Φωτιά Κορινθία: Πάνω από 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη της φωτιάς.

Παράλληλα, όπως είπε, υπήρξαν ζημιές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί οικίες, που στην συντριπτική τους πλειονότητα ήταν εξοχικές ή αγροικίες απομακρυσμένες από οργανωμένους οικισμούς, η καταγραφή των οποίων είναι ήδη σε εξέλιξη. Τόνισε ότι ο μηχανισμός και οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν σε απόλυτη επιφυλακή και επαγρύπνηση, ενώ συμπλήρωσε ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνεχίστηκαν αδιάκοπα για δεύτερο βράδυ. 

 «Η προσπάθεια συνεχίζεται και πιστέψτε με είναι τιτάνια. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι στη διάρκεια της μέρας και με τη σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών που αναμένουμε, η πυρκαγιά θα οριοθετηθεί, ενώ όλες οι δυνάμεις μας, σε κάθε περίπτωση, θα παραμείνουν στο πεδίο μέχρι την πλήρη κατάσβεση της», υπογράμμισε.

 Συνολικά επιχειρούν 278 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρου, 89 οχήματα και όλα τα διαθέσιμα στη χώρα εναέρια μέσα. Παράλληλα, συνδράμουν προσωπικό και μηχανήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας. Όσον αφορά τα εναέρια μέσα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι, από το πρώτο φως στις 6 το πρωί, επιχειρούν μαζί με τις επίγειες δυνάμεις τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 8 αεροσκάφη Canadair (σε κύκλο των 4 αεροσκαφών), 10 PZL (σε κύκλο των 30 λεπτών), 2 Ελικόπτερα Chinook του Στρατού ξηράς, 1 Super Puma του ΠΣ, 2 συντονιστικά ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ ενώ στο σημείο παραμένουν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας, κ. Δημακογιάννης αλλά και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος, κ. Κολοκούρης.

 Επιπλέον, επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τα μέτωπα ήταν πολλά και εξαιρετικής επικινδυνότητας για τις δυνάμεις, ενώ τόνισε ότι δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες στις περιοχές Πευκογιαλός, όπου το μέτωπο κινούνταν προς το παραλιακό μέτωπο απειλώντας όλες τις κατοικίες του οικισμού, στις Αιγειρούσες που η φωτιά απείλησε όλον τον οικισμό και τις κατοικίες σε όλη την περίμετρο, στον Παρασκευά και την Ιερά Μονή Αη Γιάννη, όπου η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τον οικισμό και τη Μονή με μεγάλη ένταση και οι δυνάμεις έδωσαν μάχη κτίριο – κτίριο όπως και στα Σπάρτα, και τέλος στις περιοχές Χάνι και Πευκενέας όπου απείλησε μεμονωμένα διάσπαρτα κτίρια.

 Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, το βράδυ είχαν δύο μεγάλα επιχειρησιακά στοιχήματα να κερδίσουν, πρώτον να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς στη δυτική πλευρά της πυρκαγιάς, ώστε να μην επεκταθεί προς τα νότια άρα και να μην απειληθεί το καταφύγιο άγριας ζωής Πλάτανος στους Μύλους, και δεύτερον να ανασχεθεί η πορεία της φωτιάς στη νοτιοανατολική πλευρά και προς την πόλη των Μεγάρων μέσα από τα δυσπρόσιτα ρέματα της ευρύτερης περιοχής της μονής του Αγ. Ιερόθεου.

 «Και στις δυο αυτές περιπτώσεις και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με ριπές ανέμων να ξεπερνούν τα 8 μποφόρ και φλόγες μεγάλου ύψους που δημιουργούσαν στροβιλισμούς, μικροκλίμα και μεγάλα θερμικά φορτία κέρδισαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης το στοίχημα. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ήταν ολέθρια τόσο για το Καταφύγιο , όσο και για την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.