Μαρινάκης για μεταναστευτικό: “Δεν είμαστε κυβέρνηση της Ειδομένης και της Μόριας”
"Το μήνυμα προς τους διακινητές είναι ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει"

Στα έκτακτα μέτρα για το μεταναστευτικό αλλά και ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη.
Όσον αφορά στα νέα, αυστηρότερα μέτρα για το μεταναστευτικό, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στη δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη, αλλά και στις συζητήσεις με τις Αρχές της Λιβύης, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. “Η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει”, είναι το μήνυμα που στέλνει η χώρα προς τους διακινητές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε βολές σε βάρος “δήθεν ανθρωπιστών” που “μιλούν εκ του ασφαλούς”. “Δεν είμαστε κυβέρνηση της Ειδομένης και της Μόριας. Θα σεβαστούμε τις διατάξεις αλλά πάνω από όλα τους πολίτες αυτής της χώρας” είπε χαρακτηριστικά.
“Η Ελλάδα δέχεται ένα κύμα που δεν μπορεί να το υποστηρίξει αν δεν πάρει αποφάσεις. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε ελκυστικοί για όποιον θέλει να έρθει στη χώρα – κεφαλαιώδες για εμάς αυτό. Δεν είναι ακροδεξιά πολιτική αλλά δίκαιη και αναγκαία για τους φορολογούμενους αυτής της χώρας. Και άργησε” τόνισε ακόμα”.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι ο υπουργός εξετάζει κάποια προνόμια να μην δίνονται –όπως επιδόματα στέγης: “Είναι αντικίνητρα για την εύρεση εργασίας. Δεν είπε κανείς ότι δεν πρέπει να έχουν τις αυτονόητες παροχές. Αλλά θα επανεξετάσει το ζήτημα του κόστους”.
Στα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας, ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση της βίας στα Πανεπιστήμια. Δίνονται ευκαιρίες σε φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, να τις ολοκληρώσουν, ενώ θα διαγραφούν οι ανενεργοί φοιτητές.
Ακολούθως δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων κατατέθηκε στη Βουλή, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει νέες ασφαλιστικές δικλίδες. Ο ΟΣΕ μετατρέπεται σε Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι Α.Ε.
Παράλληλα, επισήμανε πως στον εξωδικαστικό μηχανισμό τον Ιούνιο σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ ρυθμίσεων.
Ανέφερε ότι 2.500 άτομα με αναπηρία θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα προσβασιμότητας κατ’ οίκον. Κυρίως πρόκειται για άτομα με αναπηρία από 67% και πάνω.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πυρκαγιά στον Ωρωπό είπε ότι “οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ», αναφερόμενος στα συνεργεία της Πυροσβεστικής που επιχείρησαν στο σημείο. Συμπλήρωσε ότι «η αύξηση των μέσων και του εξοπλισμού, συνέβαλλαν στην προσπάθεια αυτή”.
“Κάθε μέρα είναι και μία μάχη και φιλοδοξούμε να κερδίσουμε τις περισσότερες από αυτές”, είπε.
Ως προς την εκτίμηση του Ευ. Βενιζέλου για το νομικό πλαίσιο στο μεταναστευτικό, είπε ότι είναι σεβαστή και επικαλούμαστε ως κυβέρνηση συγκεκριμένη νομική τεκμηρίωση, που εφαρμόστηκε και στη μεταναστευτική κρίση του 2020. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου.
Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη:
“Έκτακτα μέτρα για το μεταναστευτικό ζήτημα, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που αφορούν στη Λιβύη, ανακοίνωσε, χθες, ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
Πρώτον, με νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, η Ελλάδα προχωράει στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα.
«Είναι μια απαραίτητη προσωρινή αντίδραση η οποία στηρίζεται ακριβώς στην ίδια νομική επιχειρηματολογία την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει όταν επιτυχημένα αντιμετώπισε τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας πως, όσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα, θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται.
Δεύτερον, δημιουργείται μία σε πρώτη φάση μόνιμη κλειστή δομή στην Κρήτη για την αντιμετώπιση του φαινόμενου και τοπικά, κρατώντας αυτούς, οι οποίοι εισέρχονται παράνομα και των οποίων οι αιτήσεις ασύλου δεν θα μπορούν να εξετάζονται.
Τρίτον, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Λιβύη, τόσο με τη νόμιμη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης, όσο και με την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως το Πολεμικό Ναυτικό, το ελληνικό Λιμενικό, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις αρχές της Λιβύης, προκειμένου να αποτραπεί, κατά προτίμηση, η αναχώρηση αυτών των βαρκών ή αυτών των πλοιαρίων από τις ακτές της Λιβύης ή όταν συμβαίνει αυτό, σε συνεργασία, με τις αρχές της Λιβύης, εφόσον καθίσταται εφικτό, οι βάρκες αυτές να επιστρέφουν εκεί από όπου ξεκίνησαν, πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα και η οποιαδήποτε παρέμβαση να μετατρέπεται, ουσιαστικά, σε μία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει. Και το στέλνει προς όλους τους διακινητές και προς όλους τους δυνητικούς πελάτες τους, ότι τα χρήματα τα οποία δαπανούν ενδεχομένως να είναι παντελώς χαμένα, διότι πια θα είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα να μπορεί κανείς να φτάσει στην Ελλάδα διά της θαλάσσιας οδού» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
—–
Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘΑ για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αντιμετώπιση της βίας στα Πανεπιστήμια. Η Κυβέρνηση προχωρά σε μια κρίσιμη νομοθέτηση, ανταποκρινόμενη στην απαίτηση για έμπρακτη προστασία της ακαδημαϊκής ζωής, με σεβασμό στην αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ και σε συνέχεια της σημαντικής μεταρρύθμισης του Νόμου του 2021. Το σχέδιο νόμου έρχεται να βελτιώσει συγκεκριμένες δυσλειτουργίες που σημειώθηκαν στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αντιμετωπίζοντας έτσι χρόνιες παθογένειες στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και θεμελιώνοντας ένα συνεκτικό πλαίσιο άμεσης και αποτελεσματικής δράσης απέναντι στη βία και την παραβατικότητα, αλλά και αυστηρής λογοδοσίας, επ’ ωφελεία της φοιτητικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Εφαρμόζοντας καλές διεθνείς πρακτικές και σεβόμενοι το αυτονόητο δικαίωμα κάθε νέου στην γνώση και την μόρφωση, η πολιτεία κάνει απλά το καθήκον της απέναντι στην κοινωνία.
Η νομοθετική πρωτοβουλία περιλαμβάνει έξι κεντρικούς άξονες που αφορούν:
• την ενίσχυση του ποινικού οπλοστασίου, την καθιέρωση μηχανισμού άμεσης αντίδρασης,
• τον εξορθολογισμό της πειθαρχικής διαδικασίας και τη διασφάλιση λογοδοσίας,
• την αξιοποίηση τεχνικών μέσων ελεγχόμενης πρόσβασης και ταυτοποίησης,
• την άμεση επιβάρυνση των υπαιτίων με αποζημίωση για φθορά ή καταστροφή δημόσιας περιουσίας και
• την σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου Βίας και εκπόνηση σχεδίου πρόληψης παραβατικών συμπεριφορών.
Επιπλέον, προβλέπεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανώτατη διάρκεια φοίτησης και τις δυνατότητες ολοκλήρωσης σπουδών στα ΑΕΙ. Με την νομοθετική ρύθμιση και σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον προγενέστερο νόμο του 2022, ορίζεται ανώτατος χρόνος σπουδών ο οποίος είναι η ελάχιστη διάρκεια +4 ή +6 εξάμηνα, ενώ, σε περίπτωση υπέρβασης, επέρχεται αυτοδίκαιη διαγραφή. Προβλέπεται, βέβαια, μηχανισμός «τελευταίας ευκαιρίας για ενεργούς φοιτητές, δίνονται ευέλικτες ρυθμίσεις για ειδικές κατηγορίες αλλά και νέες ευκαιρίες για σπουδές μέσω κατατακτηρίων.
Περίπου 35.000 φοιτητές, που έχουν ολοκληρώσει το 75% των μαθημάτων ή πιστωτικών μονάδων και έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια, θα έχουν δικαίωμα ολοκλήρωσης σπουδών εντός δύο επιπλέον εξαμήνων.
Περίπου 290.000 ανενεργοί φοιτητές θα διαγραφούν από τα μητρώα, καθώς δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια.
Με τις νέες ρυθμίσεις βάζουμε οριστικά τάξη. Η πρόβλεψη αυτή βοηθά τόσο στο προφίλ του κάθε πανεπιστημίου, αλλά και στην αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας απέναντι στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο για χρόνια θεωρούνταν ένα άτυπο άβατο, υποβαθμίζοντας έτσι την εικόνα του. Ενισχύουμε τη διαφάνεια και αξιοπιστία, την αξιολόγηση και εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ, αλλά και την προσέλκυση συνεργασιών με διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα.
——
Σε τρεις βασικούς πυλώνες εδράζεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον εκσυγχρονισμό και την ασφάλεια του ελληνικού σιδηροδρόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή, προς συζήτηση και ψήφιση.
Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην αναβάθμιση δομών ασφάλειας και τεχνολογικής εποπτείας του σιδηροδρομικού δικτύου και περιλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως:
• Η ίδρυση Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας, που θα λειτουργεί ως «πύργος ελέγχου» του σιδηροδρόμου, με δυνατότητα real – time παρακολούθησης του συνόλου του δικτύου, άμεσης καταγραφής εντολών και συμβάντων, και ενεργοποίησης μηχανισμών ακινητοποίησης συρμών σε περίπτωση κινδύνου.
• Η υποχρεωτική εγκατάσταση καμερών σε κρίσιμες υποδομές, καθώς και αυτοματοποιημένο λογισμικό εποπτείας.
Ο δεύτερος πυλώνας σχετίζεται με τη θέσπιση νέων ασφαλιστικών δικλείδων, τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και την αυστηρότερη εκπαίδευση, την αξιολόγηση και τις κυρώσεις για το σιδηροδρομικό προσωπικό. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται δράσεις όπως οι υποχρεωτικές ψυχομετρικές, ιατρικές και λειτουργικές δοκιμασίες για όλους τους εργαζομένους σε κρίσιμα καθήκοντα, η καθιέρωση του θεσμού του Προϊσταμένου Αμαξοστοιχίας και το σύστημα κατηγοριοποίησης παραβάσεων.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά στη νέα εταιρική δομή στον ΟΣΕ και την οργανωτική ενίσχυση κρίσιμων φορέων και περιλαμβάνει ενέργειες όπως:
• Η μετατροπή του ΟΣΕ σε «Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι Α.Ε.», με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, δυνατότητα προσλήψεων με ευέλικτες διαδικασίες και δυνατότητα προσέλκυσης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό.
• Η οργανωτική ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, με ταχεία στελέχωση και σύσταση Ειδικής Μονάδας Επιθεωρητών και
• Η θέσπιση Ενιαίου Σχεδίου Αντιμετώπισης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, κρατικών και ιδιωτικών.
—–
Ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων καταγράφηκε τον Ιούνιο στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 1.995 ρυθμίσεις, αξίας άνω των 670 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το υψηλότερο ρυθμισμένο ποσό έως σήμερα.
Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του εξωδικαστικού μηχανισμού στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, καθώς μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός των επιτυχών ρυθμίσεων ανέρχεται σε 38.567 και αντανακλά συνολική αξία αρχικών οφειλών 12,7 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, τον Ιούνιο 3.965 ευάλωτα νοικοκυριά και 155 οφειλέτες ΑμεΑ επωφελήθηκαν από ρυθμίσεις οφειλών, σύμφωνα με την ήδη θεσπισμένη υποχρεωτικότητα, ενώ 222 οφειλέτες κατάφεραν να αναστείλουν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς, κάνοντας χρήση του μέτρου της προκαταβολής.
Από τα στοιχεία του Ιουνίου καταδεικνύεται, για ακόμη μια φορά, πως ο διπλασιασμός των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων που εφαρμόζεται από τον Μάιο, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες θεσμοθετημένες βελτιώσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού, δίνει βιώσιμες ρυθμίσεις, καλύπτοντας, ουσιαστικά, τη μεσαία τάξη.
—–
2.500 Άτομα με Αναπηρία θα ωφεληθούν από το πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον», το οποίο εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η πρωτοβουλία, με δημόσια δαπάνη 24 εκατ. ευρώ, ενισχύει την ανεξάρτητη διαβίωση και την ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή, δίνοντας έμφαση στις πραγματικές ανάγκες των ατόμων με κινητικές ή/και αισθητηριακές αναπηρίες.
Πιο συγκεκριμένα, ωφελούμενοι είναι άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ατομικό εισόδημα έως 60.000 ευρώ.
Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης φτάνει έως και τα 14.500 ευρώ, 12.000 ευρώ για κινητική αναπηρία, 5.000 ευρώ για αισθητηριακή αναπηρία, 14.500 ευρώ για συνδυασμό κινητικής και αισθητηριακής αναπηρίας.
—–
Το νέο Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης Εργαζομένων σε Θέματα Διαφορετικότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων στον Χώρο Εργασίας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία που στοχεύει στην εμπέδωση της ισότητας και της συμπερίληψης στους επαγγελματικούς χώρους. Οι 80.000 εργαζόμενοι που θα δηλώσουν συμμετοχή, θα λάβουν αποζημίωση 100 ευρώ με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και του τεστ αξιολόγησης. Η πλατφόρμα συμμετοχής είναι ήδη διαθέσιμη, λόγω αυξημένου φόρτου επιλύονται παράλληλα με τη λειτουργία της ορισμένα τεχνικά ζητήματα και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη Αυγούστου”.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις