Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Εκάλη σε σημείο που βρίσκεται απέναντι από τις καμένες εκτάσεις εξαιτίας της δασική πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από περίπου ένα μήνα στη Βαρυμπόμπη Αττικής.

Όπως φαίνεται από φωτογραφίες ο τρόπος παραπέμπει σχεδόν σε χωματερή, αφού είναι γεμάτος με ξερόχορτα, κλαδιά και σκουπίδια, έχοντας μετατραπεί σ’ έναν απέραντο σκουπιδότοπο, γεγονός που σε περίπτωση που ξεσπάσει κάποια φωτιά, τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα για να πάρει μεγάλες και καταστροφικές εκτάσεις.

Μάλιστα αρκετά από τα σκουπίδια είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα γεγονός που διευκολύνει τη φωτιά και σίγουρα οι αρμόδιες Αρχές, θα πρέπει να πάρουν μέτρα ώστε ν’ απομακρυνθούν τα σκουπίδια από το σημείο και να μην υπάρξουν οι εικόνες καταστροφής που είδαμε στις αρχές Αυγούστου.

Το σημείο βρίσκεται στον παράλληλο της εθνικής απέναντι μέσα στο δασικό Απέναντι είναι η Βαρυμπόμπη που κάηκε και οι φωτογραφίες και τα βίντεο, τραβήχτηκαν χθες, Τρίτη, 31 του μηνός, δηλαδή λιγότερο από ένα μήνα αφότου ξέσπασε η καταστροφική φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση από την επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του ΕΑΑ της καμένης έκτασης με βάση την εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2, η οποία ελήφθη στις 8 Αυγούστου στις 12:20 οδήγησε στην εκτίμηση ότι η καμένη έκταση στην Αττική από τη φωτιά που ξεκίνησε στη Βαρυμπόμπη υπολογίζεται σε 6.747 εκτάρια (περίπου 68.000 στρέμματα), κάπως μικρότερη από την εκτίμηση του meteo για 80.000 στρέμματα.

Πώς εξαπλώθηκε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Επιπλέον εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr τα οποία δείχνουν πως στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη στις 3 Αυγούστου τα καιρικά φαινόμενα άλλαξαν ριζικά μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο Τατόι, το πρωί της Τρίτης 3 Αυγούστου μέχρι και τις 17:00, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, εντάσεως 8 με 10 km/h, δηλαδή 2 Μποφόρ.

Στις 17:00 η μέση 10-λεπτη ταχύτητα του ανέμου παρουσίασε ξαφνική ενίσχυση στα 19 km/h (3 Μποφόρ) με ριπές στα 45 km/h η οποία οφείλεται ξεκάθαρα στην μεταβολή των τοπικών καιρικών συνθηκών λόγω της πυρκαγιάς (η κλίμακα Μποφόρ αφορά μόνο τον μέσο άνεμο και όχι τις ριπές).

Aυτό άλλωστε διακρίνεται και στο διάγραμμα της θερμοκρασίας που ξαφνικά από τους 40°C, έφτασε τους 44°C σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Έγγραφο – “Βόμβα” της πυροσβεστικής

Υπενθυμίζεται πώς σύμφωνα με έγγραφο της πυροσβεστικής υπηρεσίας που είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” για τον σχεδιασμό δασοπυρόσβεσης του 2021 για τις περιοχές Βαρυμπόμπη, Ιπποκράτειος Πολιτεία και άλλες 4 περιοχές που κάηκαν στην μεγάλη πύρινη καταστροφή της τελευταίας περιόδου.

Στο ίδιο έγγραφο υπάρχει ξεχωριστή αναφορά για τους κινδύνους που διατρέχουν τα περιφέρειακα σημεία στο Κρυονέρι, στο Καπανδρίτι, στον Άγιο Στέφανο, αλλά και σε άλλες περιοχές. Χωρίς να υπάρχει έγκαιρη αντίδραση του μηχανισμού δασοπροστασίας για τις προαναφερθείσες περιοχές.

Φωτιά: Περιοχές υψηλού κινδύνου

Το έγγραφο το οποίο φέρνουν στην δημοσιότητα “ΤΑ ΝΕΑ” αποτελεί κομμάτι του συνολικού “Σχεδίου Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών Αττικής 2021”, σύμφωνα με το οποίο λειτουργεί ο αντιπυρικός σχεδιασμός για το Λεκανοπέδιο Αττικής.

Τέλος να σημειωθεί ότι στο έγγραφο υπάρχει ξεχωριστή αναφορά για περιοχές δεύτερου βαθμού τρωτότητας σε οικισμούς ή οικιστικές πυκνώσεις εντός δασικών περιοχών. Αυτές οι περιοχές είναι ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι, το Πολυδένδρι, ο Διόνυσος, ο Άγιος Στέφανος, το Κρυονέρι, η Δροσιά, η Άνοιξη, η Ροδόπολη, η Χασιά”.

Στην Αττική, η φωτιά που μαινόταν επί μέρες είχε ως αποτέλεσμα να αφήσει χωρίς ρεύμα τουλάχιστον 60.000 πολίτες, καθώς επηρεάστηκαν 560 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής και μέσης τάσης.

Η φωτιά κατέστρεψε 1.000 στύλους ηλεκτροδότησης, 20 υποσταθμούς, γι’ αυτό πάνω από 10.000 σπίτια στην Αττική παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις