Έλληνας ζωγράφος Σπύρος Παπαλουκάς και στο οποίο πρόσθεσε λίγο λευκό και απαλό κεραμιδί.

Λίγο μετά και αφού πλέον έχει «πάρει ζωή» το πρωτότυπο, αρχιτεκτονικό έργο, έχει μείνει ο γωνιακός ισόγειος χώρος κενός που γρήγορα βρίσκει και αυτός τον ενοικιαστή του και κάπως έτσι δημιουργείται το ιστορικό καφέ και ζαχαροπλαστείο, Floral, το οποίο γίνεται κέντρο συνάντησης για χαλαρές συζητήσεις και σημείο σύλληψης πολλών συγγραφικών ιδεών.

Η Μπλε Πολυκατοικία μέσα στα επόμενα χρόνια θα γίνει στέγη σπουδαίων προσώπων της εποχής όπως η Σοφία Βέμπο, ο Δημήτρης Χορν, ο Αλέξης Μινωτής, η Κατίνα Παξινού, ο Φρέντυ Γερμανός και η κόρη του Ιωάννη Μεταξά. Το εσωτερικό της πολυκατοικίας επιλέγεται και για πλατό αρκετών ελληνικών ταινιών με κυριότερες το Ζηλιαρόγατο με τους σπουδαίους, Βασίλη Λογοθετίδη, Μίμη Φωτόπουλο και Νίκο Σταυρίδη.

Αργότερα, την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά και του β΄ παγκοσμίου πολέμου η Μπλε Πολυκατοικία στεγάζει την αντικατασκοπική οργάνωση «Μίδας», ενώ την εποχή των Δεκεμβριανών, μαχητές του ΕΛΑΣ θα προσπαθούν τρεις φορές να την ανατινάξουν. Μάταια βέβαια, γιατί αυτό το αθηναϊκό, αρχιτεκτονικό «κόσμημα» ήρθε για να μείνει!

Μπορεί σήμερα να είναι πλέον παραμελημένη και «ξεθωριασμένη» και το χαρακτηριστικό, έντονο μπλε χρώμα της να έχει δώσει τη θέση του σε ένα «παλιακό» λευκό ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί ένα κλασικό μνημείο της Αθήνας που θα μας γυρνάει πάντα πίσω στην καλλιτεχνική τότε γειτονιά που αποτέλεσε σημείο αναφοράς της πόλης για πολλά πολλά χρόνια!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις