Μετάλλαξη Δέλτα: Δεδομένη θεωρεί την επικράτηση της παραλλαγής η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τρίτης.

Η κυρία Παπαευαγγέλου προειδοποίησε τους κατοίκους ότι ο καθένας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός είτε βρίσκεται στην Αθήνα είτε πάει διακοπές σε κάποιο νησί, καθώς η επικίνδυνη μετάλλαξη καραδοκεί και είναι “παντού στην Ελλάδα”, όπως σημείωσε.

Αυτή είναι η φύση του ιού, επισήμανε, και αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανακάμψουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων με την συμπεριφορά μας.

Με βάση τον επιδημιολογικό χάρτη και τα δεδομένα, “αυτό που διαφάνηκε την προηγούμενη βδομάδα είναι ότι πέρα από την έξαρση στους νέους που διασκεδάζουν σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες που σημαίνει ότι οι νέοι γύρισαν και το μετέδωσαν στους γονείς τους που προφανώς δεν είχαν εμβολιαστεί και σε εργασιακά περιβάλλοντα” είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.

Προσοχή στον συνωστισμό – Απαραίτητη η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους

Η Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε επίσης ότι η επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα όχι μόνο στους κλειστούς χώρους αλλά και στους ανοιχτούς, όπου συνωστίζονται άτομα. Για τον λόγο αυτό τόνισε ότι πρέπει να φοράμε τη μάσκα όπου υπάρχει πολύς κόσμος.

Αναφορικά με τη μέση ηλικία των περιστατικών στα οποία διαγιγνώσκονται με τον ιό, είπε πως είναι τα 24 έτη.

“Μέσα σε 3 βδομάδες έπεσε 10 χρόνια, από τα 32 στα 24 έτη”, είπε χαρακτηριστικά.

Έκκληση στους εφήβους να εμβολιαστούν

Σχετικά με τον εμβολιασμό των εφήβων από 15 έως 17 ετών, η καθηγήτρια ανέφερε ότι περιμένει σημαντική αύξηση του αριθμού των εφήβων που θα εμβολιαστούν μετά την επιστροφή από τις διακοπές στα τέλη Αυγούστου. Όπως είπε, πριν πάει κάποιος διακοπές μπορεί να κάνει την πρώτη δόση εμβολίου και ας καθυστερήσει λίγο η δεύτερη.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των μικρότερων ηλικιών (12 έως 17 ετών) τα δεδομένα ασφαλείας που υπάρχουν από την Αμερική αλλά και άλλες χώρες είναι θετικά. Όπως σημείωσε, αυτό που εξετάζεται στην επιτροπή είναι το όφελος στις μικρές ηλικίες, ειδικά για τα παιδιά που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα και για τα παιδιά που έχουν στην οικογένεια τους ευάλωτα άτομα.

Όπως εξήγησε, ένας από τους βασικούς λόγους που έκλειναν τα σχολεία ήταν η διασπορά της λοίμωξης από το σχολείο πίσω στις οικογένειες.

Μονόδρομος το άνοιγμα των σχολείων

Στόχος είναι να εξαλειφθεί ο φόβος του εμβολιασμού και να κλείσουν το ραντεβού τους όσο περισσότεροι ενήλικες γίνεται. Όπως σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, “εφόσον ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων εμβολιαστεί θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την λοίμωξη”.

Όπως τόνισε η καθηγήτρια, είναι μονόδρομος το άνοιγμα σχολείων και των πανεπιστημίων ώστε να γυρίσουν τα παιδιά στα σχολεία και οι φοιτητές στα πανεπιστήμια. Όπως διευκρίνισε, στα πανεπιστήμια θα μπαίνουν είτε εμβολιασμένοι φοιτητές, είτε άτομα που θα κάνουν κάθε βδομάδα διαγνωστικά τεστ.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις