Έντονη είναι η ανησυχία κατοίκων και ειδικών μετά το «μπαράζ» των σεισμικών δονήσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ανύδρου, Θύρας και Αμοργού.
Το βράδυ της Κυριακής (02.02) πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό για να γίνει εκτίμηση της κατάστασης και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Εκτός από τον πρωθυπουργό, στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, ο Θανάσης Γκανάς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης.
Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν από τη Σαντορίνη ο Ευθύμης Λέκκας και ο Κώστας Παπαζάχος.
«Προληπτικά τα μέτρα, υπάρχει εγρήγορση»
Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, προχώρησε σε ανακοινώσεις αναφορικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν.
«Μόλις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ενημερώθηκε όπως και οι υπόλοιποι από την επιστημονική μας ομάδα η ενημέρωση φυσικά θα παρέχεται συνεχώς», τόνισε.
«Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά σε κάθε περίπτωση ενημέρωσε θα υπάρχει συνεχώς και προς όλους θα συνεδριάζει συνεχώς η επιτροπή αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου, παρακαλώ πάρα πολύ τους συμπολίτες μας να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση, εγρήγορση υπάρχει τα μέτρα να προληπτικά και οργάνωση», υπογράμμισε.
«Επειδή υπάρχει επιτροπή και συγκεκριμένα οι επιστήμονες θα ήθελα να κάνω μια θερμή παράκληση προς όλους στα πλαίσια της έγκυρης ενημέρωσης να δώσουμε βήμα στους ανθρώπους πραγματικά όντως τα γεγονότα», ανέφερε.
«Τα κτίρια μπορούν να αντέξουν χτύπημα έως 6 Ρίχτερ»
Οι σεισμοί στη Σαντορίνη έχουν ξεπεράσει τους 400 κι όπως τόνισε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, τα κτίρια στο νησί μπορούν να αντέξουν χτύπημα έως και 6 Ρίχτερ.
«Αυτό που κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή είναι η εξέλιξη της ακολουθίας. Από τις 24 του Γενάρη είχαμε μία αύξηση στη σεισμικότητα και μάλιστα σημειώθηκαν μέχρι στιγμής 40 σεισμοί. 100 από αυτούς είχανε μέγεθος άνω του 3. Τώρα τις δύο τελευταίες μέρες και κυρίως τα τελευταίο εικοσιτετράωρο είχαμε σημαντική αύξηση των σεισμών μεγάλο μεγέθους.
Είχαμε 11 σεισμούς μεγέθους άνω του 4. Όλη αυτή η εικόνα της ακολουθίας είναι κάτι που μας προβληματίζει και για αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή», ανέφερε.
Σε ερώτηση αναφορικά με το αν στα νησιά υπάρχουν κτήρια που μπορούν να αντέξουν έναν μεγάλο σεισμό, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου απάντησε ότι «τα κτίρια αντέχουν ένα χτύπημα Εγκέλαδου ως 6 Ρίχτερ. Από κει και πέρα όμως δε θα πρέπει αυτή η κινητοποίηση να λαμβάνεται ως ότι περιμένουμε οπωσδήποτε έναν μεγάλο σεισμό. Απλά επειδή είναι και αυτό μέσα στα ενδεχόμενα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Υπάρχει το ενδεχόμενο επίσης η ακολουθία να λήξει ομαλά».
«Ο κίνδυνος θα έχει περάσει βάση της εξέλιξης της ακολουθίας. Αρχίζει και αραιώνει η σεισμική ακολουθία όταν συμβεί αυτό. Συνυπολογίζοντας και άλλες παραμέτρους ακολουθίας μπορούμε μετά να είμαστε πιο καθησυχαστικοί», συμπλήρωσε.
ΕΜΑΚ και χειριστές drones έφτασαν στο νησί
Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές μετά το «μπαράζ» των σεισμικών δονήσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ανύδρου, Θύρας και Αμοργού.
Η Πυροσβεστική από την πλευρά της έχει λάβει στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα νησιά των Κυκλάδων κι έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου.
Παράλληλα, ο Περιφερειακός Διοικητής βρίσκεται στη Σαντορίνη για να επιβλέπει τον συντονισμό των επιχειρήσεων, ενώ στο νησί βρίσκονται ήδη ομάδες της ΕΜΑΚ, μαζί με διασωστικό σκύλο και εξειδικευμένες μονάδες ορεινής διάσωσης.
Την ίδια ώρα, το πρωί της Κυριακής (02.02) έφτασε στη Σαντορίνη κι ένα ελικόπτερο τύπου «Bell» με χειριστές drones και τον εξοπλισμό τους, αλλά και εναέριοι διασώστες.
«Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά»
Σε νεότερη ανάρτησή του το απόγευμα της Κυριακής (02.02) ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά», ενώ ανέφερε ότι «πρόκειται για ακολουθία με όλα τα γνωρίσματα των προσεισμών.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Ξεκαθαρίσαμε ότι πρόκειται για ακολουθία με όλα τα γνωρίσματα των προσεισμών. Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά.
Ευτυχώς, η σεισμική δράση εξελίσσεται σε θαλάσσιο χώρο σε σημαντικές αποστάσεις από τα νησιά».
Συνεδριάζουν ξανά το μεσημέρι της Δευτέρας οι επιτροπές
Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου το μεσημέρι της Κυριακής (02.02) κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών Σεισμικού Κινδύνου.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
- Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
- Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).
- Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Μέτρα για τους πολίτες
Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
- Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Οι πολίτες θα πρέπει:
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο το μεσημέρι.
Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το τσουνάμι»
Ο καθηγητής σεισμολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, σε ανάρτηση που έκανε το πρωί της Κυριακής (02.02) σχετικά την έντονη σεισμική δραστηριότητα που που παρατηρείται στο Αιγαίο τις τελευταίες ώρες, σχολίασε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι το τσουνάμι.
«Αρχικά δεν χρειάζεται πανικός γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς αλλά απαιτείται εγρήγορση, το φαινόμενο επιδεινώνεται. Μετά τους νέους σεισμούς που έγιναν νομίζω ότι πρέπει τόσον η πολιτεία (η οποία κάνει αυτό που πρέπει) όσο και οι κάτοικοι να είναι πολύ προσεκτικοί. Η Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου είναι στελεχωμένη με διεθνούς επιπέδου έμπειρους επιστήμονες και να ακούτε τις ανακοινώσεις της,
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το τσουνάμι. Δυστυχώς η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι και το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ειδοποίησης και της άφιξης του τσουνάμι είναι πολύ μικρό.
Πρέπει οι κάτοικοι με το που παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να καταφύγουν σε ψηλότερα τοπογραφικά μέρη.
Για να γνωρίζουμε το ιστορικό:
Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό κρύβει συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών. Το ρήγμα που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956, στην Αμοργό Τον Ιούλιο του 1956 συνέβη στην Αμοργό ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα, ενώ τον διαδέχθηκε το μεγαλύτερο τσουνάμι των τελευταίων δύο αιώνων στη Μεσόγειο.
Να ακούτε τις οδηγίες μόνο των υπεύθυνων φορέων και τις ανακοινώσεις της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου και όχι το ράδιο αρβύλα.
Το πλέον πιθανό είναι σιγά σιγά το φαινόμενο να εκτονωθεί αλλά οφείλουμε να τα γνωρίζουμε».
Ταξιδιωτική οδηγία από το βρετανικό ΥΠΕΞ μετά τους σεισμούς
Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά το «μπαράζ» σεισμών στη Σαντορίνη τις τελευταίες ώρες.
«Το ελληνικό υπουργείο Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε συμβουλές για τη Σαντορίνη (Θήρα) και την Αμοργό, μετά την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.
«Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, ενώ συνιστάται στους πολίτες να μην παρευρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να αποφεύγουν τα λιμάνια του Αμμουδίου και του Παλαιού Λιμένα (Παλαιός Λιμένας) στην περιοχή των Φηρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ηράκλειο: Εγκεφαλικά νεκρός ο 3χρονος Άγγελος – Δεν ανταποκρίθηκε στα τεστ
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"