Η Τσικνοπέμπτη, η αγαπημένη γιορτή των κρεατοφάγων, πλησιάζει καθώς φέτος πέφτει 24 Φεβρουαρίου.

Πέρσι μπορεί να την περάσαμε κλεισμένοι σπίτι λόγω covid, φέτος όμως μπορούμε να βγούμε και να διασκεδάσουμε έξω σε αποκριάτικο κλίμα, αφού το Τριώδιο θα έχει ανοίξει από τις 13 του μήνα ή να συγκεντρωθούμε σε σπίτια με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα και να επιδοθούμε στο “σπορ” που επιβάλλει η ημέρα και δεν είναι άλλο από το ψήσιμο!

Σε πολλές μάλιστα περιοχές της Ελλάδας η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται με διάφορους τρόπους και πολλά ήθη και έθιμα τηρούνται κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα.

Η Βόρεια Ελλάδα φημίζεται για τα παραπάνω με αρκετές πόλεις της να έχουν καθιερώσει κάθε Τσικνοπέμπτη να τη συνοδεύουν με διάφορα δρώμενα και εορταστικές εκδηλώσεις.

Στην Κοζάνη την Τσικνοπέμπτη γίνεται η επίσημη έναρξη της αποκριάς στην κεντρική πλατεία ενώ ανάβει και ο πρώτος φανός σε μια από τις γειτονιές της πόλης. Αν αναρωτιέστε τι είναι ο φανός σας έχουμε την απάντηση: Πρόκειται για εορταστική φωτιά που ανάβει σε κεντρικούς δρόμους και σημεία της πόλης γύρω από την οποία οι κάτοικοι της συμμετέχουν με χορούς ενώ πίνουν  τοπικό κρασί και τρώνε.

Στην Ξάνθη από την άλλη, κάθε χρόνο τέτοια ημέρα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπως η “Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων”, στην οποία διάφοροι τοπικοί σύλλογοι προσφέρουν εδέσματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τα συνοδεύουν με χορό και τραγούδια αντίστοιχα.

Και το γραφικό χωριό, Ξινό Νερό, που ανήκει στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας τιμά την ημέρα αυτή διοργανώνοντας αποκριάτικο χορό με live ορχήστρα και παραδοσιακή μουσική.

Στις Σέρρες από την άλλη ανάβουν μεγάλες φωτιές, στις οποίες ψήνουν διαφόρων ειδών κρέατα και μάλιστα κάθε χρόνο υπάρχει το έθιμο αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο οι παρευρισκόμενοι πηδούν από πάνω τους. Σε εύθυμο και χιουμοριστικό κλίμα οι παραπάνω εορτασμοί περιλαμβάνουν και … προξενιά γύρω από τις φωτιές και τα κρέατα.

 Τέλος, και η Κομοτηνή συμμετέχει στους εορτασμούς της Τσικνοπέμπτης με έναν πιο         ρομαντικό τρόπο αν και δεν θα το φανταζόμασταν.

Αυτή την ημέρα λοιπόν, τα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα που είναι φαγητά. Ο άντρας συνηθίζει να δίνει στη γυναίκα μια κότα ή γαλοπούλα και εκείνη ανταποδίδει με κάποιο γλυκό όπως μπακλαβά αλλά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά είναι συμβολικά καθώς το παραπάνω έθιμο σχετίζεται με την παροιμία “ο έρωτας περνάει από το στομάχι”.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι παίκτες του MasterChef αποκαλύπτονται… Ο νέος “Πετρετζίκης” και τα Golden pins!

Η χιονισμένη Ελλάδα από το διάστημα – Οι εντυπωσιακές εικόνες που ανέβασε Γερμανός αστροναύτης

Με διάφανα εσώρουχα η Πρισίλα Χάγκινς βάζει φωτιά στο Instagram!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις