Για μια ακόμα φορά το Παραδοσιακό Εργαστήρι Σύρου «Άρωμα Παράδοσης», έδωσε γιορτινό χρώμα στην κεντρική αγορά, με την αναβίωση του πρωτοχρονιάτικου εθίμου ”το Καραβάκι”.

Μικροί και μεγάλοι, έδωσαν ραντεβού στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και ξεχύθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Ερμούπολης λέγοντας τα Συριανά Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

Οι εκκωφαντικοί ήχοι των μπουρούδων και το ομοίωμα του πολεμικού πλοίου που κρατούσαν τα παιδιά στα χέρια τους, έδωσαν γιορτινό χρώμα και φυσικά κέρδισαν τις εντυπώσεις από τον κόσμο που έσπευσε να το φωτογραφήσει και να δώσει τις ευχές για καλή χρονιά!

Η πομπή πέρασε από τον πεζόδρομο της Πρωτοπαπαδάκη, στη Σταματίου Πρωίου και στη συνέχεια στο λιμάνι της Ερμούπολης όπου υποδέχτηκαν το Blue Star Paros.

Το Καραβάκι ήταν μια ωραία συνήθεια που χαίρονταν όλοι οι Συριανοί και δήλωνε τη στενή τους σχέση με τη θάλασσα για ένα σκάφος του στόλου που ξεχώριζε κάθε εποχή, το «Αβέρωφ» παλιότερα ή το «Έλλη» τα μεταπολεμικά χρόνια και σαν έθιμο διατηρήθηκε μέχρι το 1955 – 1956 οπότε, όπως και πολλά άλλα υποχώρησε μπροστά σε άλλα «μοντέρνα» και αμφίβολα.

Ο κ. Σόλαρης ευχήθηκε «Καλές θάλασσες» στον πλοίαρχο Νικόλαο Γερακίτη και το πλήρωμα του ΕΓ/ΟΓ «Blue Star Paros» προσφέροντας αναμνηστικά δώρα και παραδοσιακά γλυκά. Εκ μέρους της εταιρείας ο καπετάνιος, προσκάλεσε το αντιτορπιλικό «Σαχτούρης» με το πλήρωμα του για ένα όμορφο κέρασμα στο εσωτερικό του πλοίου.

Ιστορία του εθίμου

Σύμφωνα με το βιβλίο του Νίκου Σολάρη «Η μουσικοχορευτική παράδοση της Σύρου», έναν άνθρωπο που πρωτοαναβίωσε το συγκεκριμένο έθιμο και συνεχίζει να το αναβιώνει, τα καραβάκια της Πρωτοχρονιάς αναπαρίσταναν –όπως και στη Χίο– θρυλικά πολεμικά μας πλοία, ενώ όπως μας λέει: «Δύο με τρεις μήνες πριν από την Πρωτοχρονιά φτιαχνόταν το πλήρωμα, που είχε δέκα με δεκαπέντε άτομα: τέσσερις που σήκωναν το καραβάκι, τέσσερις αναπληρωματικοί, δυο – τρεις που κρατούσαν μπουρούδες (σ.σ. κοχύλια κομμένα στην άκρη τους, που λειτουργούσαν ως πνευστές κόρνες), δύο με τρεις ορχήστρα, ένας ταμίας και ο ιδιοκτήτης (καραβοκύρης). H ορχήστρα αποτελείτο από μια – δυο φλογέρες και ένα τουμπί, ενώ ο ταμίας ήταν πάντα ένας έμπιστος του ιδιοκτήτη και κρατούσε έναν μεγάλο γκαζοντενεκέ, όπου εκεί συγκεντρωνόταν τα χρήματα. Το καραβάκι έβγαινε στην Ερμούπολη την παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά, ενώ υπήρχαν χρονιές που έβγαιναν και δύο καραβάκια».

Η περιφορά ξεκινούσε από τα Λαζαρέτα και πήγαινε σε όλα τα σπίτια της Σύρου, ενώ το πλήρωμα τραγουδούσε, έπαιζε μουσική και συγκέντρωνε φιλοδωρήματα.

Πηγή: cyclades24

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιοι θα δουν αυξήσεις το 2024 – Οι αλλαγές σε συνταξιούχους, ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους

Οικογενειακή τραγωδία στο Περιστέρι – Γιος μαχαίρωσε και σκότωσε τον πατέρα του

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις