Δώρο ζωής έκανε ο 3χρονος Άγγελος από το Ηράκλειο Κρήτης σε δύο συνανθρώπους μας, με τις μεταμοσχεύσεις της καρδιάς και των νεφρών του να είναι επιτυχημένες.
Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έγινε η μεταμόσχευση των νεφρών του 3χρονου Άγγελου σε έναν 37χρονο άντρα, ενώ στη Γερμανία μεταμοσχεύτηκε η καρδιά του σε ένα παιδάκι.
Ο νεφρολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, Γρηγόρης Μυσερλής μέλος της ομάδας μεταμοσχεύσεων, που χειρίστηκε την επέμβαση του 37χρονου δήλωσε στην ΕΡΤ3: “Η κατάσταση της υγείας του 37χρονου εξελίσσεται πάρα πολύ καλά. Η λειτουργικότητα των μοσχευμάτων συνεχίζει, ο ασθενής είναι σε άριστη κλινική κατάσταση. Έχουν γίνει οι πρώτες εξετάσεις λειτουργικότητας των νεφρικών μοσχευμάτων και όλα προδιαγράφουν ένα πολύ καλό και αισιόδοξο νέο”.
“Ζούμε ένα θαύμα, είμαστε από τη μία πλευρά συγκινημένοι και απ’ την άλλη, είμαστε γεμάτοι χαρά γιατί και ο λήπτης μας εξελίσσεται πολύ καλά” σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε:
“Ήταν κάτι που τον συγκλόνισε, σιώπησε για κάποια λεπτά, στη συνέχεια αποδέχτηκε όλη αυτή τη δωρεά. Εμείς πιστεύουμε ότι η αρχική σιωπή του εξέφραζε τον φόρο τιμής, που και ο ίδιος απέτισε στον δότη του”.
Από την πλευρά της, η προϊσταμένη του Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γιούλη Μενούδακου, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι “αυτή είναι η μαγεία της δωρεάς οργάνων. Μετά από ένα τραγικό γεγονός, ακολουθεί μια ανακούφιση και μια αναγέννηση για άλλους ανθρώπους”.
“Πραγματικά, αυτό είναι το μήνυμα: μετά από το σκοτάδι, έρχεται το φως” συμπλήρωσε. Σχολιάζοντας την εικόνα των γιατρών που τήρησαν ενός λεπτού σιγή πριν από την αφαίρεση των οργάνων του μικρού Άγγελου που είχε μείνει εγκεφαλικά νεκρός ύστερα από τη βάναυση κακοποίηση που υπέστη από τη μητέρα και τον πατριό του σημείωσε ότι “ειδικά όταν ο δότης είναι παιδί, η στιγμή είναι ιδιαίτερα φορτισμένη. Ο θάνατος ενός μικρού παιδιού είναι ενάντια στη φύση. Και όπως εξήγησε η ενός λεπτού σιγή τηρείται σε όλους τους δότες, ανεξαρτήτως ηλικίας, ως ελάχιστος φόρος τιμής σε εκείνους που προσφέρουν ζωή σε άλλους ανθρώπους“.
“Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι θάνατος. Απλώς διαπιστώνεται με νευρολογικά κριτήρια. Το γεγονός ότι ο εκλιπών είναι διασωληνωμένος επιτρέπει την υποστήριξη της καρδιακής και πνευμονικής λειτουργίας για λίγο ακόμα, αλλά δεν αλλάζει την πραγματικότητα” εξήγησε η κ. Μενούδακου.
Φρίκη στην Πετρούπολη: “Έλουσε” αδέσποτες γάτες με καυτό λάδι
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"