Το γνωστό έθιμο “Καμήλες και Ντιβιτζήδες” που “ζωντανεύει” κάθε χρόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Λάρισα, αναβίωσαν μαθητές από το Δαμάσι.

Σύμφωνα με το larissanet.gr, οι μικροί Δαμασιώτες βρήκαν τρόπο να χαρούν τις γιορτές, τιμώντας έθιμα και παραδόσεις, μετά από έναν πολύ δύσκολο χρόνο.

Ο σεισμός, ο παγετός και οι δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν εδώ και εννιά μήνες δεν βοήθησαν για να περάσουν τις γιορτινές μέρες όπως είχαν συνηθίσει.

Μπορεί η ζωή στα κοντέινερ να μην είναι εύκολη όμως λίγες ώρες πριν “φύγει” το 2021 τα παιδιά στον οικισμό θέλοντας να παίξουν και να γιορτάσουν τα έθιμα της περιοχής δημιούργησαν μια καμήλα.

Λάρισα: Τι είναι το έθιμο “Καμήλες και Ντιβιτζήδες”

Πρόκειται για ένα πρωτοχρονιάτικο έθιμο της ανατολικής Ρωμυλίας που έχει μεταφερθεί στο Νέο Μοναστήρι της Βόρειας Φθιώτιδας. Έχει τις ρίζες του στην Αρχαιότητα και παραπέμπει στις γιορτές προς τιμή του Διονύσου, όπου οι πιστοί μεταμφιέζονταν και τιμούσαν τον θεό με σάτιρες και χορούς σε “ξέφρενους” ρυθμούς.

Μετά την επικράτηση της χριστιανικής θρησκείας, διαμορφώθηκε ανάλογα για να μπορέσει να διατηρηθεί. Θα μπορούσε να πρόκειται για το έθιμο των Μωμόγερων από το χωριό Λιβερά της ορεινής Τραπεζούντας – μόνο που πρόκειται για ένα άλλο έθιμο της Πρωτοχρονιάς, και έρχεται από την ανατολική Ρωμυλία.

Οι ντιβιτζήδες ντύνονται με προβιές και φορούν στο κεφάλι το καούκι που είναι καπέλο και μάσκα μαζί, είναι φτιαγμένο από “κιτσιά” (αρνίσιο μαλλί), στολισμένο με καθρεφτάκια (για τον ξορκισμό των πνευμάτων) και πολύχρωμες κορδέλες.

Στη θέση των δοντιών έχουν “αρμάθες” από ξερά φασόλια. Στη μέση και τα πόδια φορούν μικρά κουδουνάκια που δημιουργούν θόρυβο όταν χορεύουν ή τσακώνονται. Στα χέρια κρατούν το “τοπούζ” (ξύλινο ρόπαλο) το οποίο χτυπούνε χάμω εκβιάζοντας, κατά κάποιον τρόπο, τη γονιμότητα της γης.

Η καμήλα είναι μια ξύλινη κατασκευή σκεπασμένη με “τσόλι” (υφαντό από τραγίσιο μαλλί), με έναν μακρόστενο λαιμό από προβιά, όπως και το κεφάλι της, με κρεμασμένα πολλά μεγάλα μπρούτζινα κουδούνια (τούτσα).

Ο θόρυβος των κουδουνιών, καθώς η καμήλα κουνιέται, συντελεί στο ξύπνημα της φύσης από τη χειμωνιάτικη νάρκη.

Η καμήλα στερεώνεται με ζωνάρια δεμένα σταυρωτά πάνω στο ανθρώπινο σώμα και ζυγίζεται με τέχνη για να μη γέρνει και κουράζει τον “καμιλτζή”. Οι ντιβιτζήδες, η καμήλα, ο γκαϊντατζής ή ο φιουρτζής (παίζει φλογέρα) συνοδεύουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τις σάρτες (χορωδίες) από σπίτι σε σπίτι.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις