Μια πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε αρχικά από την Ινδία, υιοθετείται τώρα και από την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανήμερα της Ημέρας της Γυναίκας.

Πρόκειται για το panik button, το οποίο χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης. Ουσιαστικά πρόκειται για εφαρμογή που θα επιτρέπει σε μια γυναίκα η οποία αντιμετωπίζει κίνδυνο να ζητήσει άμεση βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της, ειδοποιώντας έτσι την αστυνομία.

Στα κινητά παλαιότερης τεχνολογίας η υπηρεσία ενεργοποιείται πατώντας τον αριθμό 59 που λειτουργεί ως αριθμός έκτακτης ανάγκης. Η κλήση έκτακτης ανάγκης μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί πατώντας τρεις φορές το κουμπί on/off.

Η πρώτη ιδιωτική υπηρεσία που υιοθέτησε το panik button ήταν η Uber India τον Φεβρουάριο του 2015 έπειτα από καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση από οδηγό της εταιρείας, ενώ αργότερα η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε την υιοθέτηση αυτής της πρακτικής, κάνοντας την Ινδία πρωτοπόρο σε αυτόν τον τομέα σε επίπεδο κρατών.

Η κίνηση αυτή, που είχε ανακοινωθεί το 2016 από τον τότε υπουργό Επικοινωνιών και Πληροφορικής Ravi Shankar Prasad και εφαρμόστηκε πλήρως το 2019, έχει συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών στην Ινδία. Εμπνευστής της πρωτοβουλίας είναι η πρώην υπουργός Ανάπτυξης Γυναικών και Παιδιών της Ινδίας και νυν βουλευτής Μανέκα Γκάντι, έχοντας τη στήριξη του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Από το 2019 όταν και εφαρμόστηκε το νέο αυτό μέτρο, η ινδική κυβέρνηση απαιτεί επιπλέον σε όλα τα κινητά που διατίθενται στην αγορά, να διαθέτουν την δυνατότητα κλήσης έκτακτης ανάγκης, καθώς και ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης (GPS) το οποίο θα βοηθούσε “στον ακριβή εντοπισμό της θέσης σε περίπτωση παρενόχλησης ή κινδύνου”, όπως είχε δηλώσει ο Prasad. Οι κατασκευαστές των κινητών, ανάμεσα τους και οι Apple και Samsung υποχρεώθηκαν να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

Ο προϋπολογισμός που είχε διαθέσει η κυβέρνηση μέσω του κρατικού ταμείου Nirbhaya Fund, ανέρχεται στις 321,69 εκατ. ρουπίες, αναπτύχθηκε σε διάστημα δύο ετών και έχει υιοθετηθεί από 14 πολιτείες. Η Γκάντι σχεδιάζει και αναβάθμιση του κουμπιού, έτσι ώστε να ειδοποιεί και τους 10 κοντινότερους ανθρώπους που βρίσκονται στην περιοχή όπου ενεργοποιήθηκε το κουμπί.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα… έχωσε στον Τιμόστσουκ ο Μαλινόφσκι – “Έχουμε διαγράψει τις υπηρεσίες του” (vid)

Η ορχήστρα του στρατού εμψυχώνει τους στρατιώτες στην Οδησσό – Έτοιμη για μάχη η πόλη (vid)

Survivor Spoiler – Αυτή είναι η ομάδα που κερδίζει απόψε (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις