Θλίψη επικρατεί στην ελληνική γαστρονομία καθώς απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης μετά από σύντομη νοσηλεία.

Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στην ελληνική κουζίνα και είχε συμβάλλει στην προώθηση της γαστρονομίας στη Σαντορίνη. Πριν από 35 χρόνια ανακάλυψε και πάλι το ντοματάκι Σαντορίνης και είχε προτείνει τη φάβα από το νησί μαγειρεμένη με εκατοντάδες τρόπους.

O Έλληνας εστιάτορας είχε γεννηθεί στη Νίκαια από Μικρασιάτες γονείς το 1946 και τις τελευταίες σχεδόν τέσσερις δεκαετίες διηύθυνε το φημισμένο, πολυβραβευμένο εστιατόριο Selene (Σελήνη) στη Σαντορίνη.

Ο διάσημος γαστρονόμος είχε βρεθεί στη Σαντορίνη για πρώτη φορά το 1975 και το 1986 άνοιξε τη “Σελήνη” στα Φηρά και με θέα την καλντέρα.

Στη συνέχεια η “Σελήνη” βρέθηκε στον Πύργο και πλέον μετακόμισε στα Φηρά στο ξενοδοχείο Katikies Garden στην πιο καλά διατηρημένη συνοικία της πρωτεύουσας της Σαντορίνης.

Είναι η τρίτη από το 1986 αλλαγή χώρου ξεκινώντας απ την καλντέρα των Φηρών με θέα το ηφαίστειο, μετά στον Πύργο δίπλα στους παραγωγούς και τα προϊόντα και τώρα σε μια μοναδική γειτονιά που σας ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή“, είχε δηλώσει ο Γιώργος Χατζγηγιαννάκης σε συνέντευξή του στο Santorini Magazine.

Ο Έλληνας γαστρονόμος ασχολήθηκε με τα προϊόντα και τη γαστρονομία της Σαντορίνης, την οποία είχε χαρακτηρίζει “ένα μέρος εμπειρίας και όχι μέρος διακοπών”

Τα πιάτα της είναι παραδοσιακά με ανατρεπτικό τρόπο, η πρωτοτυπία τους υποστηρίζει τα υλικά και στοχεύει πριν από όλα στη γευστική ισορροπία και απόλαυση.

Η “Σελήνη”

Στη “Σελήνη” ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης σέρβιρε φάβα, όπως παλιά στους ξένους, στο όνομα της παράδοσης και της προώθησης της ελληνικής κουζίνας, τα πιάτα γύριζαν πίσω άθικτα. Αναζήτησε τη λύση στις κουζίνες των νοικοκυριών του νησιού. Έφερε στην επιφάνεια παραδοσιακά πιάτα, που είχαν καλυφθεί με τη σκόνη της καθημερινότητας και κανείς δεν τους έδινε σημασία. Και αναζήτησε υλικά στη λαϊκή του νησιού.

Την πρώτη φορά που γύρεψα ντοματάκι Σαντορίνης για να φτιάξουμε τις σαλάτες στο “Σελήνη”, με κοίταξαν περίεργα. Όλοι έτρωγαν ντομάτες από την Κρήτη εκείνη την εποχή“, είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στο περιοδικό “Γαστρονόμος”.

Να τα αναβαθμίσουμε, να τα εξελίξουμε χωρίς να τα καταστρέψουμε. Η παράδοση είναι καλή, αλλά φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν στη Σαντορίνη συνεχίζαμε να προσφέρουμε δεκαεξαράκι οξειδωμένο κρασί και δεν είχε εξελιχθεί το Ασύρτικο“, έλεγε για την αναβάθμιση της ελληνικής κουζίνας.

Ο Έλληνας γαστρονόμος στην ίδια συνέντευξη έβλεπε Σαντορίνη σαν μία “κεντρική αγορά” για τα ελληνικά προϊόντα. “Από εδώ περνούν 1,5 – 2 εκατομμύρια το χρόνο, είναι ευκαιρία να δοκιμάσουν προϊόντα και γεύσεις από όλη τη χώρα. Δεν λέω να φέρουμε από αλλού φάβα ούτε τυριά, οι Κυκλάδες είναι αυτάρκεις σε τυριά. Όμως και σε αυτό πρέπει να γίνει δουλειά, δεν μπορεί ο καθένας να πουλά το τυρί που κάνει η μάνα του, γιατί “είναι το καλύτερο”, χωρίς έλεγχο και τυποποίηση. Όμως εδώ στη Σαντορίνη χρειαζόμαστε τόνους φαγητό κάθε μέρα. Γιατί να μην επιμείνουμε σε ελληνικά συγκεκριμένα προϊόντα; Γιατί το Πάσχα να μη σερβίρουμε αρνάκι από τις Κυκλάδες“, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις