Φωτιά Εύβοια: Εννιά μέρες η Εύβοια βρισκόταν σε πύρινο κλοιό με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους κατοίκους να κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν τα σπίτια τους, τις περιουσίες και την γη τους.

Η πύρινη λαίλαπα δεν άφησε τίποτα στο πέρασμα της με αποτέλεσμα η κατεστραμμένη έκταση να υπολογίζεται μέχρι στιγμής στα 507.950 στρέμματα, μέγεθος που σίγουρα θα αυξηθεί.

Η φωτογραφία που δημοσίευσε η δορυφορική υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service- Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει το μέγεθος της καταστροφής.

Όπως φαίνεται, η φωτιά εξαπλώθηκε τόσο πολύ με αποτέλεσμα να κάψει το μεγάλο πορτοκαλί κομμάτι, προκαλώντας την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει σημειωθεί στην ιστορία της Ελλάδος.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ήταν αυτή στην Ηλεία το 2007 με την καμένη έκταση να υπολογίζεται στα 443.280 στρέμματα.

Όσο αφορά τις φωτιές σε Ηλεία και Λακωνία, τα καμένα στρέμματα ανέρχονται σε 150.150 και 111.120 αντίστοιχα.

Σε 84.540 υπολογίζεται Η καταστροφή στην Αττική μετά την μεγάλη φωτιά των προηγούμενων ημερών υπολογίζεται στα 84.540 στρέμματα.

Σε ύφεση η φωτιά στην Εύβοια – Φόβοι για αναζωπυρώσεις

Πολλές αλλά μικρότερες αναζωπυρώσεις, λιγότεροι καπνοί σε ορισμένες περιοχές και μικρότερα μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν το πρωί της Τετάρτης στην Εύβοια. Είναι η πρώτη ημέρα που τα εναέρια μέσα επιχειρούν χωρίς να τα εμποδίζουν οι πυκνοί καπνοί.

Σε Ασμήνιο, Αβγαριά, Γαλατσώνα, Γερακιού, Παναγία Ντινιούς, Σήμια, Αγριοβότανο, Ελληνικά και Άγιο Νικόλαο υπήρξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζωπυρώσεις και χρειάστηκαν επεμβάσεις πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα της πυρκαγιάς και να ξημερώσει μία καλύτερη ημέρα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το MEGA, η φωτιά στο Αγριοβότανο έφτασε στη θάλασσα για να σβήσει, ενώ το μέτωπο της Αβγαριάς προσεγγίζει την Ιστιαία. Για ακόμα ένα βράδυ κάτοικοι και αρχές δεν κοιμήθηκαν και ήταν επί ποδός για να περιορίσουν τον πύρινο όλεθρο.

Την Τρίτη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τους εθελοντές είχαν πλάι τους και διεθνή βοήθεια, στη μάχη απέναντι στις αναζωπυρώσεις.

Όσον αφορά το μέτωπο στις Καματριάδες, δίνεται ακόμα αγώνας έτσι ώστε η φωτιά να περιοριστεί και να μην ξεφύγει προκαλώντας μεγαλύτερες καταστροφές, αλλά και ανησυχία για οικισμούς .

Να σημειωθεί ότι υπήρξε αναζωπύρωση στη Σήμια, ενώ για το μέτωπο από Καματριάδες προς Γαλατσάδες, επιχείρησαν και εναέρια και επίγεια μέσα για να ανακόψουν την μανία της φωτιάς.

Την ίδια στιμγή ο τρόμος των αναζωπυρώσεων έχει σημάνει συναγερμό και σε πολλά χωριά στον δήμο Μαντουδίου – Λίμνης και Αγίας Άννας. Στις περιοχές Τρούπι, Καλύβια, Σπαθάρι, Μυρτιά οι αναζωπυρώσεις διαδέχονται η μία την άλλη και οι επιχειρήσεις συνεχίζονται έτσι ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της φωτιάς μετά το όρος Καντήλι.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις