Στη σύλληψη ενός 41χρονου Τούρκου προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στην Αθήνα για εμπλοκή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση.
Συγκεκριμένα όλα συνέβησαν το πρωί του Σαββάτου, όταν ο 41χρονος Τούρκος βρέθηκε στο Τμήμα Αλλοδαπών στο κέντρο της Αθήνας για να ζητήσει να ανανεωθεί το Δελτίο Αιτήσαντος Ασύλου Αλλοδαπού που είχε στην κατοχή του.
Ωστόσο, αυτό φαίνεται να τον πρόδωσε καθώς άμεσα οι Αστυνομικοί είδαν ότι διώκεται από την Interpol για συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση και μέσω Ερυθράς Αγγελίας ζητείται η προσωρινή του σύλληψη όπως και συνέβη άμεσα από τις Αρχές.
Πλέον ο δράστης θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.
Τι είναι η ερυθρά αγγελία της Interpol
Οι αγγελίες της Ιντερπόλ αποτελούν διεθνή αιτήματα συνεργασίας ή σήματα που επιτρέπουν στις αστυνομίες των χωρών μελών της Ιντερπόλ να ανταλλάσσουν πληροφορίες περί εγκλημάτων. Στην περίπτωση των ερυθρών αγγελιών, πρόκειται για πρόσωπα που καταζητούνται από εθνικά δικαστήρια για ποινική δίωξη ή για εκτέλεση ποινής βάσει εντάλματος σύλληψης ή δικαστικής απόφασης.
Ο ρόλος της Ιντερπόλ είναι να συντρέχει τις εθνικές αστυνομικές δυνάμεις στην ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των προσώπων αυτών με σκοπό τη σύλληψη και έκδοσή τους ή παρόμοια σύννομη πράξη. Οι ερυθρές αγγελίες δεν αποτελούν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Η Ιντερπόλ δεν μπορεί να εξαναγκάσει καμία χώρα μέλος να συλλάβει κάποιο πρόσωπο που αναζητείται μέσω ερυθράς αγγελίας. Κάθε χώρα μέλος αποφασίζει τη νομική ισχύ που θα προσδώσει σε μια ερυθρά αγγελία εντός των συνόρων της.
Εναπόκειται κατά πρώτο και κύριο λόγο στην Ιντερπόλ και τις χώρες μέλη της να εφαρμόσουν τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή καταχρήσεων των διαδικασιών της Ιντερπόλ.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι αρμόδια να αξιολογούν ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν όταν δέχονται μια ερυθρά αγγελία και να εξετάζουν τις εν λόγω αγγελίες με βάση τη χώρα προέλευσης.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η αναγνώριση κάποιου ως πρόσφυγα σε ένα κράτος μέλος δεν παρέχει ασυλία από την άσκηση ποινικής δίωξης. Η οδηγία της ΕΕ περί αναγνώρισης ορίζει τις προϋποθέσεις για την απόκτηση του καθεστώτος του πρόσφυγα και τα δικαιώματα και τα οφέλη που απορρέουν από το καθεστώς αυτό. Η οδηγία προβλέπει επίσης ότι υπήκοος τρίτης χώρας αποκλείεται από το καθεστώς πρόσφυγα αν έχει διαπράξει σοβαρό μη πολιτικό έγκλημα εκτός της χώρας ασύλου του/της, όπως προβλέπει και κανόνες που καλύπτουν καταστάσεις στις οποίες το καθεστώς πρόσφυγα μπορεί να ανακληθεί, να τερματιστεί ή να μην ανανεωθεί.
Οι 10 μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό το 2024
Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα το Σάββατο 30/12 και τις επόμενες μέρες
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"