Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Δέλτα, τα κρούσματα της οποίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό με επίκεντρο την Κρήτη, τη στιγμή που έχουμε “πετάξει” τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μεταλλαγμένο ινδικό στέλεχος του ιού, που είναι άκρως μεταδοτικό και πολύ πιο επικίνδυνο από τις υπόλοιπες μεταλλάξεις. Οι κυβερνήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει το “σχέδιο οχύρωσης” κατά της μετάλλαξης, η οποία μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ECDC.

Το σχέδιο δράσης στη χώρα μας επικεντρώνεται σε δυο βασικούς άξονες: την αυστηρή υγειονομική επιτήρηση για να μην ξεφύγει η διασπορά του ινδικού στελέχους και στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, με ταυτόχρονη επιτάχυνση της παροχής προνομίων στους πλήρως εμβολιασμένους.

Λύση οι εμβολιασμοί για να αποφύγουμε τα τοπικά lockdowns

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι 50-60% πιο μεταδοτική από την Άλφα (βρετανική), η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό.

“Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια. Πρώτον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Δεύτερον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκατομμύρια δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατομμύρια στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. Τρίτον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

Σχετική τοποθέτηση έκανε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε  μετά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, δεν πρέπει να πάμε στη λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς.

Η ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο

Όπως είπε ο ο καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Κωνσταντίνος Συρίγος, οι ανεμβολίαστοι είναι οι πιο ευάλωτοι στην μετάλλαξη Δέλτα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, είτε δεν θα νοσήσουν γιατί σε ένα μεγάλο ποσοστό καλύπτονται από τον εμβολιασμό, είτε θα νοσήσουν ήπια. “Είναι αρκετά ασφαλείς όσοι έχουν εμβολιαστεί. Νοσούν ελαφρά σίγουρα. Σίγουρα δεν χρειάζονται εντατική και δεν καταλήγουν και ακόμα δεν είμαστε σίγουροι για το αν μεταδίδουν τον ιό”, είπε.

Σύμφωνα με το ΕCDC, το πρόβλημα με τη μετάλλαξη Δέλτα θα το έχουν βασικά οι εξής τρεις κατηγορίες: Κυρίως οι ανεμβολίαστοι, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί (αλλά είναι γνωστό πως οι επιπτώσεις της νόσου θα είναι πιο ήπιες σε αυτά), καθώς κι ένα μικρό ποσοστό 4% και 8% αντίστοιχα, στους οποίους τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και AstraZeneca (ΑΖ) δεν αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν 18 νέα κρούσματα της μετάλλαξης ενώ στην προηγούμενη καταγραφή ήταν 11, που σημαίνει πως πλέον είναι συνολικά 29.

Από τα 29 συνολικά κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, τα 19 καταγράφηκαν στο Ηράκλειο, τα πέντε στην Αττική, ένα στην Αχαΐα, δύο στην Θεσσαλονίκη, ένα στην Κορινθία και ένα στις πύλες εισόδου της χώρας και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις