Φωτιά Έβρος: Ανεξέλεγκτη μαίνεται για δεύτερο 24ωρο η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στην ευρύτερη περιοχή της Λύρας Σουφλίου και στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

Μάλιστα ήδη η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη καθώς χωρίς να είναι ξεκάθαρο έχουν γίνει στάχτη αρκετές χιλιάδες στρέμματα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, κ. Γιάννη Αρτοποιό, το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά προς παρθένες δασικές εκτάσεις.

Παράλληλα δήλωσε πως γίνονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να σωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου.

Φωτιά Έβρος

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις δυσκολεύει το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη φωτιά υπάρχει μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη, τραχεία πεύκη και άλλα φυλλοβόλα είδη. 

Επίσης δυσκολεύουν οι απότομες εναλλαγές του ανέμου, ενώ υπάρχει δυσκολία στην προσέγγιση λόγω της έντονης τοπογραφίας και του φτωχού οδικού δικτύου δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Φωτιά Έβρος: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Προσπάθεια για να περιορίσουν τη φωτιά καταβάλουν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν, καθώς και δυνάμεις της πυροσβεστικής που προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά στήνοντας αναχώματα και αντιπυρικές ζώνες.

Φωτιά Έβρος

Μάλιστα μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν 10 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα προκειμένου να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο και θα επιχειρήσουν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας.

Όπως τονίζουν άνδρες της πυροσβεστικής στο ThessToday.gr χρειάζεται άμεση εμπλοκή των υλοτόμων της Δαδιάς ώστε να σταματήσουν την εξάπλωση μέσα στο δάσος, καθώς η πυρκαγιά πλέον βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Φωτιά Έβρος: Πάνω από 4.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη

Σύμφωνα με εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Landsat 8 την Παρασκευή 22.07.2022 στις 11:50 τοπική ώρα ην οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε πριν από λίγο η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η πρώτη, προσεγγιστική εκτίμηση για την έκταση που έχει επηρεαστεί από η δασική πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου είναι περίπου 4.384 στρέμματα

Στη δορυφορική εικόνα αποτυπώνονται επίσης οι ενεργές εστίες κατά τη χρονική στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, ενώ σημειώνονται επίσης η θέση του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και τα όρια της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.  

Φωτιά Έβρος

Επισημαίνεται ότι η παραπάνω έκταση έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η δασική πυρκαγιά στην περιοχή της Δαδιάς είναι σε εξέλιξη, παρουσιάζοντας αναζωπυρώσεις, η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr ενημερώνει: 

  • Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, σήμερα Παρασκευή 22.07.2022, από τις πρωτές πρωινές έως τις μεσημβρινές ώρες έπνεαν ΑΒΑ άνεμοι με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ.
  • Τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 22.07.2022 (14:40-14:50), και σύμφωνα με αναφορές που έχουμε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σημειώθηκε σημαντική αναζωπύρωση στο δυτικό/νοτιοδυτικό μέτωπο της φωτιάς. Η αναζωπύρωση φαίνεται να συμπίπτει χρονικά με την αναμενόμενη επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, όπως είχε επισημανθεί σε προηγούμενη ανακοίνωση μας (Πέμπτη 21.07.2022, 19:00) και η οποία επιδείνωση τροφοδοτήθηκε από την μικρή ενίσχυση των ανέμων σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες (34-35 ˚C) και τη χαμηλή υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης (εκτιμώμενη στο 7-8 %).
  • Αυτή την ώρα (Παρασκευή 22.07.2022, 21:00) στην περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν άνεμοι με εντάσεις στα 3 μποφόρ από ΑΒΑ διευθύνσεις και η θερμοκρασία βρίσκεται στους 30-31 ˚C.
  • Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η ένταση των ανέμων τις αμέσως επόμενες ώρες (22.07.2022, 20:00 – 23.07.2022, 03:00/04:00) θα διατηρηθεί στα 2-3 μποφόρ από μεταβλητές γενικά διευθύνσεις με πρόσκαιρη εξασθένηση τις πρωινές ώρες (23.07.2022, 03:00 – 10:00/11:00) στα 1-2 μποφόρ, για να ενισχυθούν πάλι από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες (23.07.2022, 13:00/14:00) στα 2-3 μποφόρ από ΒΑ διευθύνσεις και τις απογευματινές ώρες (23.07.2022, 17:00-20:00) στα 3-4 μποφόρ πνέοντας από Ν/ΝΔ διευθύνσεις. Σημειώνεται ότι με βάση την ανάλυση των προγνωστικών στοιχείων, η αυριανή ημέρα (23.07.2022) χαρακτηρίζεται από μικρή πιθανότητα εμφάνισης πυρονεφών (ακραία συμπεριφορά) εφόσον η φωτιά συνεχίσει να καίει. 
  • Συνολικά, αναμένουμε σταδιακή βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ώρες και έως νωρίς το πρωί (22.07.2022, 21:00 – 23.07.2022, 08:00/09:00), οπότε και θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση (Εικόνα 2).

Φωτιά Έβρος: “Στις φλόγες ένα από τα πιο καλά και πιο όμορφα κομμάτια του πάρκου

Μιλώντας στο GrTimes.gr, o  πρώην πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, Τάσος Ποϊραζιδης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η φωτιά θα ελεγχθεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής ή το πρωί του Σαββάτου, ωστόσο δήλωσε πως στις φλόγες έχει τυλιχθεί ένα από τα πιο ωραία σημεία του πάρκου.

“Δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα από την καταστροφή που έχει προκαλέσει η φωτιά καθώς φέρεται να έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ωστόσο υπάρχουν κάποια σημεία δύσβατα που μπορούν να προκαλέσουν αναζωπυρώσεις. Θεωρώ ότι μέχρι το βράδυ θα την έχουν ελέγξει πλήρως, καθώς οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι μεγάλες, αρκεί να μην ενταθούν οι άνεμοι“, είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα προσέθεσε πως έχει τυλιχθεί στις φλόγες ένα από τα “πιο καλά και πιο όμορφα κομμάτια του πάρκου. Με πολύ ωραίο μωσαϊκό και με πολύ παλιά δέντρα, με μικρή ανθρώπινη επέμβαση και πολύτιμο ενδιαίτημα για πολλά προστατευόμενα είδη πανίδας και χλωρίδας, ειδικά αρπακτικών πτηνών. Ελπίζω ότι θα γίνει γρήγορα επανάκαμψη. Τα δάση βεβαίως θέλουν πολλά χρόνια για να επανακάμψουν. Μετά από μεγάλες πυρκαγιές χρειάζονται 40 με 50 χρόνια, αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια φωτιά που έχει κάψει τα πάντα. Έχουν παραμείνει περιοχές άκαυτες“.

Ακόμα ο κ. Ποϊραζιδης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της φωτιάς στην πανίδα του πάρκου και όπως είπε ζημιά θα παρατηρηθεί στις αποικίες των αρπακτικών πουλιών, όπως του Σταυραετού, του Κραυγαετού, του Μαυροπελαργού και του Φιδαετού. Ιδιαίτερα επλήγησαν οι Κραυγαετοί, καθώς σύμφωνα με μια καταγραφή που έγινε το 2020 οι είχαν τρεις επικράτειες στην περιοχή που κάηκε.

“Αυτή τη στιγμή, γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε να μην περάσει η φωτιά μέσα στο μεγάλο πυρήνα, εκεί όπου υπάρχει έντονο το στοιχείο του Μαυρόγυπα, που αποτελεί σημαία για την περιοχή. Σ’ αυτό το Εθνικό Πάρκο υπάρχει η μοναδική αποικία σε ολόκληρη τη Βαλκανική Χερσόνησο. Πρόκειται για πτηνά με πολύ αργούς ρυθμούς αναπαραγωγής που φωλιάζουν στις κορυφές πολύ ψηλών δέντρων. Αν περάσει η φωτιά σε αυτόν τον πυρήνα, η καταστροφή θα είναι μεγάλη και ανυπολόγιστη“.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο θηριοδαμαστής Νικ Κύργιος κυνηγάει έναν καρχαρία για να τον… αιχμαλωτίσει (pics&vid)

Νέα χυδαίο και εμετικό σχόλιο της Λατινοπούλου – Έβαλε στο “στόχαστρό” της τον Καπουτζίδη

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις