Μίκης Θεοδωράκης: Από σήμερα Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου και για τρεις μέρες, έως την Τετάρτη, η σορός του σπουδαίου, του μεγάλου με όλη τη σημασία της λέξης, Μίκη Θεοδωράκη τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει από τις 15:00 το μεσημέρι έως τις 19:00 το απόγευμα.

Την Τρίτη το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει από τις 10:00 έως τις 19:00 το απόγευμα και την Τετάρτη από τις 10:00 έως τις 14:00. Την τελευταία ημέρα, την Τετάρτη στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί, στον ίδιο χώρο η τελετή αποχαιρετισμού. Στην τελετή θα παραστούν άνθρωποι του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος, φιλικά πρόσωπα αλλά και εκπρόσωποι της Πολιτείας.

Κατά την διάρκειά της θα εκφωνηθούν επικήδειοι λόγοι για τον μεγάλο καλλιτέχνη, τον “κορυφαίο των κορυφαίων”, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία του 20ού αιώνα. Αμεσως μετά ο Μίκης Θεοδωράκης θα ξεκινήσει για το τελευταίο του ταξίδι με προορισμό την Κρήτη για να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, την ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του, Γιώργη Θεοδωράκη. Η σορός θα μεταφερθεί με πλοίο και θα ταφεί στον οικογενειακό τάφο, όπου βρίσκεται η μητέρα του, Ασπασία και ο αδερφός του, Γιάννης. Η νεκρώσιμη ακολουθία κα η ταφή θα τελεστεί την Πέμπτη.

Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει ένα τέλος στο θρίλερ για το πού θα ήταν η τελευταία κατοικία του καλλιτέχνη, αφού η κόρη του, Μαργαρίτα εξέφραζε μια επίμονη άρνηση να ταφεί στην Κρήτη και ήθελε να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας. Ο συνθέτης όμως με επιστολή του το 2013 στον δήμαρχο Χανίων αλλά και στον Δημήτρη Κουτσούμπα,είχε κάνει ξεκάθαρο το ότι ήθελε να ταφεί στον Γαλατά και μάλιστα “κόντρα σε κάθε αντίθεση”, όπως έγραψε.

Ο Μίκης Θεοδωράκης πέθανε σε ηλικία 96 ετών, πλήρης ημερών, όπως ακριβώς ήθελε, στο σπίτι του στη συμβολή των οδών Επιφανούς και Γαριβάλδι, κάτω από την Ακρόπολη. Τις τελευταίες μέρες η υγεία του μουσικοσυνθέτη είχε επιβαρυνθεί αρκετά. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, αρνήθηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, αφού επιθυμία του ήταν να πεθάνει στο σπιτι του, βλέποντας την Ακρόπολη από το παράθυρό του.

Στο πλευρό του είχε γιατρούς που τον παρακολουθούσαν και του χορηγούσαν οξυγόνο, ωστόσο ο Μίκης δεν άντεξε τελικά και απεβίωσε το πρωί της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου.

Ο καλλιτέχνης ο οποίος έχει δημιουργήσει αριστουργήματα τα οποία παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο και προκαλούν μεγάλη συγκίνηση σε μικρούς και μεγάλους, έχει αφήσει τη σφραγίδα του και στον παγκόσμιο κινηματογράφο καθώς έγραψε τη μουσική για τον θρυλικό “Ζορμπά” που χόρεψε μαζί με το σημαντικό καλλιτέχνης και ηθοποιός Άντονι Κούιν.

Τα σημαντικότερα έργα του

ΕπιτάφιοςΕπιφάνειαΠολιτεία Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄, ΛιποτάκτεςΜικρές ΚυκλάδεςΧρυσοπράσινο ΦύλλοΗ Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν + Κύκλος ΦαραντούρηΡωμιοσύνηRomancero GitanoΘαλασσινά φεγγάριαΟ ήλιος και ο χρόνοςΔώδεκα λαϊκάΝύχτα θανάτουΑρκαδίεςΤα τραγούδια του ΑγώναΤα τραγούδια του ΑνδρέαΔεκαοχτώ λιανοτράγουδα της Πικρής ΠατρίδαςΜπαλάντες (σε ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη), Στην ΑνατολήΤα λυρικά (σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη), ΧαιρετισμοίΕπιβάτηςΡαντάρΔιόνυσοςΦαίδραΚαρυωτάκηςΤα πρόσωπα του ήλιουΜνήμη της πέτραςΩς αρχαίος άνεμοςΜήπως ζούμε σ’ άλλη χώρα;Μια θάλασσα γεμάτη μουσικήΗ Βεατρίκη στην οδό ΜηδένΑσίκικο ΠουλάκηΛυρικώτεραΛυρικώταταΣερενάτεςΤα Πικροσάββατα.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις