Σαν σήμερα πριν 65 χρόνια συνέβη ο μεγαλύτερος και πιο καταστροφικός σεισμός στην ιστορία της Ευρώπης για τον 20ο αιώνα στο πανέμορφο νησί της Σαντορίνης.

Ο καταστροφικός σεισμός προκάλεσε ένα γιγαντιαίο τσουνάμι 25 μέτρων το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα τεράστιες καταστροφές στο νησί των Κυκλάδων.

Η μέρα που “ξύπνησε” το ηφαίστειο

Ο “Εγκέλαδος” είχε προειδοποιήσει για το φονικό του χτύπημα από την προηγούμενη μέρα, με έναν σεισμό 4,9 Ρίχτερ με επίκεντρο το θαλάσσιο τμήμα της Αμοργού. Παρότι η δόνηση “ταρακούνησε” αισθητά το νησί, οι κάτοικοι συνέχισαν την καθημερινότητά τους σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε.

Ξημέρωνε 9 Ιουλίου του 1956. Στις 5:11 π.μ εκδηλώθηκε ο κύριος σεισμός, τα αποτελέσματα του οποίου έμελλε να μείνουν χαραγμένα ανεξίτηλα στην ιστορία της χώρας. Ο σεισμός “χτύπησε” με δύναμη 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και 9 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι.

Ο Εγκέλαδος χτύπησε χωρίς έλεος το νησί της Σαντορίνης. Ο Τύπος της εποχής έκανε αναφορές στη σεισμική δόνηση ως ισοδύναμη με την έκρηξη 10.000 ατομικών βομβών. Από τη μανία του εγκέλαδου έχασαν τη ζωή τους 53 άνθρωποι και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές.

Πιο συγκεκριμένα, το το 35% των σπιτιών καταστράφηκαν ολοσχερώς και το 45% παρουσίασαν ζημιές πάσης φύσεως. Ολοκληρωτικά κατέρρευσαν σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια. Από τη σεισμική δόνηση προκλήθηκαν ζημιές στα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίος, Πάρος, Νάξος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος και Λειψοί, ενώ τραυματίστηκαν κάτοικ

Συνολικά, η επέλαση του σεισμού κατέστρεψε 529 σπίτια, εκ των οποίων τα 1.482 έπαθαν σοβαρές ζημιές και 1.750 ελαφρές, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100.

Το τσουνάμι των 25 μέτρων που έφτασε μέχρι τη Σμύρνη

Ο σεισμός προκάλεσε ένα τσουνάμι 25 μέτρων που έφτασε μέχρι την Αστυπάλαια και την Αμοργό, ενώ έφτασε τα 10 μέτρα στη Φολέγανδρο. Η έντασή του ήταν τέτοια που έγινε αισθητό στις ακτές του Νοτίου Αιγαίου, μέχρι τη Σμύρνη.

Όπως έγραψε ο Τύπος της εποχής, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Κάλυμνο, ενώ το τσουνάμι κατέστρεψε πολλές μικρές βάρκες που βρίσκονταν στο λιμάνι.

Η βοήθεια και η εσωτερική μετανάστευση που ακολούθησε

Το κράτος, που δεν είχε ακόμη προλάβει να συνέλθει από τους σεισμούς του 1953 στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, προσπάθησε να ενισχύσει τους σεισμόπληκτους όσο ήταν δυνατόν.

Πολλές χώρες από το εξωτερικό προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. Η Ελλάδα αρνήθηκε να λάβει βοήθεια από τη Μ. Βρετανία λόγω του ότι την περίοδο εκείνη ήταν σε έξαρση το Κυπριακό ζήτημα λόγω της εξέγερησης της ΕΟΚΑ.

Συνέπεια του καταστροφικού σεισμού ήταν ότι πολλοί κάτοικοι της Σαντορίνης μετανάστευσαν σε άλλες περιοχές, με πρώτη την Αθήνα.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις