Τα μέτρα που θα ισχύουν με το άνοιγμα των σχολείων εξειδικεύει η επιτροπή των Ειδικών για τον κορονοϊό ώστε να κάνει τις εισηγήσεις της στο πότε θα κλείνει ένα τμήμα και πότε ένας μαθητής θα μπαίνει σε καραντίνα.

Σύμφωνα με το Open, οι επιτροπή των Ειδικών συνεδριάζει σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν και ένα από τα βασικά ζητήματα είναι πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ η εισήγηση των ειδικών στο υπουργείο Παιδείας είναι ένα τμήμα να κλίνει μόλις βρεθεί θετικό στον κορονοϊό το 50% συν ακόμα ένα κρούσμα.

Όταν νοσήσει ένας μαθητής ο διπλανός του στο θρανίο τίθεται σε καραντίνα, θα εφαρμοστεί όμως και το σύστημα του σταυρού, δηλαδή και όσοι κάθονται μπροστά ή πίσω θα μπαίνουν επίσης σε καραντίνα εφόσον δεν έκαναν σωστή τη χρήση της μάσκας. Κάτι τέτοιο θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους μαθητές.

Από την καραντίνα οι συγκεκριμένοι μαθητές θα επιστρέφουν μία εβδομάδα μετά από αρνητικό rapid test. Οι υπόλοιποι μαθητές του τμήματος, οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test, δύο self test και ένα rapid test την 7η ημέρα. Τα εμβολιασμένα παιδιά θα κάνουν δύο τεστ ένα στην αρχή και ένα στο τέλος τέλος των επτά ημερών. Όλα τα παιδιά θα παραμένουν πάντως στο σχολείο εφόσον δεν βγουν θετικά στον κορονοϊό σε κάποιο από τα τεστ.

Πώς θα επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία

Από τη νέα σχολική χρονιά λοιπόν, οι μαθητές θα προσέρχονται στα σχολεία είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού (όσοι είναι άνω των 12 ετών), με βεβαίωση νόσησης (τελευταίου εξαμήνου), ή αν δεν υπάρχουν τα προηγούμενα, με δυο self test ανά εβδομάδα. Τα self test θα δίνονται δωρεάν στους μαθητές και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, εκείνοι θα υποχρεούνται να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα, τα οποία θα γίνονται αποκλειστικά σε ιδιωτικά εργαστήρια έναντι του κόστους 10 ευρώ το τεστ, το οποίο θα επιβαρύνει τον ίδιο τον εκπαιδευτικό.

Η τηλεκπαίδευση θα ισχύσει μόνο για ειδικές περιπτώσεις μαθητών, όπως για αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Επιπλέον υπάρχει και το ζήτημα της μάσκας και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων. Στο συγκεκριμένο ζήτημα οι απόψεις διίστανται καθώς υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι υπάρχει έντονος συνωστισμός στα διαλλείματα και αυτοί που ισχυρίζονται ότι τα παιδιά τρέχουν και παίζουν οπότε δεν πρέπει να φορούν.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις