Την εκτίμηση ότι το περιστατικό με τον θάνατο της 63χρονης στην Χαλκιδική θα είχε διαφορετική κατάληξη αν στο σημείο όπου κατέρρευσε, κατέφθανε εξοπλισμένη μονάδα του ΕΚΑΒ και όχι απλό πλήρωμα, εξέφρασε ο ιδιώτης γιατρός, Αλέξανδρος Σαπλαχίδης, ο πρώτος άνθρωπος που έσπευσε στην ταβέρνα στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής και ενημέρωσε το 166.

Σύμφωνα με τον κ. Σαπλαχίδη όταν έφτασε στην ταβέρνα εντόπισε τη γυναίκα λιπόθυμη, η οποία, ωστόσο, μετά από κάποια λεπτά συνήλθε. «Αισθάνθηκε έντονη δυσφορία, είχε ένα προκάρδιο άλγος και δύσπνοια» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ… άργησε, «όπως πάντα». «Κατά μέσο όρο θέλει 50 λεπτά για να φτάσει σε αυτές τις περιοχές, επειδή ξεκίνησε από το Κέντρο Υγείας του Αγίου Νικολάου. Δυστυχώς, καθυστέρηση και ήταν αργά. Πιστεύω ότι άμα είχε φτάσει νωρίτερα θα είχε άλλη κατάληξη. Σε αυτές τις περιπτώσεις -ήταν δύσκολη περίπτωση- χρειαζόταν μονάδα, όχι πλήρωμα του ΕΚΑΒ. Αυτό αν γινόταν στη Θεσσαλονίκη ίσως να είχε άλλη κατάληξη, αλλά εδώ δύσκολο, δυστυχώς. Είναι και ο χρόνος που κάνουν για να φτάσουν και ο χρόνος για να πάνε στην έδρα, που θέλει άλλη μια ώρα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ιδιώτης γιατρός εξήγησε στο ThessToday.gr ότι μαζί με το πλήρωμα του ΕΚΑΒ αλλά και τους εθελοντές διασώστες έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, ωστόσο η 63χρονη γυναίκα λίγο αργότερα, άφησε την τελευταία της πνοή. «Έγινε απινίδωση, ΚΑΡΠΑ, της χορηγήθηκε αδρεναλίνη και ατροπίνη. Κάναμε τα πάντα, ό,τι μπορούσαμε, αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε τίποτα» σημείωσε.

Ο ίδιος υπογραμμίζει τις σημαντικές ελλείψεις στον εξοπλισμό των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία των εξοπλισμένων μονάδων. «Εδώ υπάρχουν ελλείψεις στον εξοπλισμό ακόμη και σε ασθενοφόρα της Θεσσαλονίκης, εννοείται πως θα υπήρχαν και στη Χαλκιδική. Σε ένα τόσο σοβαρό περιστατικό το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω, χρειάζεται εξελιγμένη αντιμετώπιση. Αν κατέφθανε η μονάδα με τον γιατρό που είναι τελείως εξοπλισμένη και μπορεί να κάνει διασωλήνωση, σε εκείνη την συνθήκη η 63χρονη μπορεί να είχε περισσότερες πιθανότητες να ζήσει. Όπως επίσης αν γινόταν η εισαγωγή στα Επείγοντα, ίσως σε ποσοστό 30 – 40% το Τμήμα να μπορούσε να την επαναφέρει. Όμως εκεί που συνέβη, ήταν εξαιρετικά δύσκολο», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν μια με δύο φορές κατά μέσο όρο, στη συγκεκριμένη περιοχή της Χαλκιδικής.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023 – ΝΙΚΗ: Αυτός είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας

Μητσοτάκης στο TikTok: Απαντά σε νέο επιχειρηματία και υπόσχεται… «haul με ολόσωμη φόρμα» (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις