Τον κώδωνα του κινδύνου για εκτίναξη των κρουσμάτων μετά με τις γιορτές καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή κυριαρχούν ταυτόχρονα η μετάλλαξη Όμικρον και η μετάλλαξη Δέλτα, έκρουσε ο ερευνητής και επικεφαλής τμήματος εμβολίων εθνικού ιδρύματος ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Ο κ. Παυλάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτίμησε οι νέες μολύνσεις με τη μετάλλαξη Δέλτα, που ήδη υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα, δείχνουν πως υπάρχει κίνδυνος μετά τις γιορτές να εκτιναχτούν και αυτές, με πολλούς ασθενείς να εισάγονται στα νοσοκομεία και κάποιοι να καταλήγουν.

Η επιδημία αυτή τη στιγμή είναι και από τη Δέλτα και από την Όμικρον και θέλει τεράστια προσοχή“, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική ήδη, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με απίστευτη ταχύτητα εξαιτίας και της εξάπλωσης που έχει στην κοινότητα η μετάλλαξη Όμικρον, με αποτέλεσμα σήμερα, 31 Δεκεμβρίου, να αναμένονται σχεδόν 40.000 κρούσματα.

Η μετάλλαξη Όμικρον κάνει ηπιότερη νόσηση λόγω των εμβολίων

Ο ερευνητής επεσήμανε ότι η μετάλλαξη Όμικρον κάνει ηπιότερη νόσηση λόγω των εμβολίων. “Αυτή την περίοδο βλέπουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα του εμβολιασμού, που κόβει τη βαριά ασθένεια και τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους, παρά την αύξηση των κρουσμάτων“, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να “κόψουμε συνειδητά τις νέες μολύνσεις με περιοριστικά μέτρα“.

Ο κ. Παυλάκης επεσήμανε ότι έχει σημάνει συναγερμός από στην επιστημονική κοινότα από την υπερμετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον και τόνιζει ότι η ύπαρξή της δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας.

“Δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα τελειώσει η πανδημία επειδή το νέο στέλεχος της Όμικρον είναι λιγότερο τοξικό από τα προηγούμενα. Έχουμε όμως και θανάτους από την Όμικρον“, δήλωσε

Η Όμικρον δίνει μεγάλο ιικό φορτίο. Ήδη υπάρχουν αρκετά δεδομένα για ανθρώπους που μολύνθηκαν με την Όμικρον, μπήκαν στο νοσοκομείο και κατέληξαν“, συμπλήρωσε.

“Αυτές οι διαπιστώσεις γίνονται αργά και σχετικά δύσκολα”, διευκρίνισε, γιατί “πρέπει να βρούμε ανθρώπους που ήταν ανεμβολίαστοι, δεν είχαν νοσήσει προηγούμενα με κορονοϊό και νοσούν αποδεδειγμένα μόνο με την μετάλλαξη Όμικρον. Αυτό θα πάρει το χρόνο του γιατί ακόμη τα περιστατικά με Όμικρον είναι λίγα“, ανέφερε.

“Γι΄ αυτό το πόσο επικίνδυνο είναι το στέλεχος Όμικρον σε σχέση με όλα τα άλλα θα το μάθουμε τελευταίο. Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι διαδίδεται με τεράστια ταχύτητα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Ο κ. Παυλάκης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας που έχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη, αλλά και πήρε γρήγορα μέτρα, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα μείωση των θανάτων.

Σε χώρες με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη όπως η Πορτογαλία στο 90%, παρά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων λόγω της Όμικρον, αυτή τη στιγμή έχουμε πέντε φορές λιγότερους θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό, γιατί πάρθηκαν γρήγορα περιοριστικά μέτρα“.

Ο ερευνητής αναφέρθηκε και στη μείωση των ημερών της καραντίνας στις πέντε μέρες χαρακτηρίζοντας το παρακινδυνευμένο για όσους νοσούν από τη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά αναγκαίο και ότι συμβαίνει για πρακτικούς λόγους.

Η μείωση της καραντίνας για όσους νοσούν με την Όμικρον είναι παρακινδυνευμένο αλλά αναγκαίο. Γίνεται για πρακτικούς λόγους για να μην έχουμε επιπτώσεις στο σύστημα υγείας και την οικονομία με το 30% του πληθυσμού μολυσμένο την ίδια περίοδο και να απέχει ταυτόχρονα από την εργασία του“, δήλωσε αρχικά.

“Θα μείνουμε από νοσοκομεία γιατί οι γιατροί θα επαναμολυνθούν παρόλο που είναι εμβολιασμένοι. Κάποιες αποφάσεις που παίρνονται τώρα είναι για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ανάγκης. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και να καλωσορίσουμε όσα άρχισε να κάνει και η ελληνική κυβέρνηση καθώς είναι αναγκαία σε αυτή τη φάση“, προσέθεσε.

Ο κ. Παυλάκης εκτίμησε για την Ελλάδα πως “δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσεις τέτοιο τσουνάμι χωρίς να κλείσει καθόλου η κοινωνία. Αυτό που θα γίνει στην πράξη είναι ότι το 70% του πληθυσμού που αντιμετώπισε με συνέπεια το προηγούμενο lockdown, έχει αρχίσει να κουράζεται“.

Ακόμα ο Γιώργος Παυλάκης έδωσε το δικό του μήνυμα για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού επισημαίνοντας την ασφάλεια των εμβολίων και την προστασία που παρέχουν στον παγκόσμιο πληθυσμό, ωστόσο τόνισε ότι δεν αρκούν για την ανακοπή νέων κρουσμάτων, καθώς δημιουργεί νέες μεταλλάξεις και αντιμάχεται ακόμη και τα εμβόλια.

“Αδύνατο το άνοιγμα των σχολείων με αυτές τις συνθήκες

Ο κ. Παυλάκης μίλησε και για το άνοιγμα των σχολείων, χαρακτηρίζοντας αδύνατο να ανοίξουν με τις ίδιες συνθήκες, ενώ υπάρχει “τσουνάμι” κορονοϊού στις ελληνικές πόλεις και στάθηκε στην ταχύτητα να παρθούν μέτρα.

“Με το τσουνάμι του κορονοϊού στις ελληνικές πόλεις, είναι αδύνατον τα σχολεία να ανοίξουν με τις ίδιες συνθήκες, χωρίς να υπάρχει εξαερισμός, χωρίς πρόσθετα μέτρα γιατί θα μολυνθούν πάρα πολλά παιδιά και θα το μεταφέρουν στο σπίτι τους. Την απλή και ασφαλή λύση να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές και να παραταθεί το σχολικό έτος είναι μία λύση που πρέπει να τη δει κάποιος πολύ σοβαρά”, κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Δεν υπάρχει! Ακούστε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς από… Καρρά, Βοσκόπουλο, Μητροπάνο (vid)

Το συγκινητικό μήνυμα του συζύγου της Φώφης Γεννηματά για το 2021 που ραγίζει καρδιές

Νύχτα τρόμου για τον μπακ της Σίτι Ζοάο Κανσέλο – Τον χτύπησαν και τον λήστεψαν

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις