Αίσθηση έχουν προκαλέσει τις τελευταίες μέρες τα δεκάδες κορονοπάρτι που στήνονται σε πολλά σημεία της χώρας. Οι πιο πρόσφατες εικόνες έρχονται από το ΑΠΘ, την Πάτρα, αλλά και την Μύκονο. Η ουσία ίδια: καμία υγειονομική προστασία, απίστευτος συνωστισμός, αλλά και καμία παρέμβαση από την πλευρά της ΕΛΑΣ.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Πρύτανη του ΑΠΘ κ. Παπαϊωάννου. Ο Πρύτανης υποστηρίζει ότι το Πανεπιστήμιο ενημερώνει την Αστυνομία έγκαιρα με την ΕΛΑΣ, όμως, να μην κάνει κάτι. Να σημειωθεί ότι, ειδικά για τα κορονοπάρτι του ΑΠΘ, έχουν εκκινήσει τρεις εισαγγελικές έρευνες, αλλά οι εικόνες που μας έρχονται κάθε βδομάδα δεν αλλάζουν: κοσμοσυρροή, υψηλά ντεσιμπέλ, καυγάδες και μάσκα και αποστάσεις ούτε για δείγμα.

“Η ευθύνη δεν βαραίνει την ΕΛΑΣ”

Απάντηση στην δήλωση του Πρύτανη έδωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Στην ανακοίνωση οι Αστυνομικοί πετούν το μπαλάκι στον Πρύτανη υποστηρίζοντας ότι “το βάρος της αστυνόμευσης οφείλει να πέσει στις γειτονιές και όχι στις φυλάξεις εγκαταστάσεων”. Και συμπληρώνουν:

“Συγκεκριμένα, οι χώροι του Πανεπιστημίου είναι αφύλακτοι και εύκολα προσβάσιμοι για τον καθένα. Όταν η Πρυτανεία και οι ιδιωτικές εταιρίες security δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την περιφρούρηση των εγκαταστάσεων, η ευθύνη βαραίνει τους ίδιους και όχι την Ελληνική Αστυνομία.”

“Σύντομα θα παρέμβουμε”

Από την πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέσω αξιόπιστων πηγών προαναγγέλεται η “πολύ σύντομη και άμεση” παρέμβαση της Αστυνομίας, σε πλαίσιο αντίστοιχο με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε πλατείες της Αθήνας το προηγούμενο διάστημα.

Φυσικά, προκύπτει το ερώτημα “γιατί τώρα;”. Γιατί δηλαδή ενώ ήταν αναμενόμενη η κορύφωση των κορονοπάρτι μετά την χαλάρωση των μέτρων, η ΕΛΑΣ δεν είχε έτοιμο σχέδιο για την αποφυγή τέτοιων εικόνων; Tο ερώτημα δεν αφορά μόνο το ΑΠΘ, αλλά και όλες τις εστίες που διαμορφώνονται αφού κλείσουν τα μαγαζιά.

Να θυμίσουμε ότι μετά τα γεγονότα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης παρατηρείται “χαλάρωμα” των αστυνομικών παρεμβάσεων, ιδιαιτέρως σε σχέση με τον έλεγχο των μέτρων για τον COVID-19. Ο λόγος; Ενδεχομένως ένα κλίμα αναξιοπιστίας και οργής των πολιτών για ορισμένες άστοχες παρεμβάσεις της ΕΛΑΣ εκείνη την περίοδο.

Ο “γρίφος” του ΑΠΘ

Συγκεκριμένα στο μέτωπο του ΑΠΘ και των Πανεπιστημίων, αξίζει να σταθούμε στο γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά εδώ και 1 χρόνο με τους φοιτητές να έχουν δηλώσει την ανάγκη επανέναρξης της λειτουργίας τους. Στο μεσοδιάστημα ψηφίστηκε η σύσταση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με τις αντιδράσεις που ακολούθησαν να μεταθέτουν το ντεπούτο της για την επόμενη χρονιά.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί αν και κατά πόσο θα εκπονηθεί κάποιο αξιόπιστο σχέδιο τόσο της Πολιτείας και της Αστυνομίας, όσο και του ΑΠΘ για να περιοριστούν αυτές οι αρνητικές εικόνες.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις