Επίταξη: Με την πανδημία του νέου κορονοϊού δείχνει καθημερινά τα “δόντια” της, δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος υγείας, η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και εξετάζει όλες τις πιθανές λύσεις, προκειμένου να καλύψει τα κενά στα νοσοκομεία.

Τις τελευταίες εβδομάδες καθημερινά εκτός από τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, καταγράφεται επιδείνωση και στους “σκληρούς” δείκτες της πανδημίας (νοσηλείες, διασωληνώσεις, θάνατοι), με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας να βλέπει ξανά τα όριά τους και οι υγειονομικοί να εκπέμπουν “σήμα κινδύνου”.

Την ώρα, λοιπόν, που η πληρότητα των διαθέσιμων Covid-19 ΜΕΘ στην επικράτεια έχει φτάσει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97% και οι ειδικοί προβλέπουν περαιτέρω επιβάρυνση, δεν αποκελείεται τις επόμενες ημέρες να δούμε επίταξη γιατρών για δεύτερη φορά από την αρχή της πανδημίας.

“Αν χρειαστεί θα γίνει επίταξη στις κόκκινες περιοχές”

Το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε σύσκεψη σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, με βασικό θέμα την επικείμενη επίταξη, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ. Παρούσα στη σύσκεψη ήταν και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Πλεύρης και Γκάγκα κάλεσαν τους γιατρούς να ενισχύσουν οικειοθελώς το Σύστημα Υγείας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η πολιτεία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε επίταξη των υπηρεσιών τους.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Πλεύρης δήλωσε: “Υπάρχουν περιοχές που είμαστε κοντά να οδηγηθούμε σε επίταξη υπηρεσιών. Η επιθυμία μας είναι μέχρι και την τελευταία στιγμή – και υπάρχει η συνδρομή αυτή από τους συλλόγους – είναι να λυθεί αυτό το θέμα χωρίς να χρειαστεί να πάμε ως εκεί. Η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που είναι θέμα χρόνου να καλυφθούν άμεσα αυτά τα κενά”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέφερε: “Κάθε γιατρός που προστίθεται στο σύστημα και προστίθενται καθημερινά γιατροί, την απωθεί στο μέλλον ή την απωθεί σε μέλλον που δεν θα υπάρξει ποτέ. Αυτό ελπίζουμε και προσπαθούμε. Έχω την αίσθηση ότι δεν θα ακούσουμε τα δυσάρεστα στο μέλλον”.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις επικείμενες επιτάξεις ιδιωτών γιατρών είπε: “Βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια να πείσουμε γιατρούς να αξιοποιήσουν τα κίνητρα που τους δίνουμε για να βοηθήσουν στο ΕΣΥ. Εάν δεν έχουμε καταφέρει να καλύψουμε τις απαιτήσεις που υπάρχουν, αρχές της εβδομάδας, από Δευτέρα θα ξεκινήσει η επιστράτευση, η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταρχήν στο βόρεια Ελλάδα, εκεί είναι που δεχόμαστε τη μεγαλύτερη πίεση τώρα και ανάλογα όπου αλλού υπάρχουν ανάγκες”.

Όπως συμπλήρωσε, έχουν προστεθεί κλίνες από ιδιωτικές κλινικές, απ’ τον ιδιωτικό τομέα, περίπου 300-310 κλίνες Covid στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή, και 150 με 170 για νοσηλείες άλλες. Το ίδιο και στη Θεσσαλία, ενώ στην Αθήνα υπάρχει ήδη συνεννόηση, αν παραστεί ανάγκη, να προστεθούν κλίνες για νοσηλεία απ’ τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε “πολύ σημαντικό” ότι “το σύνολο των μονάδων εντατικής θεραπείας του ιδιωτικού τομέα, καταρχήν για νοσηλείες άλλων περιστατικών είναι και αυτές στη διάθεση του ΕΣΥ. Έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια. Ο κόσμος το βλέπει αυτό. Είναι μια προσπάθεια που δεν εξαντλείται σε προθέσεις ή σε διαπιστώσεις μόνο. Ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή από τις περίπου 577 κλίνες ΜΕΘ κι έχουμε φθάσει τις 1.277, έχουν προστεθεί χιλιάδες άνθρωποι στον υγειονομικό τομέα, η προσπάθεια συνεχίζεται. Εκεί είναι που δίνεται η μεγάλη μάχη τώρα. Πιέζεται το ΕΣΥ και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αντέξει, να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις απώλειες συμπολιτών μας. Είμαστε από τις πρώτες χώρες που έχουμε προμηθευτεί φάρμακα μονοκλωνικά τώρα που εγκρίθηκαν, όμως το κρίσιμο, το βασικό, το ουσιαστικό είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος” τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Επίταξη γιατρών: Πότε προβλέπεται

Η έννοια της επίταξης προβλέπεται από το άρθρο 18 του Συντάγματος, όπου στην 3η του παράγραφο ορίζεται ότι ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με τις επιτάξεις για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης, ή για τη θεραπεία άμεσης κοινωνικής ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή υγεία.

Από το Σύνταγμα προβλέπονται δύο είδη επίταξης. Πρόκειται για την επίταξη σε καιρό ειρήνης και την επίταξη σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης. Η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών μπορεί να επιβληθεί, μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση αναγκών που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, με απόφαση του Πρωθυπουργού, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του αρμόδιου Υπουργού. Το συνταγματικό πλαίσιο της επίταξης συμπληρώνεται στο άρθρο 41 του Ν. 3536/2007 περί “ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε περίοδο ειρήνης”, αλλά και στο άρθρο 1 του Ν. 4325/2015 “Επίταξη προσωπικών υπηρεσιών – Απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης απεργών”.

Ειδήσεις σήμερα:

Σοκάρει ο πρώην σύντροφος της εικαστικού που πυροβόλησε τον γιατρό – “Με απείλησε με μαχαίρια, μου επιτέθηκε με σπρέι”

“Να σου θυμίσω εγώ ποια έψαχνες…” – Το οργισμένο μήνυμα της Αγγελικής Νικολούλη στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο (vid)

Δήλωση “βόμβα” από Πέτσα για τις γιορτές των Χριστουγέννων – “Δεν θα αρθούν οι περιορισμοί” (vid)

Μπλόκο στην κατ’ οίκον κομμωτική – Όλες οι αλλαγές που ισχύουν από σήμερα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις