Την αντίδραση και παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν κάποιες αβλεψίες όπως χαρακτηρίστηκαν του συστήματος γεωγραφικών καταγραφών του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (ΕΜΣΚ), το οποίο ανέφερε τα Δωδεκάνησα “τουρκική περιοχή”!

Όπως σημειώνει η εφημερίδα “Political” σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της “το καμπανάκι στις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ ήχησε ταυτόχρονα με τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα στη θαλάσσια περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, συγκεκριμένα στα Δωδεκάνησα, όπου οι καταγραφές του ΕΜΣΚ ανέφεραν τη συγκεκριμένη περιοχή ως «DODECANESE IS. – TURKEY BORDER REG»!”.

Το θέμα όπως αναφέρει η εφημερίδα αποκαλύφθηκε όταν το έφερε στη Βουλή “ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι «οι πρόσφατοι σεισμοί που έγιναν δυτικά της νήσου Τήλου ή και επάνω
στη νήσο Τήλο έχουν την αναφορά ως “DODECANESE IS. – TURKEY BORDER REG”. Ακόμη ένα παράδειγμα αποτελεί ο πρόσφατος σεισμός κοντά στη Λέσβο και νότια από αυτή, όπου η αναφορά είναι ως “NEAR THE COAST OF WESTERN TURKEY”».

Μάλιστα παρέθεσε και τις “εξηγήσεις του ινστιτούτου σε αντιδράσεις πολιτών: «Η απάντηση σε χρήστες της εφαρμογής που διαμαρτυρήθηκαν για αυτή την «αβλεψία» ήταν ότι χρησιμοποιούν το σύστημα International Flinn Engdhal System και ότι σε αυτό το σύστημα η περιοχή των Δωδεκανήσων ονομάζεται «Western Turkey BORDER region»”.

“Σε έρευνα που έγινε στην ιστοσελίδα του International Seismological Centre για τις περιοχές ww.isc.ac.uk/standards/FEregions/ και στην ιστοσελίδα του USGS https://earthquake.usgs.gov/data/flinn_engdahl_list.php, σχετικά με τις περιοχές διαπιστώσαμε ότι η περιοχή των Δωδεκανήσων βρίσκεται στη «Seismic Region 30 Middle East – Crimea – Eastern Balkans» και ως υποπεριοχή ονομάζεται “369 DODECANESE ISLANDS, GREECE»”, αναφέρει ακόμα το ρεπορτάζ.

Στο μικροσκόπιο του ΥΠΕΞ το ζήτημα

Πάντως η εφημερίδα “Political” σημειώνει πως “το θέμα δεν είχε ξεφύγει από το «μικροσκόπιο» του ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, «οι ελληνικές Αρχές έχουν ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς τον αναφερόμενο διεθνή φορέα». Σημειώνει δε πως το ΥΠΕΞ «αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ορθή καταγραφή στοιχείων που αναρτώνται από διεθνείς οργανισμούς και ινστιτούτα, προκειμένου να αποτυπώνονται με ορθότητα και σαφήνεια οι περιοχές ελληνικής κυριαρχίας, κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιότητας»”.

Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ καταγράφεται και η άποψη του καθηγητή – διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, τονίζοντας πως “η δική μας άποψη είναι πάντως ότι τα ονόματα της Flinn – Engdahl για τις δύο ζώνες, που είναι 365 Aegean Sea, 369 Dodecanese Islands, Greece, αναφέρονται σε γεωγραφικούς όρους και
δεν δημιουργούν πρόβλημα στην Ελλάδα. Θα ήταν καλό να υιοθετηθούν και από το EMSC-CSEM». Μάλιστα, ο κ. Τσελέντης διευκρινίζει ότι «αν κάποιος οργανισμός ισχυρίζεται ότι ακολουθεί το Regionalisation Scheme των Flinn – Engdahl, θα πρέπει να ακολουθεί τόσο τις περιοχές που ορίζει όσο και τα ονόματα»”.

“Συμπληρώνει δε ότι «η μέχρι τώρα πρακτική εντός της επιστημονικής κοινότητας είναι να χρησιμοποιούνται τα διεθνή συστήματα όπως το Flinn – Engdahl. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα ονόματα αυτά δεν έχουν σχέση με τα πολιτικά όρια, ωστόσο όταν τα alerts του EMSC – CSEM απευθύνονται και στο ευρύ κοινό, είναι επόμενο να υπάρχουν τέτοιου είδους αντιδράσεις». Καταλήγει μάλιστα στο συμπέρασμα ότι «το EMSC – CSEM θα πρέπει να ακολουθήσει την επίσημη ονοματολογία του συστήματος Flinn Engdahl εφόσον ισχυρίζεται (κατά δήλωση του βουλευτή) ότι ακολουθεί το σύστημα Flinn – Engdahl. Αν αντίθετα χρησιμοποιεί το δικό της σύστημα, βασισμένο
ίσως εν μέρει στο Flinn – Engdahl, θα πρέπει να διερευνηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών κατά πόσο είναι αποδεκτές οι ονομασίες που χρησιμοποιούνται βάσει των γεωγραφικών τους ορίων»”.

Τι είναι το Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα “το Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (ΕΜΣΚ) είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση με 84 ινστιτούτα ως μέλη από 55 διαφορετικές χώρες. Ιδρύθηκε το 1975, κατόπιν αιτήματος
της Ευρωπαϊκής Σεισμολογικής Επιτροπής (ΕΣΕ). Στην ιστοσελίδα της www.emsc-csem.org αλλά και στην εφαρμογή για κινητά υπάρχει η δυνατότητα για ειδοποίηση σεισμού σε πραγματικό χρόνο, στην οποία δίνονται σημαντικά στοιχεία του σεισμικού γεγονότος”.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις