Καθώς η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε χωρίς τις απαραίτητες συμβουλές όσους έχουν οργανώσει μια βραδιά μπάρμπεκιου στο σπίτι.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει 10 σημαντικά tips για να διαπρέψετε στο ψήσιμο και να εντυπωσιάσετε ως ψήστες τους καλεσμένους σας!

Διαβάστε παρακάτω τον δεκάλογο του καλού ψήστη και … καλή Τσικνοπέμπτη!

  • Επιλέγουμε μια ψησταριά για κάρβουνα.
  • Διαλέγουμε τα σωστά προσανάμματα όπως κουκουνάρια, κληματόβεργες ή ξερά κλαδιά από διάφορα μυρωδικά. Το κρέας είναι πιο νόστιμο όταν ψήνεται πάνω σε κάρβουνα από ξύλο δρυ.
  • Διαλέγουμε κομμάτια του κρέατος που έχουν αρκετό λίπος, καθώς αυτό τα βοηθάει να μείνουν ζουμερά. Τα στεγνά κομμάτια σκληραίνουν εύκολα εκτός και αν ψηθούν προσεκτικά για πολύ λίγο
  • Ετοιμάζουμε μαρινάδα που να ταιριάζει σε κάθε κρέας και τα βουτάμε εκεί για όση ώρα χρειάζεται ανάλογα το κρέας και τα υλικά για να νοστιμέψουν κατά το ψήσιμο.
  • Δεν γυρίζουμε συνέχεια το κρέας καθώς ψήνεται γιατί έτσι θα γίνει σκληρό και στεγνό. Μια φορά αρκεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Φροντίζουμε η σχάρα της ψησταριάς να είναι καθαρή πριν ψήσουμε. Μετά από κάθε χρήση, την ξύνουμε με σύρμα για να φύγουν τα λίπη και τα υπολείμματα κρέατος, την απολυμαίνουμε με λεμόνι ή ξύδι και αφού κάψει καλά την αλείφουμε με λάδι πριν βάλουμε επάνω το κρέας.  
  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος των κρεάτων αποφεύγουμε να τα τρυπήσουμε γιατί έτσι χάνουν τους χυμούς τους και γίνονται πιο στεγνά, άρα λιγότερο νόστιμα. Για να τα αναποδογυρίσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια τσιμπίδα.
  • Δεν βιαζόμαστε να γυρίσουμε το κρέας. Υπολογίζουμε την ώρα του ψησίματος και το κάνουμε τη στιγμή που χρειάζεται.
  • Κρατάμε το καπάκι κλειστό στην ψησταριά όσο ψήνουμε. Όσο πιο μεγάλη είναι η θερμότητα και την κρατάμε σταθερή τόσο πιο επιτυχημένο θα είναι το ψήσιμο.
  • Μόλις το κρέας ψηθεί και το βγάλουμε από τα κάρβουνα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε κάπου για περίπου 5-10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις