Έντονη είναι η ανησυχία κατοίκων και ειδικών για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ανύδρου, Θύρας και Αμοργού.

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ανέλυσε τα τρία διαφορετικά σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή και τα οποία τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό την Κυριακή (02.02) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως εξήγεισαι ένα από τα ενδεχόμενα σενάρια σχετίζονται με την ενεργοποίηση του ηφαιστείου στην καλντέρα ή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου, στη βόρεια πλευρά του νησιού.

Τα τρία διαφορετικά σενάρια

«Υπάρχουν τρία διαφορετικά ενδεχόμενα, σενάρια», ανέφερε αρχικά κι εξήγησε.

«Ένα ενδεχόμενο είναι να έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα, κάτι αντίστοιχο του ρήγματος που προξένησε τον μεγάλο σεισμό του 1956. Δηλαδή μια συνέχεια του ρήγματος.

Αυτό ήταν ο σεισμός που έφτασε το 7,5. Αλλά αν γίνει τώρα σεισμός δεν νομίζω ότι κανένας περιμένει να είναι τόσο μεγάλος. Αυτό λοιπόν, είναι το ένα σενάριο.

Το άλλο σενάριο είναι να είναι η ενεργοποίηση του ηφαιστείου που είναι μέσα στην καλντέρα του νησιού της Σαντορίνης και το άλλο είναι να ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπο, το οποίο είναι λίγο βόρεια από τη Σαντορίνη, περίπου μεταξύ 5 και 8 χιλιομέτρων από το βόρειο άκρο της Σαντορίνης, πηγαίνοντας δηλαδή κανείς προς την Ίο.

Εκεί βρίσκεται το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπο. Αυτά λοιπόν, είναι τα τρία σενάρια και οι πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν. Αυτό είναι που εξετάστηκε στην περιοχή».

Υπάρχει κίνδυνος για το ηφαίστειο;

Αναφορικά με το αν είναι ορατός ο κίνδυνος για το ηφαίστειο, ο κ. Συνολάκης εξήγησε ότι «αυτό που μπορούμε να πούμε ουσιαστικά είναι ότι η Σαντορίνη κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε περίπου 17.000 χρόνια. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη ήταν η Μινωική έκρηξη που ήταν πριν από 3.500 χρόνια. Τηρουμένων των αναλογιών, λοιπόν, βρισκόμαστε μακριά.

Η Σαντορίνη κάνει μικρότερες εκρήξεις κάθε περίπου πενήντα χρόνια. Η τελευταία έκρηξη που είχε κάνει ήταν το 1950. Πριν από αυτό ήταν το 1922, οπότε τηρουμένων των αναλογιών, η Σαντορίνη είναι στη τροχιά να κάνει μια μικρότερη έκρηξη, αλλά δεν μπορούμε με σαφήνεια να πούμε πόσο μεγάλη θα είναι.

Μάλλον δεν θα είναι κάτι όπως η Μινωική έκρηξη που ήταν πριν από 3.500 χρόνια. Μάλλον θα είναι κάτι πιο ανάλογο με τις εκρήξεις που έχουμε δει, όπως την τελευταία το 1950 ή το 2022 και μετά μου φαίνεται πάλι το ’28».

Είναι ορατός ο κίνδυνος για τσουνάμι;

Τέλος, σχετικά με έναν ενδεχόμενο κίνδυνο για τσουνάμι, ο κ. Συνολάκης εξήγησε ότι απαιτείται εγρήγορση.

«Πραγματικά πρέπει να υπάρχει εγρήγορση. Σχετικά με το τσουνάμι του ’56, δεν έφτασε μόνο μέχρι την Καλαμάτα. Έφτασε μέχρι την Κρήτη. Δηλαδή ήταν ενάμιση μέτρο στον κόλπο της Σούδας. Στο Ηράκλειο πλημμύρισε την προκυμαία, έφτασε στον Άγιο Νικόλαο, στο Παλαίκαστρο, στο ανατολικό άκρο της Κρήτης. Ήταν δηλαδή ένα φαινόμενο το οποίο επηρέασε σχεδόν όλα τα νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου. Έφτασε μέχρι τις ακτές της Τουρκίας.

Αυτό λοιπόν, θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του σεισμού αν γίνει και φυσικά από το είδος της έκρηξης, αν θα είναι υποθαλάσσια, αν η έκρηξη θα γίνει μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε, ούτε μπορεί κανείς να πει πόσο μεγάλο θα είναι, αλλά είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε ειδικά και μέσω του 112, με έγκαιρη προειδοποίηση ελπίζω, αλλά κυρίως με προετοιμασία των κατοίκων.

Όσοι είναι κοντά στη θάλασσα, αν δουν οποιαδήποτε περίεργη συμπεριφορά της θάλασσας, να αποτραβιέται δηλαδή η παραλία, να απομακρυνθούν πηγαίνοντας στην ενδοχώρα, να ανέβουν στον πρώτο-δεύτερο όροφο μίας κατοικίας, κλπ.

Καταλήγοντας, και αναφορικά με το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος εκκενώσεων κάποιων νησιών, ο καθηγητής Συνολάκης υπογράμμισε:

«Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος. Αν αλλάξει κάτι, θα το δούμε αυτό».

Ειδήσεις σήμερα:

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δωρεά οργάνων του 3χρονου Άγγελου – Για ανθρωποκτονία κατηγορούνται μητέρα και πατριός

Ποινική δίωξη στον Χρήστο Μάστορα για επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ – Τι υποστήριξε

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις